Skocz do zawartości
  • 0

Garmin Panoptix LiveScope System (PS30, LVS12, LVS32, LVS34, LVS62)

Marcin Ostróda

Pytanie

Witam kolegów, zastanawiam się nad zakupem tego urządzenia i zbieram wszystkie informację.

Czy któryś z Was, używa tego przetwornika?

Jeżeli tak, to proszę o jakieś szczegóły.

Na chwile obecna informacji na temat tego urządzenia jest niewiele (oprócz dwóch filmików z testwó w necie) na Jejku też niewiele.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A czy echomap 122sv ma te sama funkcje co gpsmap, czyli można jednoczesnie podpiac gt54 i livescope. Oraz czy w przyszłosci moge dołożyc do niego kolejny ploter?

Na pewno możesz podpiąć gt54 i livescope pod ekran 122sv .

Na pewno można do 122sv podpiąć 92sv i 102sv poprzez kabel RJ45 .

Czy ma te same funkcje ?

W gpsmapachb masz możliwość pokazania obrazu na zewnętrznym urządzaniu takim jak tablet i ro chyba jedyna istotna różnica - poprawcie mnie jeśli się mylę .

Edytowane przez sero1975

• 0

A czy echomap 122sv ma te sama funkcje co gpsmap, czyli można jednoczesnie podpiac gt54 i livescope. Oraz czy w przyszłosci moge dołożyc do niego kolejny ploter?

Tak możesz. Mam gt-56, 2x livescope, 2 x echomap { na wiosne trzeci echomap}. Każde echo udostępnia niezależnie obraz z przetworników. . Musisz tylko wszystko pospinać ze switchem po Rj45

• 0

Radek, a wyjaśnił byś bardziej przystępnie tego quatixe/phoenix? ocb?

Jest jeszcze ant dzięki czemu można sterować pilotem gpsmapa i można quatixem/phoenixem podłączyć się pod gpsmapa.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalk

• 0

Radek, a wyjaśnił byś bardziej przystępnie tego quatixe/phoenix? ocb?

Przyznaję, że wędkarsko nie są chyba istotne. Za info ze strony Garmina:

W Quatixach znajdziemy wiele funkcji i udogodnień przydatnych na wodzie. Wśród nich: 

• współpracę z ploterami Garmin GPSMAP. Zegarki odbierają takie dane jak głębokość, dane z silników, wiatromierzy, kurs itd.,
  • możliwość sterowania autopilotem Garmin oraz system audio Fusion,
  • wirtualna linia startu, odliczanie czasu i asystent halsowania (przydatne podczas regat),
  • alarm kotwiczny,
  • dane o pływach,
  • obsługa map morskich Garmin Bluechart g3.

Niestety nie posiadam GPSMapy żeby coś więcej w tym temacie móc powiedzieć.

• 0

na pewno pod echomap 102sv można (to na pewno będzie można 122sv) podpiąć gt56 i livescope 34 - podpinałem u siebie i działa

• 0

Różnice są w detalach. Jeżeli nie potrzebujesz radaru i zaawansowango ekosystemu na łodzi, to wszystko działa tak samo. Można podejść - jak nie słyszałeś nigdy o danej funkcjonalności, to raczej ci się ona nie przyda. Chociaż jest jeszcze jeden bajer na GPSMAP, że można sobie garminowskie kamery sportowej parować z echo. Jak ktos nagrywa jakieś filmiki, to może się przydać, jest chyba funkcja PIP czy wrzucanie nakładek z echa na film. Łowisz , nagrywasz i komentujesz od razu. 

Czy nagrać sobie na echu filmik z sonarem i nami w tle jak się uwijamy

https://youtu.be/HNIQ5KLo15c?t=91

https://youtu.be/COd7LIm_I18?t=70

Oczywiście wszystko dla internetowych ekshibicjonistów. 

Ale to ogólnie bajery, chociaż mam na oku 8410 w promocji i kusi mnie to 1920x1200.

• Like 2

• 0

Wiem że mało pokazuje jeśli chodzi o zasięg 30’ chyba ? - znajomy zaproponował że ma coś takiego dlatego pytam, dzięki Maćku serdeczne :)

Jedynie do verta, i to raczej na głębokiej wodzie, we froncie nie będziesz widział całości toni lub dna- zależnie jak ustawisz. 

• 0

Konrad, jakiś czas temu FB mi to podrzucało, natomiast ucichło. Na forach w USA za wiele o tym nie ma. Natomiast Rosjanie takie rzeczy robili już 3 lata temu. Wszystkie te rozwiązania nie mają i nie będą miały pełnej funkcjonalności TL, który jako urządzenie sieciowe dzieli koordynaty z obrazu 360 i umożliwia skanowanie live wybranego obiektu z poziomu ekranu. Fakt , że to sytuacyjnie przydatne, bo nie ma na szczęście AI ścigającego przetwornikiem ryby po ekranie lub podążające za ławicą- ale kto wie, co przyniesie przyszłość. 

• Like 1

• 0

Panowie mam dylemat jaka echosondę wybrać GPSMAP 8410 XSV czy GPSMAP 1223XSV. Czy lepiej wziasc mniejszy ekran i lepszy obraz czy większy ekran i gorsza jakość obrazu .Pewnie z czasem będę łapał wertykalnie ,na początku łapanie z rzutu .Przesiadka z Raymarine Element 9 będzie pewnie spora .Dzięki za komentarze.

• 0

Powiem ci tak, że z tą jakością obrazu nie demonizowałbym na rozdzielczości 1223, detale  będą większe. Łusek nie policzysz,więc duży ekran moim zdaniem lepszy. A dla livescope to w ogóle nie ma znaczenia w tej klasie ekranów, choć może kontury ryb będą rysowane nieco bardziej kształtnie w 8410 niż w 1223. Sam mam 9tke gpsmap ale po wielu doświadczeniach teraz już bym brał większy, który będzie miał mniej pxl /cal powierzchni ale lepiej sprawdzi się na podzielonym ekranie. Pamiętaj, że oko ludzkie do pewnego tylko poziomu dostrzega różnicę w gęstości pixeli. 

1223 jest naprawdę dużo większe. Ekran efektywny w 1223 jest większy niż w 8412 nawet- symbolicznie, ale zawsze. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Panowie mam dylemat jaka echosondę wybrać GPSMAP 8410 XSV czy GPSMAP 1223XSV. Czy lepiej wziasc mniejszy ekran i lepszy obraz czy większy ekran i gorsza jakość obrazu .Pewnie z czasem będę łapał wertykalnie ,na początku łapanie z rzutu .Przesiadka z Raymarine Element 9 będzie pewnie spora .Dzięki za komentarze.

Ja tam mam 8412xsv  oraz 7408xsv  - duzej roznicy nie widze . :D Wiec ja bym bral wiekszy ekran ;- )

• Like 2