Skocz do zawartości
  • 0

Garmin Panoptix LiveScope System (PS30, LVS12, LVS32, LVS34, LVS62)

Marcin Ostróda

Pytanie

Witam kolegów, zastanawiam się nad zakupem tego urządzenia i zbieram wszystkie informację.

Czy któryś z Was, używa tego przetwornika?

Jeżeli tak, to proszę o jakieś szczegóły.

Na chwile obecna informacji na temat tego urządzenia jest niewiele (oprócz dwóch filmików z testwó w necie) na Jejku też niewiele.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja wczoraj pływałem z całym szpejem zasilanym z jednego lifepo4- MinnKota Terrova, Garmin Livescope , sieć NMEA2000 oraz Humminbird Apex - bez żadnych efektów specjalnych na ekranach. 

Ja za to w weekend pływałem po raz pierwszy zestawem : Haswing Cayman gps + Haswing Protuar 65lbs + Ultra122 + 2x Ultra102 na dwóch osobnych aku .

O ile Livescope daje czyściutki obraz bez żadnych zakłóceń to niestety klasyczne sonaty mocno sieją . Wprowadzone w naprędce dwa proste kable uziemiające echa wpuszczone bezpośrednio do wody niewiele przyniosły . Po obejrzeniu filmu od Maćka o redukcji zakłóceń w Garminach w niedzielę dołożyłem jeszcze filtry ferrytowe i uziemienie zamontowałem do klamry  która będzie podpięta do metalowej sztycy gdyż myślę że takie rozwiązanie jest najwłaściwsze (potrzebna jest odpowiednia powierzchnia uziemienia jak np.w uziomie szpilkowym ).

Jak dobrze pójdzie to w weekend testy . Modlę się żeby pomogło ....

• 0

Można. Nic nie będzie zakłócać.

Jeśli myślisz o takim montażu, to znaczy że kupiłeś sprzęt w niewiedzy do czego może służyć.

Wykorzystasz jego 12 %.

Jak będziesz chciał wykorzystać pozostałe 88% , zainteresuj się uchwytem obrotowym, ręcznym czy też elektrycznym.

• Like 1

• 0

Panowie, używa ktoś dwóch lub trzech lsv34 działających jednocześnie, nie na jednym ekranie rzecz jasna, interesuje mnie czy nie sieją zakłóceń przecinające się wiązki przetworników, jak to się dzieje w ActivTarget1. Obecnie w AT2 przy synchronizacji wysyłania pingów jest bajka, nic nie sieje. Drugie pytanie, czy ktoś ma może już porównanie Activ Target 2 z LVS34 ? Zmieniłem z AT1 na AT2 i nie jestem zachwycony, stąd zastanawiam się nad zmianą na Garmina, zdania też są podzielone, podobno pełną funkcjonalność AT2 będzie można uzyskać z ekranem serii PRO, co mnie osobiście średnio przekonuje. 

• 0

Robert wiesz przecież, że AT2 to sprzęt rozwojowy i będzie z czasem ulepszany. Co do Garminów- nie ma zakłóceń zbyt wiele, czasami błyśnie coś jeśli są dwa przetworniki na jednej sztycy. Jak się poukładają sprawy, to latem porównam AT2 i lvs34 po swojemu. 

• 0

Panowie, używa ktoś dwóch lub trzech lsv34 działających jednocześnie, nie na jednym ekranie rzecz jasna, interesuje mnie czy nie sieją zakłóceń przecinające się wiązki przetworników, jak to się dzieje w ActivTarget1. Obecnie w AT2 przy synchronizacji wysyłania pingów jest bajka, nic nie sieje. Drugie pytanie, czy ktoś ma może już porównanie Activ Target 2 z LVS34 ? Zmieniłem z AT1 na AT2 i nie jestem zachwycony, stąd zastanawiam się nad zmianą na Garmina, zdania też są podzielone, podobno pełną funkcjonalność AT2 będzie można uzyskać z ekranem serii PRO, co mnie osobiście średnio przekonuje.

Cześć

Używam dwie 34-ki na łódce i wszystko jest Ok.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

• 0

Może ktoś widział takie uchwyty przetwornika w EU ?

https://m.avito.ru/taganrog/ohota_i_rybalka/kreplenie_datchika_garmin_panoptix_lvs34_lvs62_2990400226

I kolejne pytanko.

Na filmach widzę ze ludzie maja takie menu w livescope. U mnie jest tylko samo Livescope i w nim mogę zmieniać pomiędzy dół/front/ perspektywa wchodzac w opcje instalacja.

Od czego to zależne ?

post-57746-0-42060600-1685795290_thumb.jpeg

• 0

nope. Wyłącz transmisję livescope - wyłączasz. Pozostałe obrazowania jadą dalej. SV  i CV są zblokowane  i zatrzymanie transmisji jednego zatrzymuje drugi kanał.  Mam klamoty pomiarowe i ekran na warsztacie- sprawdzę jak to jest z prądem w tym czasie. Dam znać pod wieczór. 

Jak to wygląda Panie Macieju, jest sens robić osobny wyłącznik zasilania do modułu GLS10, by nie brał prądu przy wyłączonej transmisji livescoope, czy w stanie spoczynku ma on ograniczony apetyt?

• 0

Ja mam też z włącznikiem,Maciej swego czasu robił pomiary przy 923xsv wyłączając transmisję lvs,ekran w uśpienie,można zaoszczędzić 1/3 prądu...(ale chyba nie mierzył samego gls,jak to z nim jest kiedy włączony i wyłączony,bo on jednak cały czas bierze prąd mimo wyłączonej transmisji....

ja mam podpiętą xi3 i GLS pod lifepo4 100ah i jeszcze przez cały weekend nie udało mi się rozładować ako...vert,kotwica,napłanie na miejscówki,korekty...GLS przyciskiem wyłączam kiedy pływam,kiedy aktywnie spinninguje,obławiam ciężkim castem miejscówki

• 0

Przeleciałem wątek od 2020 piszecie o aktualizacji moduły gls10, w jaki sposób to zrobić, aplikacja powinna go wykryć przy sparowanym ekranie z telefonem i Active Caprain ?

firmware do ekranu zawiera cześć dla gls10, cały soft pobrać na kartę i możesz updatować.

Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Mam jeszcze jedno pytanie, można odwrócić obraz w widoku do przodu, tak by przetwornik na monitorze był z prawej strony? Mam monitor z prawej strony łodzi i bardziej naturalnym byłby dla mnie widok w kierunku w którym płynę... nie widziałem takiego monitora więc zakładam że nie.. no ale...