Skocz do zawartości

Naprawa: spodniobutów, śpiochów, woderów, itp.

benito

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Cześć,

posiadam buty do brodzenia Hodgman Aesis i zaczynają mi pękać na noskach i w okolicach pięt. Nie przeszkadza to w uzytkowaniu, ale oczy bolą :D Obecnie posmarowane PVC w płynie :P ale nie działa to jak powinno.  Może zna ktoś z Was jakiegoś Magika, który podjąłby się uszkodzonych elementów ? Z góry dziękuję 

post-58688-0-44015900-1617699722_thumb.jpg

post-58688-0-30948000-1617699810_thumb.jpg

• 2 miesiące temu...

Witam. Naprawiał ktoś skarpety neoprenowe od śpiochów? Mam śpiochy z Ali od Piscifun. Po ok 10 wypadach jedna ze skarpet zaczęła przeciekać na czubkach palców. Z tego co widać neopren w tym miejscu się wyrobił i zaczął przepuszczać wodę. Zamówiłem już klej Aquasure i zamierzam dać warstwę w to miejsce z obu stron. Tylko nie wiem czy nie usztywni to materiału. A może lepiej kupić klej do neoprenu ten czarny i przykleić łatę? Druga sprawa to widzę że na pięcie już zaczyna odklejać się ta taśma zakrywająca szwy. Jak to zabezpieczyć żeby w tamtym miejscu na pięcie też nie zaczęło puszczać?

post-59402-0-93729700-1623504100_thumb.jpg

post-59402-0-89304000-1623504105_thumb.jpg

post-59402-0-32924900-1623504110_thumb.jpg

post-59402-0-57213700-1623504116_thumb.jpg

Fakt te skarpety neoprenowe w woderach z ali są dość cienkie. Moje wytarły się na piętach cieknąc. Kupiłem grube skarpety z neoprenu Behr chyba w ciut większym rozmiarze zalałem klejem do pontonów i włożyłem w nie stare mając wodery na sobie. Teraz już nic się nie wyciera cieknie itp. i cieplej w stopy zimą ;). Reszta materiału jak do tej pory nie zawodzi mimo że często są używane i nawet gdzieś mi się rozdarły szły na wzmocnieniach kolan.

• Like 1

Ok. Już po klejeniu. Testy w wannie przebiegły pomyślnie. Zobaczymy nad wodą ile naprawa wytrzyma. Dzięki za rady. 

Fakt skarpety są dość cienkie. Do tego zamówiłem rozmiar L niby but 43-44. Mam 43 i skarpety są ciasne. Za to w klacie znów szerokie dobrze że jest pasek do spięcia. Ogólnie jakość jest Ok. Kupiłem z myślą żeby rok wytrzymały. Spróbuje patentu ze zwykłą skarpetą na neopren. Pracują przy brodzeniu jak i łowieniu z belly płetwami więc może to też ma wpływ że się szybko wytarły bo noga cały czas pracuje. Taśmy na pięcie też asekuracyjnie podkleiłem.

post-59402-0-70287600-1623963050_thumb.jpg

post-59402-0-30655700-1623963058_thumb.jpg

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

U mnie kolejna awaria. Tym razem gleba na kamieniach i rozdarcie pod kolanem. Przynajmniej sandacze dopisały ;) Może ktoś przerabiał podobne rozdarcie i podpowie jak to najlepiej zrobić? 

Hej, kiedyś takie samo rozdarcie naprawiłem zestawem naprawczym z Decathlon. Trzymało bardzo dobrze.

https://www.decathlon.pl/p/zestaw-do-naprawy-spodniobutow/_/R-p-328856

Gdyby ktoś miał problem z zasychaniem kleju Stormsure, to na nowych opakowaniach jest instrukcja żeby po użyciu dać go do zamrażalnika. Potem wyjąć, chwila żeby się do pokojowej nagrzał i używać. Sprawdzone. Działa. Klej nie zasycha.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Jako iż już dawno po naprawie to wrzucę jakieś foty jak to wyszło. Zależało mi na czasie więc na szybko to zszyłem i nakleiłem dużą łatę od tyłu na Aquasure. Zostało mi jeszcze sporo po klejeniu skarpet. Z przodu dodatkowo zalałem klejem wzdłuż rozdarcia aby to lepiej zabezpieczyć. Co prawda trochę nieestetycznie to wygląda ale grunt że już po łowieniu i nic nie przecieka. Myślę że sposób z tymi łatami zaprasowywanymi żelazkiem, który podsunął kolega Białek byłby jeszcze łatwiejszy.  

post-59402-0-91498000-1634426366_thumb.jpgpost-59402-0-67933100-1634426374_thumb.jpg

• 3 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
Tani i skuteczny klej(technicqll klej montażowy neoprenowy) , sprawdził mi się przy naprawie przetarć w skarpetach neoprenowych (śpiochy)

Dałbyś radę wrzucić fotkę miejsca naprawy? To zastyga na miękko? Nie będzie się przecierać?

Mma ten klej i być może spróbuję w przyszłości, praca ze Stormsurem i Aquasurem jest dość upierdliwa, może jest to lepsze rozwiązanie.

Cześć. Ostatnio podczas pływania na bb pękł mi but w neoprenie. Pęknięcie na szczęście nie jest przy neoprenie ale na łączeniu gumowca. Polecicie jakiś solidny klej do łączenia?

Dodam tylko że jest to na zgięciu które cały czas pracuje czy to przy chodzeniu czy pływaniu.

post-59720-0-03428800-1657006879_thumb.jpg

post-59720-0-31538500-1657006893_thumb.jpg