Skocz do zawartości
  • 0

Garmin Panoptix LiveScope System (PS30, LVS12, LVS32, LVS34, LVS62)

Marcin Ostróda

Pytanie

Witam kolegów, zastanawiam się nad zakupem tego urządzenia i zbieram wszystkie informację.

Czy któryś z Was, używa tego przetwornika?

Jeżeli tak, to proszę o jakieś szczegóły.

Na chwile obecna informacji na temat tego urządzenia jest niewiele (oprócz dwóch filmików z testwó w necie) na Jejku też niewiele.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Uhd ciągle w planach - narazie czekam na łódkę więc budżet obkrojony . Mówisz że lepiej odrazu 34 brać . To mnie trochę zmartwiłeś . Czyżby garmin chciał „zmusić” klientów do przejścia na 34 pogarszając jego możliwości updatami ??

Wysłane z iPhone za pomocą Tapataln

Trudno orzec, natomiast zjawisko pogarszania obrazu ze starszych przetworników ma miejsce. 32 to jednak inna budowa przetwornika, układ wiązek skanujących i może update "szyte" pod 34kę dają taki niezamierzony efekt dla poprzednika. 

• 0

Ja mam lvs32 i już jakiś czas temu zauważyłem,że z każdą aktualizacją obraz robi się gorszy. Dlatego zrobiłem downgrade :)

Nie updatowałem swego setu od lutego ubiegłego roku- z tego samego powodu,  w AC mam wyłączone pobieranie update. 

• 0

Maciek,

Może banalne pytanie - jak sprawdzić wersję softu GLS10?
Pytam, bo robiłem update EchoMapa Ultra 102SV do wersji 24.20 (paczka 2023.04.06.0) i w tej paczce nie było aktualizacji GLSa (a wcześniej nic nie aktualizowałem, więc GLS jest w wersji 'fabrycznej').

Swoją drogą, to można ściągnąć i zainstalować starsze wersje - koledzy z US to zebrali i udostępnili (no bo nie Garmin...):

https://www.bbcboards.net/showthread.php?t=1169578&highlight=current+livescope+updates

• 0

Nie updatowałem swego setu od lutego ubiegłego roku- z tego samego powodu,  w AC mam wyłączone pobieranie update. 

Czyli rekomendujecie pozostanie na wersji:

ECHOMAP Version 20.00 with GLS Version 2.58

https://drive.google.com/file/d/17ei...ew?usp=sharing

Rozumiem, że powinienem przywrócić ustawienia fabryczne, zgrać to na kartę - aktualizować i wyłączyć opcję autoaktualizowania ?

• 0

Przywracanie ustawień fabrycznych chyba nie jest konieczne (natomiast warto wykonać back up danych), może być potrzebne 'wymuszenie aktualizacji', zgodnie z poniższym:

https://support.garmin.com/en-US/?faq=MtVQGKuPkXAjRpH9FhJ1u8&searchQuery=Marine%20Forced%20Update

https://support.garmin.com/pl-PL/?faq=MtVQGKuPkXAjRpH9FhJ1u8

• 0

Mam złe, w sensie nieudane funkcjonalnie, doświadczenia z forced downgrade. Udało się to wymusić kiedyś na echomapie uhd, chciałem wrócić do czasów sprzed perspektywy,  bo były to najlepsze obrazy lvs32 do przodu i w dół ever. Niestety, pomimo zapakowania softu- obraz w tych trybach się nie poprawił, perspektywa zniknęła -także nie było sensu w to brnąć i wrzuciłem soft z trybem perspektywicznym ponownie do ekranu. A tak w całokształcie, niestety- im nowsze firmware- tym gorzej działają stare przetworniki. Miałem ps30 w rękach kilkukrotnie, jest to samo, tzn. dużo słabiej obrazuje niż przed laty. W zasadzie znajomemu co się nim interesował - zarekomendowałem echomapa chirp, bo tam nie ma obsługi lvs i jest szasna duża, że będzie obrazował lepiej niż nowe ekrany.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Zeby zainstalować starszą wersję,trzeba ze strony pobrać tą która Cię interesuje, wkładasz do urządzenia, przytrzymujesz przycisk power przez kilka sekund i rusza samo. Przywracanie do ustawień fabrycznych nic nie da

Żeby sprawdzić wersje gls trzeba normalnie wejść w wersję oprogramowania i tam będzie podane wersja ekranu i gls

• Like 1

• 0

Panowie ja z pytaniem do tych co się znają. Mam lvs32 + uhd 92sv. Czy jak zmienie ploter na cos lepszego to poprawi się widoczność na perspektywie i rzucie w przód?

