Skocz do zawartości

Zbrojenie gumy - zagwozdka ...

Robert Crocker

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na myśli ok. 3 calowe gumy okoniowe. Jak wiadomo okoń najczęściej atakuje ofiarę od strony głowy. Czy nie bardziej skuteczne byłoby zbrojenie przynęty z hakiem odwróconym w stronę ogona. Czyli odwrotnie niż robi się to standardowo ? Pomijając póki co kwestię techniczne takiego zbrojenia.

Mam na myśli ok. 3 calowe gumy okoniowe. Jak wiadomo okoń najczęściej atakuje ofiarę od strony głowy. Czy nie bardziej skuteczne byłoby zbrojenie przynęty z hakiem odwróconym w stronę ogona. Czyli odwrotnie niż robi się to standardowo ? Pomijając póki co kwestię techniczne takiego zbrojenia.

Ale żeś teraz wymyślił:D jaki ty masz problem z zacieciem okonia??? Ja osobiscie stosuje krótkie haki nawet do 3calowych gum. Nigdy nie miałem problemu z zacieciem okonia nawet jak zasysal od ogona to poczekałem z przycieciem.

• Like 1

A ja zanim nie pojechałem do UK to nie wiedziałem jak okoń atakuje, bo żadnego nie złowiłem...

Ah szczęśliwi ludzie, mający w swoich wodach okonie a nie okonki ;)

Natomiast nie wiem jak Wam, ale mnie okonki czasem obrywały ogonki w twisterach. A oberwanie ogonka atakując od głowy wymaga zapewne jakiejś wyjątkowo zaawansowanej techniki. ;)

• Like 2

Kilkanaście lat temu sporo wedkowalem na Bugu granicznym i normą było dozbrajanie około 10 cm gum małą kotwiczką zaraz za główką. Oprócz okoni (ryby 30paro centymetrowe) byly też sandacze zachaczone właśnie za kotwiczkę a nie za hak. Nie widziałem jak atakowaly przynętę ale skoro zachaczone były za kotwiczkę zakładam, że przynęta byla właśnie atakowana od strony głowy.

• Like 1

Witam Panowie

Ja uważam, że wszystko zależy od...miękkości gumy. 

nie tylko sandacze zwijaja gumy w literę U. Okonie robią to równie genialnie. One nie tylko ładują ofiarę od tyłu itd.. Sam po wielokroć miałem sytuacje, w ktorych, duża guma była w pysku niewielkiego okonia zwinięta w U.

Polując celowanie na okonia, nie trzeba dobrojek, łuk kolanka wystaje z grzbietu gumy w 1/3 lub nawet w 1/4 jej długości, licząc od strony głowy.

Wystarczy. Działa.. 

• 4 tygodnie później...

W zaleznosci do wody, podobne gumy savage gear jerk minnow 19cm zbroje:

A) duzy hak ofsetowy savage gear + reszte do carolina rig lub jesli sa to plytkie zarosniete polacie to sam hak

B)duzy hak ofsetowy z dociazeniem na luku kolankowym - cos w stylu mustada polecanego przez bob

C)mozna zbroic w zwykla glowke jigowa z hakiem ale nie jestem pewien rozmiaru. Wazne zeby byla to leka glowka tak do pewnie 5gr max.

Guma tak uzbrojona czasami pozwoli otworzyc wode, a na wielkich plyciznach byla odkryciem zeszlej jesieni.

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez mathew.stepnicki
  • Like 1

• 2 lata później...