Skocz do zawartości
  • 0

Garmin Panoptix LiveScope System (PS30, LVS12, LVS32, LVS34, LVS62)

Marcin Ostróda

Pytanie

Witam kolegów, zastanawiam się nad zakupem tego urządzenia i zbieram wszystkie informację.

Czy któryś z Was, używa tego przetwornika?

Jeżeli tak, to proszę o jakieś szczegóły.

Na chwile obecna informacji na temat tego urządzenia jest niewiele (oprócz dwóch filmików z testwó w necie) na Jejku też niewiele.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Natknąłem się na info, że zasięg do 150ft, ale patrząc na ten niemiecki film, czarno to widzę i to dosłownie, tam jest niecałe 6m wody...

Optymalny zasieg livescope to 70’-80’ w pionowym odczytywaniu , a teraz Garmin mowi o 150’ w poziomym . Ciezko w to uwierzyć .

• 0

do miesiaca sprawa sie wyjasnie :) ogolnie przy obrazowaniu do przodu jest max 30m i cos na tych 30m jeszcze widac , To obrazowanie jak dla mnie - Livescope , jest wstepem do koljenej gneracji. Widac juz na nim sporo , ale jakosc tez mozna jeszcze sporo podniesc, a to wymaga czasu i $.samym softem mozna tez sporo zmajstrowac ,co niezle zaprezentowalo navico. musze sprawdzic czy w trybie demo bedzie jakies log dostepny dla tego obrazowania

----- w trybie demo niema tego obrazowania

Edytowane przez siarq

• 0

Jaki ekran najlepiej zastosować .? Tradycyjnego przetwornika nie potrzebuje bo to sonda na dziobie, niedługo rybomania tylko ze tam każdy chce wcisnąć to na czym ma $

Pozdro

Wojtek, Livescope nie jest panaceum na wszystko i nadal jest urządzeniem sytuacyjnym, stworzonym do łowienia na bliskim dystansie. Niezależnie od jakości obrazu z tego wynalazku nadal musisz namierzyć rybę a do tego nie wynaleziono nic lepszego niż sonar boczny. Garmin nie ma go na poziomie HB czy nawet Navico- zwłaszcza jeżeli chodzi o wyszukiwanie ryb, może te ostatnie poprawki wniosą coś dobrego, bo to jest chyba ostatni słaby punkt Garmina na drodze do przewrócenia stolika. Mają już mapowanie, dziobowca, LVS kompatybilny z wieloma urządzeniami  no i czas na topowy sonar boczny.

Zawsze lepiej mieć większy ekran niż mniejszy ale zwróć uwagę, że Amerykanie łowią najczęściej stojąc/siedząc i patrzą na swoje ekrany z daleka. Jeżeli łowisz z kokpitu/fotela i echo masz na burcie/konsoli- to nie musi być telewizor - niezależnie od używanej akurat funkcji echa. 

• 0

No wlasnie, ten sonar boczny psuje sprawę...plywalem ze swoim 3 Czy 4 razy i ujrzeć ryby na bocznym tj. sztuka... lvs robi wrażenie ,A jak z jego skutecznością to w tym sezonie zweryfikuje . W.kazdym.badz razie cały czas cisną do przodu i może wkoncu wycisna :) druga mega zabawka w.ich wykonaniu jest Force. Bez żadnych sieci nmea, kompasow i kuli.kabli. wifi załatwia sprawę intergarcji , prócz ceny mistrzostwo

• 0

No wlasnie, ten sonar boczny psuje sprawę...plywalem ze swoim 3 Czy 4 razy i ujrzeć ryby na bocznym tj. sztuka... lvs robi wrażenie ,A jak z jego skutecznością to w tym sezonie zweryfikuje . W.kazdym.badz razie cały czas cisną do przodu i może wkoncu wycisna :) druga mega zabawka w.ich wykonaniu jest Force. Bez żadnych sieci nmea, kompasow i kuli.kabli. wifi załatwia sprawę intergarcji , prócz ceny mistrzostwo

Jak by się składał i rozkładał to bym wtedy nazwał to mistrzostwem. Jedynie co zazdroszczę to pedał bezprzewodowy w stosunku do Ulterry.

Natomiast z bocznym mam podobne zdanie do Twojego. Co prawda już więcej umiem czytać jak dwa lata temu, ale jeszcze zbyt mało, lub mój stary procesor zbyt wolno przetwarza te obrazki, albo tam gdzie pływam nie ma ryb :lol:

• 0

Jeszcze nie mam , odebrałem Łódź i teraz kompletuje powoli do sezonu , początkowo stawiałem na motorguide i lowrance ale się wyleczyłem i stanęło na HB i minn kota , tylko będę musiał czasami zrezygnowac z kotwicy bo jak ?? Silnik jak utrzymuje pozycje to się kręci a na nim przetwornik ?

• 0

Jeszcze nie mam , odebrałem Łódź i teraz kompletuje powoli do sezonu , początkowo stawiałem na motorguide i lowrance ale się wyleczyłem i stanęło na HB i minn kota , tylko będę musiał czasami zrezygnowac z kotwicy bo jak ?? Silnik jak utrzymuje pozycje to się kręci a na nim przetwornik ?

Nie montuj na silniku, jak radzi Maciek przeczytaj ostatnie kilka strona z wątku http://jerkbait.pl/topic/24310-uchwyt-do-przetwornika-echosondy/page-1

• 0

W dostępnych materiałach o perspektywie zwraca uwagę dość duża martwa strefa przy przetworniku- wynikła z kształtu wiązki zapewne. W każdym razie dla close combatu tradycyjne położenie LVS da więcej, choć zdecydowanie w mniejszej szerokości skanowania.