Skocz do zawartości
  • 0

Garmin Panoptix LiveScope System (PS30, LVS12, LVS32, LVS34, LVS62)

Marcin Ostróda

Pytanie

Witam kolegów, zastanawiam się nad zakupem tego urządzenia i zbieram wszystkie informację.

Czy któryś z Was, używa tego przetwornika?

Jeżeli tak, to proszę o jakieś szczegóły.

Na chwile obecna informacji na temat tego urządzenia jest niewiele (oprócz dwóch filmików z testwó w necie) na Jejku też niewiele.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Adam, polecam włożenie karty i robienie tzw print screen,a , nie ma odbić. 

Też miałem początkowo taki plan jak Ty. 

Potem pomysły.

A teraz Covid znalazł mi czas na dokończenie.

Patrząc to masz regulację kąta w dół patrzenia perspektywy gdy ustawiasz przetwornik na patrzenie za lewą burtę pod kątem prostym.

Pamiętasz, czy takie ustawienie polepszało widok na większych głębokościach?

• 0

w perspetywie on byl u mnie lekko pochylony w strone dna , nie duzo. ram jest ok pod tym wzgledem bo ustawi sie wszystko , tylklo to zajmuje chwile czasu , a z poziomu lodzi jest niewygonde troche. owszem moge rurke wyciagnac i na lodce ustawiac, ale to byl rejs rekreacyjny - stricte sprawdzajacy zabawki

• 0

Zwykły dziobowiec też kosztuje.

Trochę smykałyki i da się ogarnąć

A gdyby seryjna rąbnąć to nie wiem skąd się biorą ceny w USA czy Łotwie.

CNC w nierdzewce to pewnie klucz. Widziałem dziobówki na pedała po 1100zł. Wiadomo, że rękodzieło będzie tańsze  - ważne że kontrola nożna. 

• 0

Jestem po trzech dniach z LiveScope.

Woda na której byłem nie obfituje w zróżnicowane dno i jeszcze trochę martwa, za tydzień dwa może trzy coś się ruszy.

Pierwsze wrażenie, nie żałuje grosza który wydałem i czasu poświęconego na zbudowanie sztycy obrotowej.

Dwa, sztyca obrotowa robi robotę, macham wędą a lewa noga na pedale zmieniam kierunek patrzenia. Aż jestem sam z siebie dumny że tak mi to zadziałało. :P

Tryb perspektywy - hmmm - działa bo działa, dupci nie urwał. 

Tryb do przodu też jakoś mnie nie urzekł, zwłaszcza zasięg.... i ten wąski kąt...

Pewnie oba te tryby wymagają ożywionej wody i zróżnicowanego dna aby coś więcej zobaczyć.  Pożyjemy potestujemy zobaczymy.

Tryb w dół - tu mi szczęka opadła, to czego nie wiedziałem na HB Mega, albo było ciężkie do interpretacji tu widać jak na dłoni. Przyklejona ryba nie widoczna na HB, tu jest widoczna. Boczny w HB coś pokazywał, tylko czy to ryba czy kamień na dnie? Tu się rusza, emocji w cholerę po opuszczeniu przynęty, jedne uciekają , drugie się przyglądają, a inna widać że z kilku metrów dalej zasuwa aby uderzyć i .... w ostaniem momencie rezygnuje, oooooo menda jedna....  :angry:  i zabawa od początku.

Przy obracaniu i patrzeniu w dół, to jest dopiero skan dna i tego co jest wokół . Max 8 metrów miałem ale i tak zasięg do verticala spory. Kolega może mieć swoje pół ekranu ja swoje, albo dwa ekrany, każdy swój - przy ustawieniu wiązki wzdłuż łodzi, ja łowię na rufie, on na dziobie. HB 360 Mega i świecące punkciki ma się nijak, jedynie zasięg większy.

A płynięcie w trollu po głębokiej wodzie i wiązce wzdłuż łodzi pozwoliło mi idealnie kontrolować położenie przynęty tuż nad dnem lub w dowolnym innym punkcie, oczywiście w zasięgu wiązki (na tzw. krótkim dyszlu i przy określonej prędkości)

Jednym słowem. Cudo. :wub:

• Like 1

• 0

Tutaj to trzeba mieć porównanie jak wyglądało patrzenie do przodu przed aktualizacją do perspektywy (firmware 18.10 v1), jak wyglądało po aktualizacji do v2 i ostatecznie aktualna 19.00

Ja niestety nie jestem w stanie tej ścieżki przejść, gdyż zacząłem przygodę od 18.10 v2.

Ale liczę że osoby które mają większe doświadczenie odczują pozytywną zmianę w tej aktualizacji.

• 0

Witam Panowie mam pytanie do bardziej doświadczonych jeśli chodzi o Garmina, ( do tej pory korzystałem z Humminbirda Helixa) zamierzam zakupić zestaw  z 

• LiveScope GLS 10
  • Przetwornik Panoptix LVS32
  • Jaką sondę do tego polecacie kazda opinia sugestia mile widziana.

Z góry dziękuje za odp.