Marcin Ostróda Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Witam kolegów, zastanawiam się nad zakupem tego urządzenia i zbieram wszystkie informację. Czy któryś z Was, używa tego przetwornika?Jeżeli tak, to proszę o jakieś szczegóły. Na chwile obecna informacji na temat tego urządzenia jest niewiele (oprócz dwóch filmików z testwó w necie) na Jejku też niewiele. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jacky X Opublikowano 29 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2024 @ Sonary i mapy A masz jakiś przykładowy materiał HELM jak to wygląda ? To komórka to przechwytuje w mpeg4 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 29 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2024 (edytowane) @ Sonary i mapy A masz jakiś przykładowy materiał HELM jak to wygląda ? To komórka to przechwytuje w mpeg4 ? Polecam zobaczyć od 1.50 jak może wyglądać uporządkowany świat ryb. Garmin GPSmap 923 łapany Helmem w trybie perspektywy, a jednocześnie na drugim ekranie Livesight od Lowrance, obraz sklejony symultanicznie w programie do obróbki filmów. Edytowane 29 Lipca 2024 przez Sonary i mapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jacky X Opublikowano 29 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2024 @ Sonary i mapy Bardzo lubię te materiały z echosond i cały ten temat. A od którego plotera HELM działa ? A tu Garmin łączy się Active Captain ale pewnie też w droższych ploterach. Ma funkcję udtostępniania ekranu. Podejrzewam, że komórka może przechwytywać obraz.https://www.youtube.com/watch?v=RZQNgYlQLWw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 29 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2024 Poprosiłem o przeniesienie do wątku panoptixowegojak pisałem- Seria GPSmap czyli 723, 923, 1223, 8410, 8412, i większe ekrany a także starsze wypusty gpsmap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadio Opublikowano 5 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2024 Doczytałem, doczytałem. Chodziło mi o obsługę sztycy pilotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 5 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2024 To nie jest mój pierwszy uchwyt. Używam LiveScopa od kilku lat na rufie i nigdy nie zauważyłem aby żyroskop był konieczny. Jak rozumiem stabilizacja żyroskopowa jest konieczna właśnie dla tego że instalowany jest na burcie. Proponuję na próbę zamontować sobie na rufie i zobaczysz że będzie stabilnie. Mając w 100% zdalne sterowanie uchwytem - przetwornikiem nie potrzebujesz instalacji na burcie na tym między innymi polega przewaga mojego systemu.Impelementacja żyroskopu jest oczywiście możliwa i z pewnością w wolnej chwili to zrobię, tymczasem muszę wrócić do ryb a nie siedzenia w garażu i laptopie.Montaże burtowe mają tę przewagę, że pozwalają przeszukiwać toń wody przed sobą płynąć. Poza tym na jeziorach bez "stabilizacji" nurtowej silnik dziobowy mocno rzuca rufą i nie ma sensu taka lokalizacja poza zimnymi porami roku, gdzie lepiej mieć wiatr w plecy - postawić sprzęt na rufie i mniej marznąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gucio7 Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Wybacz ale kompletnie nie trafiają do mnie twoje argumenty. Mając ustawiony tryb Forwardview na dziób widzisz wszystko przed łodzią. Dlatego między innymi kupujemy Livescopa i dlatego nie potrzebujesz instalować na burcie przetwornika. Nigdy nie miałem takich problemów jakie opisujesz. Uważam że na burtach łodzi w ogóle nie powinno się czegokolwiek montować, ale jak kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2024 montaż na rufie wg mnie nie pozwoli na używanie razem ze spaliną. Na żadnym filmie nie pokazujesz tego na wodzie.Po co mi obrót o 360 jak bliskość kolumny silnika zabierze mi ze 30 stopni z tych 360? Na łódkach zwykle brak na miejsca na dodatkowe ekrany, więc wersja na telefon ma sens jednak, pierwszy raz spotykam się, że kupując urządzenie do jego obsługi potrzebuję dodatkowo płacić ekstra za aplikację (piszę tu o aplikacjach do dziobówek i echosond), szczególnie że nie ma gwarancji że przy tak niszowym produkcie aplikacja będzie wspierana przez kilka lat. Czyli zmienię telefon lub wyjdzie nowa wersja systemu operacyjnego na telefon i można zostać bez sterowania. Wędkarz sam na łódce, co do zasady, siedzi na łodzi tyłem do rufy i przodem do dziobu, jak wyobrażasz sobie aby siedząc na łodzi z konsolą czy rumplem łowić na werta za rufą, mając wszystkie ekrany wtedy za plecami? przodem do rufy siedzę tylko na łodziach wiosłowych bo wtedy zwykle wioślarz ma dziób za plecami a rufę przed sobą. Oczywiście mogę mieć trzeci zestaw ekranów na rufie, oprócz jednego na konsoli i drugiego przy dziobówce. Do tego dochodzi organizacja miejsca na łódce, mało które łodzie maja miejsce na fotel tak zrobione ab siedzieć przodem do rufy, na mniejszych łodziach siedzi się na tylnej bakiście, czyli nie ma wcale miejsca aby siedzieć przodem do rufy. Podaj proszę jakie zasilanie jest do tego potrzebne i ile A to pobiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Wybacz ale kompletnie nie trafiają do mnie twoje argumenty. Mając ustawiony tryb Forwardview na dziób widzisz wszystko przed łodzią. Dlatego między innymi kupujemy Livescopa i dlatego nie potrzebujesz instalować na burcie przetwornika. Nigdy nie miałem takich problemów jakie opisujesz. Uważam że na burtach łodzi w ogóle nie powinno się czegokolwiek montować, ale jak kto woli.Kolego i chcesz wmówić mi i innym, że mając obrotnicę za plecami i skanując do przodu, będziesz odwracał głowę za każdym razem by wrzucić przynętę celnie przed łódź ??Daj spokój, obejrzyj rynek wschodni i zachodni odnośnie obrotnic i tego jak są montowane i używane , wtedy możemy podyskutować. Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Może ma z przed sobą druga wskazówkę zsynchronizowana z obrotnicą. Albo ekran z kierunkami. Każdy ma swój świat. Po co zaraz tyle krytyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Może ma z przed sobą druga wskazówkę zsynchronizowana z obrotnicą. Albo ekran z kierunkami. Każdy ma swój świat. Po co zaraz tyle krytyki.Masz rację, przepraszam autora. Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 niemiec Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Już pytałem ale nie otrzymałem odpowiedzi od wynalazcy, bardzo proszę o informację dot. szczelności urządzenia bo z innymi są kłopoty jak długo sa pod deszczem to odrazu woda się dostaje i nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gucio7 Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Może ma z przed sobą druga wskazówkę zsynchronizowana z obrotnicą. Albo ekran z kierunkami. Każdy ma swój świat. Po co zaraz tyle krytyki. Dokładnie tak jest. Na panelu sterowniczym uchwytu jest model suma który obraca się synchronicznie z uchwytem przetwornika czy jak to nazwaliście obrotnicą. Filmik po lewej. Ponadto na panelu sterowniczym jest grafika która pokazuje aktualną pozycję przetwornika. Wyczuwam wiele niedowierzanie że to niby jakiś mało praktyczny szajs i ktoś próbuje przekonać o wyższości 0 nad 1 w systemie binarnym. Uchwyt powstał ponieważ jestem osobą bardzo pragmatyczną i jak coś mnie irytuje staram się znaleźć na to rozwiązanie. Łowię sumy na verta z LiveScopem na burcie od 5 lat głównie na Wiśle z silnikiem dziobowym kwocząc trzymając w jednej ręce linkę z clonkiem w drugiej kwoka w "trzeciej" pilota od dziobówki a nogami obracam uchwytem przetwornika jak mi clonk ucieka bo nurt ciągnie, dlatego właśnie powstał ten uchwyt. Silnik spalinowy obok przetwornika w niczym nie przeszkadza też to sprawdziłem bo oprócz verta łowię sumy metodą trollingową i tu zawsze mam ustawiony przetwornik do przodu w trybie Forwardview albo w trybie PerspectiveView. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gucio7 Opublikowano 7 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2024 Już pytałem ale nie otrzymałem odpowiedzi od wynalazcy, bardzo proszę o informację dot. szczelności urządzenia bo z innymi są kłopoty jak długo sa pod deszczem to odrazu woda się dostaje i nie działa Przepraszam że dopiero teraz odpowiadam - uchwyt przetwornika oraz panel dotykowy i tak zwany BlackBox czyli skrzynka z całą elektroniką mają ochronę na poziomie IP54.Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kacperw22 Opublikowano 17 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2024 (edytowane) Witam mam pytanieZeby uzywac Lowrance Active Target trzeba kupic przetwornik i modul? Czy tylko sam przetwornik?Kupilem w tym roku lodke i plywam narazie na Elite Fs bez dziobowkiPlanuje na przyszly sezon dokupic dziobowke, najblizej mi do Terrowy i wlasnie cos do livaMyslalem zeby do tej Elitki Fs podlaczyc Lowrance Active Target a do Terrowy kupic Humminbird Helix 9Chirp MSi GPS G4NCo o tym myslicie? Pozdrawiam Pawel Edytowane 17 Sierpnia 2024 przez Kacperw22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 17 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2024 Witam mam pytanieZeby uzywac Garmin Pantoptix Oprocz oczywiscie np Echomap Ultra potrzeba jeszcze Lvs 34 i Gls10 czy wystarczy tylko Lvs 34?LVS34 zawsze wymaga modułu GLS10, tylko LVS12 do Ultry lub 84xx nie wymaga a ze starszych- panoptixy czyli PS30,PS31, PS22 itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kacperw22 Opublikowano 17 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2024 LVS34 zawsze wymaga modułu GLS10, tylko LVS12 do Ultry lub 84xx nie wymaga a ze starszych- panoptixy czyli PS30,PS31, PS22 itp. DziekiTroche sie pospieszylem z tym pytaniem, nie sadzilem ze sie wyslalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gucio7 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Jak pisałem - zanim z giełdy ten post wyleciał- gratuluję pomysłowości i samozaparcia, natomiast pracuj nad funkcją stabilizacji żyroskopowej czy też z kompasu nmea2000 - a najlepiej w wariancie na burtę, bo popularność systemów live jest coraz większa ale do łowienia z burty a nie z rufy. Jak to mawiają "mówisz i masz" ponieważ w Toruniu sumy słabo biorą postanowiłem pochylić się nad pomysłem kolegi za co dziękuję i mam nowy model: Automatyczny, programowalny uchwyt do przetwornika typu Live z żyroskopem. Później wrzucę jeszcze jeden filmik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Jak to mawiają "mówisz i masz" ponieważ w Toruniu sumy słabo biorą postanowiłem pochylić się nad pomysłem kolegi za co dziękuję i mam nowy model: Automatyczny, programowalny uchwyt do przetwornika typu Live z żyroskopem. https://youtu.be/JGgSu1pzxfE Później wrzucę jeszcze jeden filmik.wieczorem pozwolę sobie napisać priva. No i oczywiście gratuluję inwencji Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadio Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2024 (edytowane) Łebski z Ciebie gość, tylko że nie chodziło o utrzymywanie poziomu, ale kierunku wg kompasu. Chyba że czegoś nie zauważyłem Edytowane 18 Sierpnia 2024 przez Ardoro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gucio7 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Łebski z Ciebie gość, tylko że nie chodziło o utrzymywanie poziomu, ale kierunku wg kompasu. Chyba że czegoś nie zauważyłem Dzięki, kompas też zamontuję właśnie zamówiłem go więc może się uda do końca przyszłego tygodnia. Jednak dla mie istotniejsze jest utrzymanie poziomu i pionu ponieważ uchwyt jest zamontowany pod kątem. Oprócz tego jak siadamy z kolegą na rufie do kwoczenia to robi się duże przechylenie i obracanie przetwornikiem dookoła powodowało że sie zmieniał tryb z DownView na ForwardView i odwrotnie. Oczywiście załatwiłem to programowo sprawdzając jaki jest aktualny kąt i zmieniając położenie przetwornika. Żyroskopem jednak okazało się to mniej złożone, dlatego jeszcze raz dzięki za pomysł. Co do kompasu też mi się podoba ten pomysł bo po namierzeniu ryby (latarką) i ustawieniu kierunku nie będzie trzeba korygować pozycji przetwornika pilotem czy też przyciskami nożnymi bo załatwi to automatycznie uchwyt z kompasem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadio Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2024 ....Co do kompasu też mi się podoba ten pomysł bo po namierzeniu ryby (latarką) i ustawieniu kierunku nie będzie trzeba korygować pozycji przetwornika pilotem czy też przyciskami nożnymi bo załatwi to automatycznie uchwyt z kompasem. I właśnie o to przede wszystkim chodzi, ale to poziomowanie też niegłupie i może się przydawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jaroufo Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Witam.Mam GPS MAP 8410 XSV, więc nie chciałbym inwestować w nowy ploter. Ten ma rok dopiero1. Czy LVS 32 + GLS10 będzie na tym śmigało ?2. Czy różnica między LVS 32 a LVS 34 byłaby zauważalna dla mnie laika ?Nie chcę się pchać od razu w LVS 34, skoro się będę dopiero uczył. 2-3 lata i się wtedy przesiądę. Czy to ma sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2024 (edytowane) Będzie działało. Jeśli to Twój pierwszy live, to różnicy nie odczujesz. Bierz 32. Edytowane 28 Sierpnia 2024 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Witam.Mam GPS MAP 8410 XSV, więc nie chciałbym inwestować w nowy ploter. Ten ma rok dopiero1. Czy LVS 32 + GLS10 będzie na tym śmigało ?2. Czy różnica między LVS 32 a LVS 34 byłaby zauważalna dla mnie laika ?Nie chcę się pchać od razu w LVS 34, skoro się będę dopiero uczył. 2-3 lata i się wtedy przesiądę. Czy to ma sens ?eee bez przesady. 2-3 lata nauki? jeden tygodniowy wyjazd i ogarniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Marcin Ostróda
Witam kolegów, zastanawiam się nad zakupem tego urządzenia i zbieram wszystkie informację.
Czy któryś z Was, używa tego przetwornika?
Jeżeli tak, to proszę o jakieś szczegóły.
Na chwile obecna informacji na temat tego urządzenia jest niewiele (oprócz dwóch filmików z testwó w necie) na Jejku też niewiele.
Top użytkownicy dla tego pytania
237
113
80
48
Popularne dni
18 Lut
25
13 Mar
23
22 Lut
22
26 Lut
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 237 odpowiedzi
Pietruk 113 odpowiedzi
siarq 80 odpowiedzi
binio1111 48 odpowiedzi
Popularne dni
18 Lut 2022
25 odpowiedzi
13 Mar 2020
23 odpowiedzi
22 Lut 2022
22 odpowiedzi
26 Lut 2020
21 odpowiedzi
Popularne posty
kruz
A kto się ma zastanawiać jak nie wędkarz ? Pzw jest zjabane - zgadzam się, ale to wędkarze, ktorzy jak to piszesz wezmą sobie co w limicie do domu, są problemem. Mamy głupie prawo, głupich ludzi i
Koza11
Tryb perspektywiczny w akcji, pierwsza część filmu to testy zasięgu , na którym widać przynęty, a ostatnie 6-7 minut to podchody do ryby. I tak na podsumowanie powiem- nie zmienia się nic. To ryba de
Koza11
Sonary i mapy znowu nadają:
Opublikowane grafiki
1271 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi