BOB1 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 A sprawa wygląda tak:Kupiłem tuż przed tegorocznym urlopem, na naszym forum Shiman Aldebaran BSF XG (zajefajny! ). Na multik była nawinięta ok. 1,5 mm poniżej rantu szpulki, żółta plecionka SuneLine 8X 6Lb (na prawdę w idealnym stanie).Ciekaw byłem ile jej wlazło na tą niezbyt głęboką szpulkę Odwinąłem, zmierzyłem, wyszło 70m.Nad wodą latało świetnie, cichutko i daleko. Niestety każdego dnia, miałem kilka odstrzałów przynęt właściwie bez względu na gramaturę przynęt (obrotówki 1-3 i gumki na główkach 1,5-8gr)Nie pomagały zmiany ustawień i byłem z lekka poirytowany. Dodam, że nie strzeliła ani razu na rybie a największa to szczupak 67cm.Postanowiłem wymienić plecionkę. Miałem w rezerwie Varivas High Grade PE 4X 0,8 max15Lb (? taki opis na opakowaniu?). Fabryczna szpulka 150m. Wcześniej, jeszcze w domu zaznaczyłem na niej flamastrem, odcinek 75m.Oceniając obie plecionki to oczywiście Sune Line jest gładsza i cieńsza Więc nawijam,nawijam, nawijam .... itd. I nagle... koniec. Goła szpulka! Co jest? Powinno wejść ok 70m! To niemożliwe! Na pewno przeoczyłem czarny znacznik. A może Varivas wali nas w rogi?!Wiec odwijam, mierzę i wychodzi 146m! (4 m to zwykły błąd pomiaru). A plecionka nawinięta prawidłowo, ok. 1,2mm pod rant szpulki. Ale co najważniejsze, przez następne 5 dni nie miałem ani jednego odstrzału (kij i przynęty takie same). Latało daleko i cicho Więc o co chodzi? Wnioski:1. potwierdza się chyba, że cienkie plecionki 8X na multikach nie sprawdzają się najlepiej. Kleją się, podwijają ... i strzał lub broda.2. Jak wlazło 150m ... tego nie rozumiem 3. Może ten Varivas ma na prawdę 15Lb(max) wytrzymałości no to jak miał pękać przy kijku opisanym do 4Lb?! PS Nie mam nic wspólnego z Varivasem (po za użytkowaniem ich produktów) i nie jestem (niestety) sponsorowany przez Varivasa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 (edytowane) Jeżeli chodzi o plecionki 8X to mam podobne zdanie .Średnio nadają się do multiplikatorów .Miałem SUNLINE Cast Away PE #0.6 była bardzo mocna ale strasznie puchła od wody .Co do Varivasa to mam przykre doświadczenia .2-3 lata temu to były naprawdę świetnie plecionki ale teraz to nie jest już ta jakość .Na korzyść Varivasa wpływa to że jest cieniutki i bardzo ale to bardzo śliska i być może to jest powodem , że tyle tego wlazło na Aldka .Ja osobiście do UL używam Kamatsu TECHRON 0,04 mm + fluorocarbon SUNLINE FC Sniper #1.15 0.175mm. 4.5lb i to jest idealny zestaw w przedziale 2-8 gramów . Edytowane 10 Sierpnia 2017 przez rothen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 No to mnie nie pocieszyłeś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Uwierz że przerobiłem w castingu chyba już wszystko co było, jest na rynku i wróciłem do PP oraz Power Strike W UL jak na razie Kamatsu Techron mnie nie zawiódł . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zainwestowałem w duel hardcore x 8 PE 1.0. Cóż może w moim przypadku inwestycja okaże się trafna ? Łowię max 30 - 35 gram. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 (edytowane) To co napisałem jest tylko i wyłącznie moją opinią.Być może koledzy mają odmienne zdanie .O Duel Hardcore x 8 słyszałem dużo pozytywnych opinii m.in od Andana , mam nadzieję że nie zawiedzie Zainwestowałem w duel hardcore x 8 PE 1.0. Cóż może w moim przypadku inwestycja okaże się trafna ? Łowię max 30 - 35 gram. Edytowane 10 Sierpnia 2017 przez rothen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 ..."Na korzyść Varivasa wpływa to że jest cieniutki i bardzo ale to bardzo śliska i być może to jest powodem , że tyle tego wlazło na Aldka"...Tomku, Ten Varivas nie jest ani cieniutki (jest grubszy od omawianego Sune Line co chyba widać na zdjęciu) i uwierz mi nie gest śliski i tak gładki ... i stąd taka zagadka I ja nabrałem nieco wątpliwości co do niektórych plecionek 8X natomiast zdecydowanie polecam czterosplotowe, niebieskie Varivas PE. Stosowałem je dotychczas do najmocniejszych zestawów jerkowych (4.0) jak i średnich (1,2-1,5). A teraz nie zawiodłem się na 0,8. Najbardziej, powszechnie stosowanej(?) i polecanej PP, jakoś nie mogę zaakceptować. Natomiast na podstawie Twojej opinii, chętnie przetestuję Kamatsu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahi66 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Na szczęście moje doswiadczenia z 8-splotowymi plećkami zakończyłem dość dawna. Do UL używam Dragon Jiging braid (czy jakoś tak). Cięzej to Varivas i TUFF line importowany