tpe Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Wciągnęło mnie bardzo łowienie łososi w irlandzkich rzeczkach. Jak na razie łowiłem HM62 Pike, dobry kij, jednak jak dla mnie trochę za pałowaty. Zaczynam się wiec rozglądać za nowym patykiem. Przynęty to woblery max. 7 cm (Frisky, Executor) i obrotówki nr 1 i 2. Lubię kije bardzo szybkie, jednak na łososia chyba lepsze będzie coś o akcji bardziej ciepłej. Co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 No coż, do takich zadań wymyślono nawet specjalną serię blanków - Salmon & Steelhead w ofercia prawie każdego liczącego się producenta znajdziesz bogaty wybór długości, mocy, ugięć , akcji itp. Napisz jaka długość blanku Cię interesuje i czy to ma być pod spinning czy pod casting - zawęzisz troche obszar poszukiwań. Z tego co kojarzę Irlandzie łososie zazwyczaj nie powalają rozmiarami? W sensie że to nie jest kij na metrowe knagi tylko takie sześćdziesiątaki raczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Po moich krótkich doświadczeniach: 2,70 - 3.00Na mniejsze 17lb20lb uniwersalny (załatwi i większe, niż te nieszczęsne 60 cm)1.0oz., albo nawet 3/4 Co do akcji - fast lub mod/fast Podejrzewam, że sporo sytuacji obskoczy np. Batson XST1085F, albo IST1085F. Talon może? ... Ja mam ochotę przymierzyć się do którejś Taiahy ... Osobiście obstawiałbym raczej spinning i żyłkę. Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Michał, 5-power blank do obrotówki jednynki ? Kolega wymienił przynęty pstrągowe w zasadzie... mi to pachnie klasykiem w klasie 12 / 15 lb.... zastanawiam się co z wiślanego shotoutu by tu się nadało: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=20592&am p;am p;am p;am p;prevloaded=1&&start=60 ... i wychodzi mi na to ze ten Twój Batson 1084 chyba ... EDIT: chociaż w sumie jak zerknąłem w specs 1085 to może i dobrze gadasz, zależy od tego jakie to ryby mają być. Bo przecież na obrotóweczkę nr 1 można złowić konkreta. Dobra juz nie mieszam, niech się Tomek określi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Jeżeli jeden kij na całość łososiowania, to wiosną i latem można spokojnie trafić na konkretnego rybola. Poza tym taki 65-70 potrafi zrobić taki odjazd, że 12lb może Ci się wyprostować. Z braku lepszego kija machałem 2,70 MXF2. Był OK i spory, zębaty przyłów sprawnie obsłużył, jedynie ugięcie nie to - szczytówka zbyt wiotka (fakt, nie do tego go zrobiłem). Przyznam, że czasami brakowało mi trochę tego Batsona by Cascade ... (12lb, przyznaję, ale mocne ). Nie znam bliżej Talona MF2, ale podejrzewam, że by się nadał ... 3/4 oz. i 15lb - na jesiennego pasuje. A takim XST1085F mniejsze przynęty obsłużysz, a pod konkretem nie siądzie. Pzdr,Fatso P.S. Ta Taiaha swoją drogą chodzi mi po głowie (O! Właśnie coś mi za uchem stuknęło ), ale pod kątem bardziej polskiego łowienia. P.S.2 - w czasie kiedy ja powyższe pisałem, to Ty swój post edytowałeś - wielkie umysły myślą podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Talon MF2 już nie ten co kiedyś, dałbyś mu najwyżej 12 lb moim zdaniem, ten kijek w starszej wersji był super klasykiem w klasie Medium, teraz zdecydowanie Medium-Ligth. ps. musimy się umówić żebyś pomachał moim ST1024 MHX - co prawda tylko 8'6 ale coś z tego Twojego Batsona jakby w nim siedziało, ale trzebaby odświeżyć te wspomnienia... zdecydowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 A! Toś mnie z tym Talonem zaskoczył! A w ogóle, to Tomek nie musi się określać ... my wiemy lepiej, czego mu trzeba Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Gumo ćwiczył teraz ten model i to w dwóch wydaniach, Explorer oraz VI+ - doszło do tego że tytany trzeba było kołować na szczytówkę to resztę sam sobie dopowiedz. Nie powiem, Talon MF2 w obecnym wydaniu jest śliczny, i w naszych warunkach powinen robić zawrotną karierę jako tzw. lekki uniwersał - ale to nie ten blank co kiedyś, kategoria wagowa niżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Co do MHX'a - chętnie Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 4 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Sorrki, ze się wtrącam Łośki mają najczęściej 2-4 kg, ale na wiosnę wchodzą często takie po 20lb. Ale tak jak napisał Fatso, to bardzo silne i wojownicze ryby, nawet te 60taki. Będę łowił raczej plecionką. Powód prozaiczny, przez 6 lat prawie zapomniałem jak celnie rzucać...Muszę jeszcze trochę potrenować. Tak wiec pozostanę przy PP 10lb.Długość max. 2,85. