Skocz do zawartości

Naprawa: spodniobutów, śpiochów, woderów, itp.

benito

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów, szukam sposobu na zlokalizowanie przecieku w gore śpiochach . Mianowicie mam prawie nowe mało śmigane portki w których lewa nogawka mi przecieka w okolicach skarpety, nie widzę najmniejszych uszkodzeń wzrokowo ,po nalaniu wody do nogawki po kilku godzinach nie widać najmniejszych nieszczelności gdy w nogawce jest ponad10-15 litrów wody .Po wylaniu i wysuszeniu spodni przewinąłem na lewą stronę i znowu zalałem wodą prawie całą nogawkę po kilku godzinach nic najmniejszej wilgoci , idę nad wodę po wejściu ponad kolana po 10-15min mam mokrą nogę. gdzieś jest jakaś nieszczelność która puszcza wodę gdy spodnie nie są napięte. Mało mnie szlak nie trafia bo nie mogę zlokalizować przecieku. Zastanawiam się już czy preparat na uszczelnianie namiotów i ubrań by pomógł , a może macie lepszy sposób? tornado

• 5 tygodni później...

Odgrzewam kotleta, gdyż i mi cieknie ;)

Śpiochy moje u Pana Andrzeja Błauciaka już były, dostały drugie życie, ale ostatnio zrobiła się dziurka w kroku w nowym, nie naprawianym wcześniej miejscu. Nie na szwie. Ot, niewielki otworek. Wysikać się przez to nie idzie, a woda leci...Na naprawę oddawał ich już nie będę, bo się chyba nie opłaca, i sam bym je jakoś zreanimował. Zamieszczone linki z racji czasu szlag trafił, może pojawiły się jakieś nowe, sprawdzone już przez Was zestawy naprawcze?

Z góry dzięki za pomoc! :)

Pozdrówka

Kamil

• 5 miesięcy temu...

Witam Serdecznie ! Po dzisiejszej wizycie w flyfischingeurope.de dowiedzialem sie ze Firma Simms za oplata 75 euro wymienia cieknace skarpety neoprenowe w kazdych spiochach tej Marki ! Badz dorabia rozmiar na zYczenie ! Pozdrawiam Zbigniew

Edytowane przez krokop

• 1 miesiąc temu...

Odgrzewam, z racji mieszkania folkowo na wsi mysz mi zeżarła kawałek skarpety neoprenowej. Materiał jest nadgryziony ale nie przegryzła franca na wylot zeżarła tak 2,/3 z grubości noprenu. Da się podkleić jakoś sam neopren robił ktoś kiedyś taką operację?

PS. Dzięki sposobowi który zapodał Tomi78(z latarką) odkryłem wadę konstrukcyjną Solvkrokenów. Na kolanach jest cordura. Przeszyli ją nicią której zakończenia są poniżej kolana, nić wchodzi do środka i tu właśnie robią się mikrodziury. Najprawdopodobniej jest to źle wszyte i jak się klęka to nić się naciąga, pracuje tam i z powrotem. Dziury są na wszystkich czterech zakończeniach tych nici. Dzięki Tomi78:)

Edytowane przez Krisu23

• 3 tygodnie później...

Witam.

Wiecie może, koledzy, jak to sprać? Siostrzenica dobrała się z długopisem do spodniobutów i mam całe prawe biodro pomazane... Da się to jakoś wywabić? Podejrzewam, że nie można po prostu do pralki wrzucić. Spodniobuty to Scierra CC3 XP. Szukałem na stronie producenta wskazówek dotyczących prania, ale nie znalazłem. Nie znalazłem nawet z jakiego materiału są zrobione...

• Like 1

Witam

Na ostatnich kilku wyprawach czułem jakby coś nie tak z moimi gaciami i znalazłem powód . Przecieka na szwach i w kilku miejscach powyżej szwów . Dziur i rozdarć brak , po prostu cieknie . Jaki klej polecacie do tego typu nieszczelności ? W necie znalazłem małe 28gr tubki kleju specjalnego do naprawy woderów Aquaseal ( tylko nie wiem czy do tego typu nieszczelności będzie ok ) . Czy w sklepach DIY są odpowiedniki takiego kleju w wiekszych opakowaniach i przystępniejszych cenach ?  Pomocy ! :)

post-50013-0-71590700-1435063068_thumb.jpgpost-50013-0-69346200-1435063075_thumb.jpg