bezpośrednio z USA. Sprzedawca kumaty, na cło nie trafiły nigdy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 (edytowane) A przepraszam faktycznie pisałeś o 4 splotach Varivasa a odpisałem z myślą o 8X :)I teraz mamy zagadkę :)Dragon Jiging Braid też godny polecenia toż to Momoi . ..."Na korzyść Varivasa wpływa to że jest cieniutki i bardzo ale to bardzo śliska i być może to jest powodem , że tyle tego wlazło na Aldka"...Tomku, Ten Varivas nie jest ani cieniutki (jest grubszy od omawianego Sune Line co chyba widać na zdjęciu) i uwierz mi nie gest śliski i tak gładki ... i stąd taka zagadka I ja nabrałem nieco wątpliwości co do niektórych plecionek 8X natomiast zdecydowanie polecam czterosplotowe, niebieskie Varivas PE. Stosowałem je dotychczas do najmocniejszych zestawów jerkowych (4.0) jak i średnich (1,2-1,5). A teraz nie zawiodłem się na 0,8. Najbardziej, powszechnie stosowanej(?) i polecanej PP, jakoś nie mogę zaakceptować. Natomiast na podstawie Twojej opinii, chętnie przetestuję Kamatsu Edytowane 10 Sierpnia 2017 przez rothen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 używałem do UL w caście wielu różnych plecionek włącznie z nowinkami. jak do tej pory najfajniej wychodzi j-braid od daiwy.... wspomniane kamatsu 0.03 zielona (!) to nr jeden jeżeli chodzi o relację cena/użytkowość do stałej szpuli. miałem też czerwonego dragona i z daiwą ss air słabo współpracował... na aldku teraz jest shimano kairiki i tu czasem broda i odstrzał się trafia. testowałem też nowego spider wire'a i do UL nie polecam..... zdecydowanie grubszy od shimano (opis spidera PE0,6 a shimano 0,7 a wydaje się dwa razy grubszy od shimano) i łatwo go "rozwarstwić" paznokciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Również podobne miałem doświadczenia z Sunline X8 0.6 i 0.8. Niby cieniutka, gładka i mega miękka IMO w tym rzecz. Ma wielką tendencję do klejenia się.Zmieniłem na YGK x8 0.8 i jest bajka. Według mnie najlepsza z ósemek! Niby sztywna, niby tasiemka a nie klei się a rzuty mega śliskie, dalekie , celne.Kamatsu OG 0.04 używałem kiedyś na spinie. Wg mnie jest to niedoceniona linka. Zupełnie inna od czarnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Witam używam sunline 8x PE 08 i PE 1,0 są nieco pogrubione w porównaniu do do YGK 4x PE 08 i YGK 8X PE 1,0 , ale mi pasuje pod spining jest miękka dobrze się układa i nie szumi tak na przelotkach , co prawda zmienia kolor w miarę szybko z pomarańczowego na żółty , a i mocy nie ma co porównywać z YGK ( SUNLINE podaje na węzle ) szkoda że tak trudno teraz o potrzebną rozmiarówkę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Również podobne miałem doświadczenia z Sunline X8 0.6 i 0.8. Niby cieniutka, gładka i mega miękka IMO w tym rzecz. Ma wielką tendencję do klejenia się.Zmieniłem na YGK x8 0.8 i jest bajka. Według mnie najlepsza z ósemek! Niby sztywna, niby tasiemka a nie klei się a rzuty mega śliskie, dalekie , celne.Kamatsu OG 0.04 używałem kiedyś na spinie. Wg mnie jest to niedoceniona linka. Zupełnie inna od czarnej. Dostałem do testów YGK GesoX WX8 ,0,6/różowa/i jestem bardziej niż zadowolony Leci tak że hej /przynęty od 2g-6g/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Gesox zbiera same pochlebne opinie widzę. To na konkursie rzutowym zrobię mega brodę i będzie pretekst do sprawdzenia wyżej wymienionego 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hose4ras Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 (edytowane) Mam ten sam problem z varivasem high grade x8 PE0,6Przy nielotach lepi sie strasznie, co prawda nie mam odstrzałow bo i przynety za lekkie, 3gr glowka juz ciagnie linke ladnie i problemu nie ma. Najlepsza dla mnie byla varivas super trout baitfinesse PE 0,5, uzywalem jej okragly rok, zero odstrzałow itp itd jednak bardzo szybko traci kolor. I w sumie nie pamietam czy to x4 czy x8 ale chyba x4 pozdro Pany! Edytowane 11 Sierpnia 2017 przez hose4ras 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 jaki konkurs rzutowy???BOB może małe porównanie aldków?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 No przecież już ustalone, że będzie konkurs UL ... na zlocie Żarnowiec 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 aaaa to mnie ominie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 (edytowane) Ja Cię ominie to do mnie info i masz miejsce Jak by nie było byłeś na pierwszych Mistrzostwach nad Jeziorkiem na Jelonkach aaaa to mnie ominie Edytowane 11 Sierpnia 2017 przez rothen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi