Skocz do zawartości
  • 0

Garmin Panoptix LiveScope System (PS30, LVS12, LVS32, LVS34, LVS62)

Marcin Ostróda

Pytanie

Witam kolegów, zastanawiam się nad zakupem tego urządzenia i zbieram wszystkie informację.

Czy któryś z Was, używa tego przetwornika?

Jeżeli tak, to proszę o jakieś szczegóły.

Na chwile obecna informacji na temat tego urządzenia jest niewiele (oprócz dwóch filmików z testwó w necie) na Jejku też niewiele.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Spoko, Piotr. 

A ta btw, ogarnąłeś obrotnicę? Bo ja jak okazuje się- mam ją już gotową. Tylko soft sterujący podmienić....

Dziś odpaliłem na sucho i sukces, kręci się jak ta lala  :D

Zostało poskładać do kupy zabezpieczyć elektronikę przed wodą (wydrukować obudowy/osłony)i zamontować na łodzi. 

Obecna sytuacja trochę opóźni finał, ale może za to będzie bardziej przemyślane  ;)

Edytowane przez Pietruk

• 0

Dziś odpaliłem na sucho i sukces, kręci się jak ta lala  :D

Zostało poskładać do kupy zabezpieczyć elektronikę przed wodą (wydrukować obudowy/osłony)i zamontować na łodzi. 

Obecna sytuacja trochę opóźni finał, ale może za to będzie bardziej przemyślane  ;)

U mnie robi w temacie standardowa skrzynka elektryczna 130x90 oraz dławiki. Epoksyd dla elektroników chcę kupić, by utopić sterownik, ale zbieram się za to jak sójka....

• 0

Poglądowo- bo wymiary sam dopasujesz do flaków posiadanych: 

https://www.google.com/search?q=skrzynka+natynkowa+hermetyczna&sxsrf=ALeKk03O8E6xFvISQKSTzj89wLiW_GyS5A:1584115604827&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjJqaK_6pfoAhVnRhUIHXZgCDgQ_AUoAXoECAwQAw

Jako łącznik silnika z osią polecam sprzęgło kłowe. różne rozmiary i średnice mufy z obu stron- łatwo dopasować. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Raczej nie ma tu żadnego montażu, poza cięciem klatek.

Myślę że użył GCV 10 lub 20, lub innego ustrojstwa aby połączyć dwa GLS10 i pokazać je na jednym ekranie. Ale pewności mi brak bo za krótko siedzę w Garmin.

edit

Ma UHD na górze wiec tylko GCV 20

Pietruk, przecież to działa po Ethernecie, a są urządzeniabz dwoma złączami, już Ultra ma. Więc nie trzeba kombinować. Bardziej mnie dziwi, że mu się nie zakłócają.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Poglądowo- bo wymiary sam dopasujesz do flaków posiadanych: 

https://www.google.com/search?q=skrzynka+natynkowa+hermetyczna&sxsrf=ALeKk03O8E6xFvISQKSTzj89wLiW_GyS5A:1584115604827&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjJqaK_6pfoAhVnRhUIHXZgCDgQ_AUoAXoECAwQAw

Jako łącznik silnika z osią polecam sprzęgło kłowe. różne rozmiary i średnice mufy z obu stron- łatwo dopasować. 

U mnie nie mam miejsca na sprzęgło, choć wcześniej myślałem o takim. Ostatecznie po dzisiejszym teście stwierdziłem że to rzecz zbędna i powodująca kolejne komplikacje w mojej konstrukcji.

Natomiast co do obudowy na silnik to jednak pozostanę przy wydruku z filamentu, dławik jeden do silnika od czegoś dopasuję.

Obudowa na przyciski sterowania też wydruk. Jak się przyciski nie sprawdzą to zamienię na jakiś pedał. 

Pietruk, przecież to działa po Ethernecie, a są urządzeniabz dwoma złączami, już Ultra ma. Więc nie trzeba kombinować. Bardziej mnie dziwi, że mu się nie zakłócają.

Nie widziałem że Ultra ma dwa eth. to wiele upraszcza.

• 0

Po obejrzeniu iluś tam filmów i przeczytaniu komentarzy doszedłem do wnioski że zasięg perspektywy bardzo uzależniony jest od klarowności wody (przejrzystości).

Im woda czystsza, bez żadnych żyjątek i zanieczyszczeń to zasięg większy.

Czyli wiosna i późna jesień to zasięg większy.

Lato zasięg mniejszy - zakwit wody i mnóstwo żyjątek pływających.

Myślę że te elementy trzeba brać pod uwagę przy używaniu perspektywy.

Oczywiście nasze krajowe testy są niezbędne  :P  :P

• 0

Tak.

Za to u nas niektórzy fejsbukowi dilerzy i ich przydupasy to z zębami wyszczerzonymi na mnie się rzucili- że rozpowszechniam niesprawdzone informacje z for, oni u siebie nie zauważyli żadnych problemów, itp....))

Liczy się że do echomapa można wstawić LVS  a reszta to zawiść konkurencji........

• 0

Piotr, jak patrzę na filmy, to z mojej perspektywy najważniejszą sprawą jest możliwość nachylenia kąta przetwornika względem pionu. Jak będziesz ewentualnie projektował/drukował- uwzględnij to w układankach 3D. 

Masz mnie za klienta- jeżeli się powiedzie

• 0

Czemu?

Zakładam że przetwornik będzie prostopadły w stosunku do tafli, czy też równoległy w zależności od ustawienia go?

Myślisz że potrzeba będzie ta regulacja?

To jest klucz do znalezienia ryb na większej głębokości. Zobacz materiały z głębszych zbiorników, poczytaj opisy. Dno niekoniecznie będzie dobrze widoczne, ale oświetlone wiązką sonaru z góry ryby- już tak. Odchylenie kilkunastostopniowe wchodzi w grę. 

Montaż prostopadły sprawdza się na płytkiej wodzie- max 4-5m, na głębszej w takim wariancie ciemno się robi. 

Ja przynajmniej tak będę kombinował u siebie- jak kupię zestaw. 

• 0

Dobra, ale jak robić coś- to tak, by wykorzystać wszystkie możliwości systemu obrazowana i....fizykę oraz matematykę. 

Ja na kilkanaście jezior w moim zasięgu mam jedną, może 2, gdzie da się zastosować wiązkę poziomą, równolegle do tafli.  Normalna głębokość robocza u mnie to ok. 8m. A tu bywa ciemnawo w poziomej perspektywie.