Skocz do zawartości
  • 0

Garmin Panoptix LiveScope System (PS30, LVS12, LVS32, LVS34, LVS62)

Marcin Ostróda

Pytanie

Witam kolegów, zastanawiam się nad zakupem tego urządzenia i zbieram wszystkie informację.

Czy któryś z Was, używa tego przetwornika?

Jeżeli tak, to proszę o jakieś szczegóły.

Na chwile obecna informacji na temat tego urządzenia jest niewiele (oprócz dwóch filmików z testwó w necie) na Jejku też niewiele.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A to nie jest tak, że jak połączę się z Activecaptain (np. Żeby pobrać mapę jakiegoś zbiornika) to automatycznie zassam aktualizację. Czy można to wyłączyć?

W AC zawsze będzie informacja o dostępności aktualizacji, ty decydujesz o pobraniu i aktualizacji.

Można pobierać mapy że społecznosci i jedno z drugim nie koliduje

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

• 0

pytanie do użytkowników LIve, lvs34 lub 32 na pontonach. Jak to przechowujecie na gumiaku? Kable luzem? Czy jakies boxy, skrzynki? Mam ogromny ponton i niestety słabą ( nie amortyzującą ) przyczepę. Nie ma mowy o wożeniu tego na pokładzie - żadna elektronika nie wytrzyma. Musze to jakos wyciągać. System montazu sztycy itd. mam opanowane ale tych kabli gls 10 itd...jest tego trochę - macie mozliwość wrzucenia jakiś fotek?

• 0

pytanie do użytkowników LIve, lvs34 lub 32 na pontonach. Jak to przechowujecie na gumiaku? Kable luzem? Czy jakies boxy, skrzynki? Mam ogromny ponton i niestety słabą ( nie amortyzującą ) przyczepę. Nie ma mowy o wożeniu tego na pokładzie - żadna elektronika nie wytrzyma. Musze to jakos wyciągać. System montazu sztycy itd. mam opanowane ale tych kabli gls 10 itd...jest tego trochę - macie mozliwość wrzucenia jakiś fotek?

Kable od Ultry 12' + LVS34 mam na stałe umieszczone na balonach na tyrytytki :D Poważnie, dorobiłem sobie dwa małe bodaj 15mm wkręty oczkowe do paweży, dodatkowo na balonach mam powklejane 2cm paski PVC -ten sam materiał z którego jest zrobiony ponton i na nich zawieszam odpowiednio poskładane kable. A sam blackbox do wewnętrznej części pawęży wisi sobie prawilnie na 4 śrubkach. Tyrytytki oczywiście nie sa na chama ściśnięte, ot byle by kable się nie ruszały. Patent sprawdzony od chyba 10 lat gdy gumiak woziłem na dachu auta. Natomiast na przyczepce tylko w zeszłym roku zrobiłem z gumą ok 8 tysięcy kilosów. Tak się składa że okablowanie instalowałem w zeszłym tygodniu od nowa, było ściągnięte na zimę, i nie było żadnych uszkodzeń. Żadnych :D

PS. Obecnie mam problem z wrzuceniem fotek, może jutro uda mi się po robocie w końcu to ogarnąć to coś puszczę

Edytowane przez Kozi81

• 0

Panowie,  ja z pytankiem. Czy są tu osoby które łowią w perspektywie z uchwytem 90stopni lvs34? Oryginalny uchwyt jest pod lekkim kątem, zakupiłem uchwyt 90stopni do rzutu w przód, poprawiła się widoczność i wszystko w pionie jest super. Zastanawiam się bo gdzieś na amerykańskim YT widziałem, że są osoby które na takim uchwycie 90stopni łowią też w perspektywie do 3m i sobie chwalą. Ja z perspektywą na uchwycie skośnym miałem raczej mniemane uczucia na wodach do 3m, średnio mi świeciły ryby stąd też zastanawiam się czy na takim kącie prostym może być lepiej może ktoś stosuje ten patent?

Edytowane przez Pat92

• 0

Kable od Ultry 12' + LVS34 mam na stałe umieszczone na balonach na tyrytytki :D Poważnie, dorobiłem sobie dwa małe bodaj 15mm wkręty oczkowe do paweży, dodatkowo na balonach mam powklejane 2cm paski PVC -ten sam materiał z którego jest zrobiony ponton i na nich zawieszam odpowiednio poskładane kable. A sam blackbox do wewnętrznej części pawęży wisi sobie prawilnie na 4 śrubkach. Tyrytytki oczywiście nie sa na chama ściśnięte, ot byle by kable się nie ruszały. Patent sprawdzony od chyba 10 lat gdy gumiak woziłem na dachu auta. Natomiast na przyczepce tylko w zeszłym roku zrobiłem z gumą ok 8 tysięcy kilosów. Tak się składa że okablowanie instalowałem w zeszłym tygodniu od nowa, było ściągnięte na zimę, i nie było żadnych uszkodzeń. Żadnych :D

PS. Obecnie mam problem z wrzuceniem fotek, może jutro uda mi się po robocie w końcu to ogarnąć to coś puszczę

Poprosiłbym o to fotki. Z tego co piszesz - lws i kable są na stałe na pontonie? nie ściągasz tego? Ja się boje o wibracje na przyczepce podczas transportu. Dodatkowo mam przykryty ponton pokrowcem i baza sondy włożona w balon by mi przeszkadzała. 

Mam zbudowaną platformę ze sklejki na balonie i do tego przyczepiam sztycę, Sonde zamknę chyba w pudle - przeraża mnie za kazym razem rozłączanie wtyczki od LVSa. BOje się, że to w końcu się połamie bo te szpileczki sa delikatne. Wolałbym tego nie ruszać. 

Musze nad tym pokminić jeszcze. 

Daj te fotki jak możesz - może znajdę inspiracje. 

• 0

Koledzy POMOCY

dziś mojemu LVS 34 coś się stało ( wczoraj i dzisiaj rano jeszcze działał elegancko) aż tu nagle zgasła na ekranie temperatura wody ( po przywróceniu ustawień fabrycznych, a robiłem to kilka razy - raz jest -raz nie ma???)

i się zaczęło:

Już opisuje:

Niby działa , ale....

1. Nie można skalibrować.

2. Nie wykrywa automatycznie położenia przetwornika, sam nie zmienia trybu "do przodu" i "wertykalnego". Po przełączeniu ręcznym w menu - działa

3. W trybie 'Do przodu" automatycznie nie koryguje odległości ( długości sygnału) wiązki która zależna była od głębokości, (gdy płycej to odległośc jaka pokazywał to było np 15 m od łódki, gdy robiło się głebiej ta odległośc się wydłużała) prawie cały czas "strzela" na 36 m do przodu, chyba że jest bardzo płytko to trochę     zmienia. Przez to obraz jest bardzo mało "szczegółowy", (za dużo informacji i mało szczegółowe) przez ten daleki zasięg.

4. Linia dna bardzo mocno pochylona w dół , nie adekwatnie do ułożenia dna.

5. Ryby widać.

6. Przywracałem ustawienia fabryczne - ale to nic nie dało.

HELP

Pozdrawiam

Edytowane przez MWILCZ

• 0

Koledzy POMOCY

dziś mojemu LVS 34 coś się stało ( wczoraj i dzisiaj rano jeszcze działał elegancko) aż tu nagle zgasła na ekranie temperatura wody ( po przywróceniu ustawień fabrycznych, a robiłem to kilka razy - raz jest -raz nie ma???)

i się zaczęło:

Już opisuje:

Niby działa , ale....

1. Nie można skalibrować.

2. Nie wykrywa automatycznie położenia przetwornika, sam nie zmienia trybu "do przodu" i "wertykalnego". Po przełączeniu ręcznym w menu - działa

3. W trybie 'Do przodu" automatycznie nie koryguje odległości ( długości sygnału) wiązki która zależna była od głębokości, (gdy płycej to odległośc jaka pokazywał to było np 15 m od łódki, gdy robiło się głebiej ta odległośc się wydłużała) prawie cały czas "strzela" na 36 m do przodu, chyba że jest bardzo płytko to trochę zmienia. Przez to obraz jest bardzo mało "szczegółowy", (za dużo informacji i mało szczegółowe) przez ten daleki zasięg.

4. Linia dna bardzo mocno pochylona w dół , nie adekwatnie do ułożenia dna.

5. Ryby widać.

6. Przywracałem ustawienia fabryczne - ale to nic nie dało.

HELP

Pozdrawiam

Miałem z dwa lata temu podobne objawy . Charakterystyczną cechą było to że linia dna szła po skosie ekranu przy płaskim dnie . Też kombinowałem z ustawieniami fabrycznymi ale to nic nie dawało.

Myślałem , że przetwornik szlag trafił ale to było coś w ustawieniach odklikane i tą funkcję trzeba włączyć lub wyłączyć .

Niestety za cholerę nie pamiętam co to było ????.

Szukaj w ustawieniach bo myślę że coś Ci się tak jak mnie przez przypadek klikło ;)

• 0

Miałem z dwa lata temu podobne objawy . Charakterystyczną cechą było to że linia dna szła po skosie ekranu przy płaskim dnie . Też kombinowałem z ustawieniami fabrycznymi ale to nic nie dawało.

Myślałem , że przetwornik szlag trafił ale to było coś w ustawieniach odklikane i tą funkcję trzeba włączyć lub wyłączyć .

Niestety za cholerę nie pamiętam co to było .

Szukaj w ustawieniach bo myślę że coś Ci się tak jak mnie przez przypadek klikło ;)

Dzięki

Tak , linia dna idzie ostro w dól , nawet jak płyniesz z głębokiego na płytkie.....dodatkowo nie można skalibrować, jak nastawisz ręcznie to nawet nieźle to wygląda, także to chyba nie przetwornik LVS34...

Jakbyś sobie coś przypomniał to będę wdzięczny

Pozdrawiam Mariusz

Przeszukałem internet i w USA jest to nagminne, ale nigdzie nie podają co z tym zrobić. Objawy mamy wszyscy takie same

1. Linia dna ostro w dół

2. Ginie temperatura wody

3. Nie można kalibrować

Amerykańce opisują - podają dokładnie moje objawy - także problem jest znany i przerabiany, ale w USA

Edytowane przez MWILCZ

• 0

u mojego ziomka te same objawy , do tego jeszcze z obrazu sie komiks robil , ustawienia fabryczne przywrocily obraz , ale kalibracja nie dziala . Stalo sie to z dnia na dzien , bez zadnej aktualizacji softu

U mnie też tak się stało, rano skalibrowałem na wodzie i zacząłem plywać,  było wszysko OK , po jakichś 3 godzinach zauważyłem że zniknęła temperatura i dno poszło mocno w dół.

Wyłączyłem bo myślałem że może się coś " zawiesiło" , ale nic nie dało, przywróciłem ustawienia fabryczne - i tak samo

A jak poradził sobie Twój Ziomek? Jak to się skończyło?

• 0

Wejdź w tryb diagnostyczny GLS10

Na echosondzie (np. ECHOMAP lub GPSMAP) przejdź do:
Menu główne → System → Informacje → Diagnostyka systemu → GLS10.

Sprawdź:

Wersję oprogramowania .

Status przetwornika (Transducer Status) – powinno być: Connected.

Pozycja przetwornika – czy wykrywa pozycję „Forward/Down/Perspective”?

Sensor orientation – czy pokazuje wartości kąta?

Czy nie ma błędów typu: AHRS not initialized, Transducer not found, Invalid data, No temperature. 

Oczywiście oprogramowanie aktualne, kable sprawdzone (nie zaśniedziałe), reset Livescope robiony. Po resecie odłącz przetwornik na chwilę i podłącz ponownie po kilku sekundach, by wymusić pełną detekcję.

Jak jest możliwość podłączyć inny przetwornik np. kolegi.

• 0

U mnie LVS34 notorycznie przestawiał się widok w taki sposób że w trybie widoku do przodu rzuconą przynętę w widziałem tak jakby z drugiej strony przetwornika na tej krótkiej części stożka. Też to się działo zupełnie losowo. Musiałem przestawiać ustawienia, alenjuż nie pamiętam dokładnie jakie. . Po podłączeniu drugiego przetwornika gt56 problem już się nie powtórzył.

• 0

Wejdź w tryb diagnostyczny GLS10

Na echosondzie (np. ECHOMAP lub GPSMAP) przejdź do:
Menu główne → System → Informacje → Diagnostyka systemu → GLS10.

Sprawdź:

Wersję oprogramowania .

Status przetwornika (Transducer Status) – powinno być: Connected.

Pozycja przetwornika – czy wykrywa pozycję „Forward/Down/Perspective”?

Sensor orientation – czy pokazuje wartości kąta?

Czy nie ma błędów typu: AHRS not initialized, Transducer not found, Invalid data, No temperature. 

Oczywiście oprogramowanie aktualne, kable sprawdzone (nie zaśniedziałe), reset Livescope robiony. Po resecie odłącz przetwornik na chwilę i podłącz ponownie po kilku sekundach, by wymusić pełną detekcję.

Jak jest możliwość podłączyć inny przetwornik np. kolegi.

Super Dziękuję

• 0

Wczoraj udało się to ogarnąć.Trzeba zrobić kalibracje kompasa.Ze by zrobić kalibracje  trzeba przetwornik ustawić na pozycje auto,na ustawieniu do przodu przetwornika kalibracje nie uruchomisz.I teraz przy włączonej stabilizacji dno pokazuje dobrze.

• 0

Panowie: Garmin Panoptix LiveScope Plus LVS34 z GLS10

Co oznacza ten "Plus" ?

Jeżeli do GLS10 podepnę LVS34 zamiast LVS32 to to już będzie "Plus"?

Są ogłoszenia z LVS34 I GLS10 I nik ne pisze o "Plusie" a są ogłoszenia z "Plusem"

Jak to jest? Chwyt marketingowy i nic więcej???

Edytowane przez binio1111

• 0

Panowie: Garmin Panoptix LiveScope Plus LVS34 z GLS10

Co oznacza ten "Plus" ?

Jeżeli do GLS10 podepnę LVS34 zamiast LVS32 to to już będzie "Plus"?

Są ogłoszenia z LVS34 I GLS10 I nik ne pisze o "Plusie" a są ogłoszenia z "Plusem"

Jak to jest? Chwyt marketingowy i nic więcej???

I bez plusa jest dobrze. Po prostu pełna nazwa to Livescope Plus a w handlu jest na skróty. GLS10 jest ten sam i dla 32 , i dla 34. Firmware obslugujące lvs34 to zdaje się 2.57 w module gls- czyli podmianka przetwornika i można celować do ryby lvs.