Skocz do zawartości

Czapla siwa

Maka551

Rekomendowane odpowiedzi

Tia. Już ja widzę jak rasowy muszkarz otrzymując dostęp do truchła jakiegoś rzadkiego gatunku myśli 'Ojejku jej! Ależ przenigdy nie wyskubałbym sobie piórek z tego martwego ptaka, co to za jego piórka płacę paredziesiąt dolarów! Lepiej niech ten hodowca/ogród zoologiczny/czort wie co innego utylizuje pierzastego przy użyciu kontenera na odpadki i worka foliowego!" ;)

• Like 3

Też prawda. Generalnie uważam, że za takie zbieractwo ludzi należy publicznie piętnować coby Twój scenariusz był możliwie rzadko spotykany. Niemniej jest to z mojej strony sterylnie, klinicznie czysta hipokryzja :) W UK linie wysokiego napięcia nie są przyjaciółmi dla ptaków wszelkiej maści. Kończy się to otwartymi złamaniami najczęściej. Ja zwierzaczki lubię. A zwłaszcza fioła mam na punkcie drapieżników, toteż bywało że ryzykowałem nienaruszalność palców, i takiego delikwenta zabierałem do weterynarza. Niestety bywało i tak, że nie było sensu zwierzaka zabierać, bo zdechłemu to weterynarz, nawet najlepszy nie pomoże za wiele. 

No i cóż tu zrobić? :)

Edytowane przez Night_Walker

Zabawię się w advocatus diaboli: czapla siwa w przeciwieństwie do innych  jest gatunkiem najmniejszej troski https://pl.wikipedia.org/wiki/Gatunek_najmniejszej_troski objęta jest  częściową ochroną https://pl.wikipedia.org/wiki/Ochrona_cz%C4%99%C5%9Bciowa,   a więc.... ?

P.S.: a tak w  ogóle to chyba wszystkie ptaszki mozna by objąc ochroną, no może z paroma wyjątkami: kormorana bo wredny, bażant bo smaczny  ;)

• Like 2