Zasada jest prosta :

Większy ekran większe detale …

Ale cudów się nie spodziewaj .:)

• 0

Panowie ja z pytaniem do tych co się znają. Mam lvs32 + uhd 92sv. Czy jak zmienie ploter na cos lepszego to poprawi się widoczność na perspektywie i rzucie w przód?

Jakość perspektywy poprawi ci użycie 34ki  a nie ekranu. Dodatkowo zyskasz na zasięgu i mniej martwych stref będzie pomiędzy pasmami skanującymi

• 0

Okej, jeszcze jedno pytanie. W momencie kiedy przetwornik montuje po lewej stronie łodzi ( jak siedze w srodku to lewej, jak jestem przed łódką i patrze na dziób to prawej ) na sztycy, uzywam silnika dziobowego haswing to jak zamontować przetwornik port czy starboard?

• 0

Okej, jeszcze jedno pytanie. W momencie kiedy przetwornik montuje po lewej stronie łodzi ( jak siedze w srodku to lewej, jak jestem przed łódką i patrze na dziób to prawej ) na sztycy, uzywam silnika dziobowego haswing to jak zamontować przetwornik port czy starboard?

W sumie to ja nie zauważyłem różnicy, obecnie mam sztyce po prawej a przetwornik zamontowany na niej by był po lewej.

[emoji2526]

• 0

W sumie to ja nie zauważyłem różnicy, obecnie mam sztyce po prawej a przetwornik zamontowany na niej by był po lewej.

Mam tak samo, różnicy nie widzę. 

Może ktoś mądry wytłumaczy, o co chodzi ze stroną montażu. Znalazłem gdzieś na amerykańskiej stronie artykuł, że inaczej układają się pasma skanujące, ale w sumie to lepsza jakość obrazu jest w położeniu Port. 

• 0

Pytanie do osób które zimują łódkę na wolnym powietrzu pod plandeką.

Czy na okres zimowy demontujecie przetwornik LVS i GT56 oraz  skrzynkę GLS 10 ?

Mam zamontowane na stałe w bakiście i tu pojawiły się obawy, czy niska temperatura nie wpłynie negatywnie na tę elektronikę?

Wszystko na przyczepie, nie na wodzie.

Dziękuję za podzielenie się spostrzeżeniami

• 0

Moja poprzednia łódka alu, jak i obecna laminat stoją w nieogrzewanym garażu cały czas i nigdy nie demontowałem żadnych przetworników ani modułu gls... dziobowka również zostaje...

Nigdy nie było żadnych problemów...

• Like 1

• 0

Moja poprzednia łódka alu, jak i obecna laminat stoją w nieogrzewanym garażu cały czas i nigdy nie demontowałem żadnych przetworników ani modułu gls... dziobowka również zostaje...

Nigdy nie było żadnych problemów...

Ok, dzięki. Ale moja będzie stał na dworze i obawiam się o jakiś mrozy :)  - 10+

• 0

Czy na dworze czy w blaszanym garażu większej różnicy moim zdaniem nie będzie...kolega swojego riverfoxa trzyma w porcie pod plandeką pod chmurką w zimie i zero problemów....jedynie zabiera ekrany do domu...

• 0

Zestaw Echomap Ultra 102SV + GLS10 LVS32. Ile to prądu będzie zżerać łącznie i oddzielnie ? :D
Mam Aku 60Ah Zap Marine służy jako rozruchowy i właśnie do echo. Obstawiam, że na cały dzień może być kiepsko, dlatego też mam pomysł, aby echo brało prąd z tego, a GLS10 LVS32 podłączyć pod inny akumulator ( Gdzieś mam żelowy 18Ah, ile GLS10 LVS32 pochodzi na tym ? ). Echomap Ultra 102sv, bodajże 2A/h pobiera max. ?