Skocz do zawartości

Naprawa: spodniobutów, śpiochów, woderów, itp.

benito

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Witam,

Chciałbym Was zapytać czy probowaliscie kleic neopren...dokladniej neopren do kaloszy... :unsure:

Kilka dni temu pekł mi kalosz w neoprenach i z tego co wiem ( pytałem speców w wulkanizacji ) nie da sie tego skleic/naprawić..

Chciałbym sprobowac oderwac stare kalosze i dokleic nowe ale czy to wogole jest mozliwe? Czy sa takie kleje ktorymi mozna to zrobić,moze klejenie na ciepło ?

Jesli ktos sie orientuje to bardzo prosze o pomoc...

Cześć. Kleiłem neopren wielokrotnie, ale to tylko dziurki, albo miejsca przesiąkające. Całkiem wdzięczna robota- zalewało się Aqua Sure i było spoko. Doklejenie kaloszy do neoprenu będzie bardzo skomplikowana operacją. Można by to pewnie zrobić- przykleić najpierw neopren do kaloszków np. butaprenem, a potem zalać złącze klejem typu Aqua Sure lub Aqua Storm (małe tubki i drogie :D ) Osobiście proponuję zakup nowych woderów. Ja tak bym zrobił. Szkoda nerwów i czasu. Powodzenia :D

witaj

ja kleiłem do nowych skarpet neoprenowch w spodniobutach z gore texu- uzyłem do tego właśnie Aqua Sure, ale i tak ciekło, nawet po dodaniu dodatkowych taśm uszczelniających. Kolega zlecił to Panu Błauciakowi z Wrocławia- zrobił mu to dość dobrze- dwa sezony przechodził jeszcze. Ja samemu drugi raz bym się za to nie brał- szkoda nerwów i kasy na klej - a tani nie jest. Albo szukaj nowych neoprenów , teraz są tanie, na stare czasem szkoda kasy na naprawy, wkleisz buty a za tydzień pociekną ci na szwie np.

Pozdr

Witaj

Na przestrzeni kilku ostatnich lat dorobilem sie na swoich neoprenach bodajże 8 łat, zarówno na spodniach, jak i na samych butach. Za każdym razem dla dużej częśći wulkanizatorów było to nie do zrobienia, ale zawsze wkońcu znalazł się ktoś, kto podjął sie klejenia (nie dajac żadnej gwarancji) i jak się okazuje z powodzeniem. Tak więc jeśli mogę cos doradzić, to szukaj do oporu, nawet w innym mieście, wkońcu napewno ktoś się odważy i może się uda. Chyba że faktycznie jest to pęknięcie na pół buta, albo dziura wielkości pomarańczy.

Pozdrawiam

@popper - też przerabiałem worki foliowe. Niestety nie zdają egzaminu na dłuższe wyprawy bo albo zsuwają się albo wkoncu pękają przy większych wygibasach.

Przy dość statecznym łowieniu, nawet jak uda nam sie utrzymać je na miejscu, po jakimś czasie nogi zamknięte w folii spocą się do tego stopnia, że też będą kompletnie mokre.

Dzisiaj kumpel zaproponował mi klejenie tego nieszcesnego kalosza klejem do klejenia szyb samochodowych (polipropylan)

Sprobuje i dam znac czy to wogole działa...on jest przekonanay ze po dokladnym zasmarowaniu tego pekniecia musi byc dobrze :D

Pekniecie jest w okolicach pięty na łaczeniu podeszwy z butem wiec miejsce dosyc nie wygodne do klejenia,no ale coz...sprobowac mozna..

Wiem wiem Poperek właśnie pisał o mnie ale to już historia,która nie zdawała egzaminu i nic innego nie pozostało jak wymiana kaloszy na nowe. Jak to zrobić;
Po pierwsze musimy znależć nowe kalosze które da się spasować,następnie musimy dorobić jakieś kopyto o takiej średnicy aby kalosz w miejscu klejenia dał się naciągnąć na kopyto i neopren musi być to rozciągnięte na tule aby podczas eksplatacji nie przeciągnąć tego więcej, do klejenia ja użyłem butaprenu szewskiego za 3.50zł.tylko dlatego że nie znalazłem w mojej wiosce nic lepszego. teraz jak to zrobić. Na kopyto musimy naciągnąć przygotowaną wcześniej opaskę z cienkiego płutna podgumowanego szrokaści4cm na którą nakładamy kjej zgodnie z instrukcją jak i na kalosz wewnątrz, po dosnięciu kleju naciągamy kalosz na dwa centymetry na opaskę następnie nadładamy klej na zewnętrzną powierzchnie buta i wewnętrzną nogawki neoprenu po podeschnięciu naciągamy neopren na zewnętrzną powierzchnię kalosza. Traz tylko pozostało nam przykleić zewnętrzną opaskę z cienkiego materiału tak aby ona zamkneła w osi opaski łączenie neoprenu z butem i wszystko to ściągamy mocno jakąś taśmą do całkowitego wyschnięcia. Mi to zabrało godzinę pracy i portki mam jak nowe cały sezon bez problemów.
Kopyto maże to być jakiś garnek słój szklany itp.
najepszy klej to sikaflex lub klej do klejenia szyb samochodowych, lub OKT+ utwardzacz DEZMODUR ale trudno dostępny w handlu. Życzę powodzenia to nie takie trudne.
proponuje klej najpierw sprawdzić na boku jaką ma moc klejenia po 24godzinach.

• 11 miesięcy temu...

Klejony szew w neoprenowej skarpecie w moich spodniobutach puscil i niestety przepuszcza wode. Dosyc upierdliwa sprawa. Mam zestaw naprawczy ale do materialu spodni a nie wykonczenia na dole. Neopren wchlania dolaczony klej.

Czy ktos mial moze podobny problem i wie jaki klej moge zastosowac zeby skleic klejony szew w neoprenie?

• 3 miesiące temu...

Witam

poszukuję zestawu naprawczego.a najlepiej jakiejś taśmy specjalnie do tego celu,wodery to przeciekające na szwach oddychajace simmsy,są klejone od wewnątrz ,czy ktoś miał kontakt z takim zestawem naprawczym lub uzywał takowej taśmy,lub wie gdzie moge to dostać?

pozdro i dzięki z góry

KM