Skocz do zawartości
  • 0

Garmin Panoptix LiveScope System (PS30, LVS12, LVS32, LVS34, LVS62)

Marcin Ostróda

Pytanie

Witam kolegów, zastanawiam się nad zakupem tego urządzenia i zbieram wszystkie informację.

Czy któryś z Was, używa tego przetwornika?

Jeżeli tak, to proszę o jakieś szczegóły.

Na chwile obecna informacji na temat tego urządzenia jest niewiele (oprócz dwóch filmików z testwó w necie) na Jejku też niewiele.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak sobie myślę o LVS w trybie perspektywy. Parametry przetwornika są takie 120/20 stopni. O ile w poziomie jest bardzo OK i na płytkiej wodzie zrobi robotę o tyle na wodzie 10-15 m  , wiązka 20 szału zdaje się nie robi. Trzeba by to na kartce porysować ale jakie są Wasze praktyczne spostrzeżenia ???

• 0

Tak sobie myślę o LVS w trybie perspektywy. Parametry przetwornika są takie 120/20 stopni. O ile w poziomie jest bardzo OK i na płytkiej wodzie zrobi robotę o tyle na wodzie 10-15 m  , wiązka 20 szału zdaje się nie robi. Trzeba by to na kartce porysować ale jakie są Wasze praktyczne spostrzeżenia ???

Dokładnie takie jak Twoje - na głębszej wodzie, w mojej opinii, jest to bezużyteczna rzecz, chyba, że ryby pływają blisko powierzchni. 

Jestem po ponad dwutygodniowej wyprawie do Szwecji i miałem okazję pierwszy raz przetestować takie rozwiązanie - tzn. jeden lvs34 ustawiony w perspektywę, drugi front i moim skromnym zdaniem - ma to sens na wodzie do powiedzmy 5-6 metrów głębokości. 

Matematyka jest nieubłagana - ten ustawiony w perspektywę, przy głębokości 6 metrów, będzie zaczynał widzieć dno dopiero 19 metrów od łodzi,  

Wszystko co bliżej, wszystko co poniżej stożka umknie jego uwadze. 

Płytka woda - tak !!! Wręcz super

Głęboka woda - szkoda zachodu. 

• Like 1

• 0

Tangens 20 stopni to około 0,36. To znaczy, że stożek "rośnie " o 3,6m na każde 10m odległości czyli mniej-więcej tak jak piszesz po 20m widzimy 7,2m wody.   Ale przetwornik PS30 ma wiązkę 120/40   więc 10m wody zobaczymy już po 15m. Czyli całkiem sensownie zwłaszcza jeśli zamontujemy go z tyłu łodzi to już 10m przed łodzią skanujemy to co chcemy. Akurat mam taki przetwornik i w  wolnym czasie pobawię się tym. 

Na minus wydaje mi się , że lvs34 lepiej obrazuje niż ps30 ale przecież to nie telewizja.

PS. Co trzeba dokupić do zestawu lvs34,gls10 aby zamontować do sztycy z boku ?

System Garmin Panoptix LiveScope Plus LVS 34 | Sportfishtackle.com

Edytowane przez Jacky X

• 0

Tangens 20 stopni to około 0,36. To znaczy, że stożek "rośnie " o 3,6m na każde 10m odległości czyli mniej-więcej tak jak piszesz po 20m widzimy 7,2m wody.   Ale przetwornik PS30 ma wiązkę 120/40   więc 10m wody zobaczymy już po 15m. Czyli całkiem sensownie zwłaszcza jeśli zamontujemy go z tyłu łodzi to już 10m przed łodzią skanujemy to co chcemy. Akurat mam taki przetwornik i w  wolnym czasie pobawię się tym. 

Na minus wydaje mi się , że lvs34 lepiej obrazuje niż ps30 ale przecież to nie telewizja.

PS30 od kilku lat pokazuje wielkie G. Firmware wspołczesnego sprzętu Garmina źle wpływa na starsze przetworniki, poza tym detalizacja z PSów jest taka, że jeśli masz obiekt w toni to jest to kula, brak detalizacji. Ryb w dnie/nad dnem tym nie znajdziesz. 

• 0

Tangens 20 stopni to około 0,36. To znaczy, że stożek "rośnie " o 3,6m na każde 10m odległości czyli mniej-więcej tak jak piszesz po 20m widzimy 7,2m wody. Ale przetwornik PS30 ma wiązkę 120/40 więc 10m wody zobaczymy już po 15m. Czyli całkiem sensownie zwłaszcza jeśli zamontujemy go z tyłu łodzi to już 10m przed łodzią skanujemy to co chcemy. Akurat mam taki przetwornik i w wolnym czasie pobawię się tym.

No i oczywiscie bedzie to przy tych 20 metrach taka wartość widzialnego „stożka”, pod warunkiem, ze sam przetwornik bedzie ustawiony o co najmniej 10 stopni pod kątem w dół.

Jak teraz z nim plywalem to wszystkie toniowe duze sandacze, plywaly na glebokosci 7, 8 czasem 9 metrow wiec byly kompletnie nie do namierzenia przez perspektywe.

Musze zamontowac jakis uchwyt w ktorym bedzie mozna regulowac to ustawienie - wtedy bede „czesał” glebsze partie wody. Sama powerzchnia srednio mnie interesuje

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

No właśnie się zastanawiam czy na zewnątrz czy od wewnątrz. Lepiej jak się na niego leje woda i śnieg czy ma się grzać w środku latem ?

W bakiście mam trochę rzeczy więc przewiew powietrza żadny a jeszcze go czymś stuknę od czasu do czasu. Na zewnątrz też pewnie nie raz dostanie małego kopa bo to nieuniknione.  Dosyć duży jest ten element i trochę kabli dodatkowo. 

• 0

PS30.  Czy ktoś próbował używać tego przetwornika jako perspektywy na głębokiej wodzie?  Ma szerszą wiązkę 2x niż LVS34. 40st zamiast 20st. Ja mam pierwsze próby za sobą ale nie za bardzo to wyglądało .

Przeczytaj instrukcję PS 30 i nie kombinuj. Ten przetwornik ma obecnie jedynie pomocnicze zastosowanie, żadnej detalizacji to nie ma i nie da- nie jesteś w stanie ocenić wielkości ryby nawet. 

• Like 1

• 0

Przeczytaj instrukcję PS 30 i nie kombinuj. Ten przetwornik ma obecnie jedynie pomocnicze zastosowanie, żadnej detalizacji to nie ma i nie da- nie jesteś w stanie ocenić wielkości ryby nawet. 

No właśnie poszukałem info o tym przetworniku i kombinuję  :D   Wielkość ryby ? Na niektórych zapisach obraz z PS30 całkiem fajnie pokazuje duże ryby a z innej beczki LVS34 czasami całkiem fajną rybę pokazuje ot tak sobie. Potrzeba dużo doświadczenia, wiedzy i prób też. Zakupiłem i montuję LVS 34  i szukam zastosowania dla PS30 który posiadam już na łódce. Zostawić dwa przetworniki na verta  prostopadle do siebie ? można ale czy to do końca sensowne ?

Z drugiej strony na głębokiej wodzie perspektywa LVS34 jest słaba a PS30 sprawdza się podobnież w trolingu więc czemu nie spróbować FORWARD ?

• 0

Gdzie montujecie GLS10 na Riverfoksie ? Dosyć duże ustrojstwo. Może jakieś zdjęcie ktoś zamieści ?

RF 420..W długiej bakiście po prawej burcie, zmieściłem tam 2x GLS 10, aku lifepo4 100A, ładowarkę DC/DC, sieć NMEA 2000, zapasową śrubę, olej 1L i kilka pudełek ???? Wentylacja jest bardzo dobra, wlot powietrza z przodu, z tyłu bakisty są otwory do zenzowej ( która jest też wentylowana) i na rancie pod pokrywą bakisty mam przyklejone kawałki podkładek filcowych, przez co jest szczelina wentylacyjna.

post-64515-0-50673000-1721186156_thumb.jpeg

post-64515-0-32116100-1721186176_thumb.jpeg

post-64515-0-34171700-1721186192_thumb.jpeg

post-64515-0-99953100-1721186217_thumb.jpeg

post-64515-0-66648500-1721186237_thumb.jpeg

• Like 4

• 0

RF 420..W długiej bakiście po prawej burcie, zmieściłem tam 2x GLS 10, aku lifepo4 100A, ładowarkę DC/DC, sieć NMEA 2000, zapasową śrubę, olej 1L i kilka pudełek Wentylacja jest bardzo dobra, wlot powietrza z przodu, z tyłu bakisty są otwory do zenzowej ( która jest też wentylowana) i na rancie pod pokrywą bakisty mam przyklejone kawałki podkładek filcowych, przez co jest szczelina wentylacyjna.

Ale tam napakowałeś . Widzę , że przetworniki powpinane są w jakiś rodzaj kolektora.  Moje "skromne" zabawki też już pomontowane, działają i testuje je. Niestety na wodzie na której najczęściej pływam póki co potwierdzają się wcześniejsze obserwacje , że dużych ryb jak na lekarstwo.  Zamontowałem PS30 całkiem horyzontalnie i trochę głębiej zanurzyłem. Lepiej to wygląda. Zobaczymy na ile będzie przydatne. W zasadzie w vercie widzę przynętę na dwóch przetwornikach.

• 0

RF 420..W długiej bakiście po prawej burcie, zmieściłem tam 2x GLS 10, aku lifepo4 100A, ładowarkę DC/DC, sieć NMEA 2000, zapasową śrubę, olej 1L i kilka pudełek [emoji3] Wentylacja jest bardzo dobra, wlot powietrza z przodu, z tyłu bakisty są otwory do zenzowej ( która jest też wentylowana) i na rancie pod pokrywą bakisty mam przyklejone kawałki podkładek filcowych, przez co jest szczelina wentylacyjna.

A ja mam pytanie inne . Skąd wziąłeś takie wtyczki do takiej instalacji żeby to tak w bakiscie pozapinać ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Witam

Mam Garmin Echomap 102SV z LVS34 i osłonką. Chciałem nagrywać odczyty echo do przeglądania a domu. Na YT widzę,różne fajne filmiki.  Pomyślałem , że najlepiej i najdłużej będzie nagrywać GoPro z dużą kartą. Można podłączyć do 12V łódki i godziny nagrywania.

Ta. Ciemne pasy na obrazie , ja odbijający się na ekranie. GoPro w tym wypadku bez sensu ....

Z czym robić próby :

1) Z telefonem ? Jak ? Jak długo będzie nagrywał Iphone ?

2) Przechwytywanie obrazu przez sam ploter ? Chyba ma taką funkcję. Ale jak dużo materiału przechwyci i czy ogarnę to wszystko ploterem. Ustawianie, nagrywanie.... i w końcu łowienie.

• 0

Witam

Mam Garmin Echomap 102SV z LVS34 i osłonką. Chciałem nagrywać odczyty echo do przeglądania a domu. Na YT widzę,różne fajne filmiki.  Pomyślałem , że najlepiej i najdłużej będzie nagrywać GoPro z dużą kartą. Można podłączyć do 12V łódki i godziny nagrywania.

Ta. Ciemne pasy na obrazie , ja odbijający się na ekranie. GoPro w tym wypadku bez sensu ....

Z czym robić próby :

1) Z telefonem ? Jak ? Jak długo będzie nagrywał Iphone ?

2) Przechwytywanie obrazu przez sam ploter ? Chyba ma taką funkcję. Ale jak dużo materiału przechwyci i czy ogarnę to wszystko ploterem. Ustawianie, nagrywanie.... i w końcu łowienie.

Echomap Ultra I generacji nie wysyła obrazu torem wifi do aplikacji Helm. 

• 0

Na YT i Instagramie są super filmy z Garmina to podejrzewam ten HELM.

Do Iphona można dokupić pendriva i nagrywać godzinami. Z ręki nagrywanie echa jest całkiem niezłe. Może i są odbicia ale nie ma tych czarnych pasków. Kilka filmików mam. Teraz potestuję jakby to miało być z uchwytem.

https://pl.jugomobile.com/jak-dlugo-wideo-moze-nagrywac-iphone-to-zalezy/

• 0

Na YT i Instagramie są super filmy z Garmina to podejrzewam ten HELM.

Do Iphona można dokupić pendriva i nagrywać godzinami. Z ręki nagrywanie echa jest całkiem niezłe. Może i są odbicia ale nie ma tych czarnych pasków. Kilka filmików mam. Teraz potestuję jakby to miało być z uchwytem.

https://pl.jugomobile.com/jak-dlugo-wideo-moze-nagrywac-iphone-to-zalezy/

Życzę powodzenia. Podpowiem tylko, że serie urządzeń Echomap  i GPSmap różnią się od siebie...