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Tak naprawdę, to niestety (stety? ) wychodzą dwa badyle: 1-szy: 2,70-3,00 12-17lb do 3/4-1oz. np. Batson XST1084/1085F 2-gi: 2,70-3,00 20-25lb do 1-1 z groszami oz. np. BLRTA2108/2118MH (ale nimi nie machałem ... jeszcze ) może też Lami XSH1202MH, ale bliżej też go nie znam. Jeśli miałby być jeden, to bym jednak nad Batsonem 1085 się zastanowił (chociaż ten mój MXF2 ...) Pzdr,Fatso A ja i tak wolę żyłkę od sznurka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 4 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Dzięki Fatso, będę się rozglądał, ale raczej za 2,75, trzymetrowe kije kompletnie mi nie leżą. Mam nawet IST 1004, leży i się kurzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 A racja! No zostają Ci te Batsony 1085 (może jeszcze taki jeden MHX ), a z mocniejszych 20lb Taiaha. Tudzież 25lb i ciut większy wybór: i Batson, i Lami, i sympatyczny MHX, ale to już kije mięsiste, mocarne, na te większe sztuki. PzdrawliajuFatso/Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Tomek jak przyjedziesz do Polski dam Ci pomacać batsona ISA1086F Jeszcze zielona seria . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 4 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Poszperałem na FC, przyznam się szczerze, że jestem trochę do tyłu...Wpadł mi oko ST1143-MHX (nie będzie za słaby?), no i wspomniany wcześniej IST1085F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 TomkuJa jeszcze będąc w eire zamówiłem sobie kij na łososia, pstrąga i ew na bassy u Ciebie.Batson, RX8+ o ile pamiętam, 8'6 do 17lb, w dwóch częściach.Ja go mam pod multi, łowiłem Michała w wersji pod korbę - obie są doskonałe, z tym ze moje uzbrojenie kij zwalnia i powoduje bardziej ciepłą akcje, kij Michała to kosa.Moim zdaniem bardzo dobrze dobrana wędka do takiego łowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 6 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 No i już chyba wszystko zaklepane Stanęło na ST1143-MHX. Warunki gwarancyjne i łatwość zakupu przeważyły. No i akurat takiego ma na warsztacie Peresada. P.S. Przemyślałem te 2,90, postaram się to jakoś przełknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 Tomku przeznaczenie rzeki ale czy te 12 lb da rade?Pytam poniewaz mysle o blanku na nasze morze a 1 1/2 wydajew mi sie za mocny na te warunki.Jaka opinia jest na temat tego o którym piszesz?(słyszałem o lekkim nie doszacowaniu tych blank.)Fajnie gdyby te 21 gr było faktycznym 28 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 8 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 Tomku przeznaczenie rzeki ale czy te 12 lb da rade?Pytam poniewaz mysle o blanku na nasze morze a 1 1/2 wydajew mi sie za mocny na te warunki.Jaka opinia jest na temat tego o którym piszesz?(słyszałem o lekkim nie doszacowaniu tych blank.)Fajnie gdyby te 21 gr było faktycznym 28 pozdrawiam Nie wiem jak jest naprawdę...Na morze mam Blue Rapida do 35g. Próbowałem z lżejszymi kijami, ale nie dawały rady...Na irlandzkie łososie raczej wystarczy ta 12, ale na Bałtyk brałbym coś mocniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Kijek się robi, jak do mnie dotrze wsadzę foty do wątku budowniczego Peresady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Może spróbujesz Composite Developments np Blue Rapid 3 m c.w. 10-35Bardzo szybki kij o szczytowej akcji , przy obciążeniu progresywny , wymarzona sprawa na bałtyckie troćki to i Irlandzkim łososiom da radę . Jedyny problem to kij odżywa przy ciężarkach18 gr a ty łowisz chyba trochę lżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Tomku przeznaczenie rzeki ale czy te 12 lb da rade?Pytam poniewaz mysle o blanku na nasze morze a 1 1/2 wydajew mi sie za mocny na te warunki.Jaka opinia jest na temat tego o którym piszesz?(słyszałem o lekkim nie doszacowaniu tych blank.)Fajnie gdyby te 21 gr było faktycznym 28 pozdrawiam Nie wiem jak jest naprawdę...Na morze mam Blue Rapida do 35g. Próbowałem z lżejszymi kijami, ale nie dawały rady...Na irlandzkie łososie raczej wystarczy ta 12, ale na Bałtyk brałbym coś mocniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Z dwóch avidów 1 oz i 1 1/2 wziąłbym tego lżejszego na morze bo mocniejszy też super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 25 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Takiego testu swojej łososiówki by Peresada na blanku MHX 9'6 do 3/4oz nawet w najśmielszych marzeniach się nie spodziewałem Najpierw były shady na tasmańskie diabełki, super dawała rady. Potem fajna trotka z rzeki i kilka pstrągów. Ale najlepsze przyszło w ostatnią środę. Kija dokładnie pogiął w silnym nurcie River Laune 82 cm i ponad 5 kg łosoś! MHX spokojnie dał rady, czego nie można powiedzieć o łososiu...Tak więc decyzja o budowie kija na tym blanku była idealnie trafiona. Dzięki Panowie za wszelkie rady i uwagi, a Krzysiek ma ode mnie flaszkę przy następnym spotkaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi