Skocz do zawartości

Daro M. - w wolnych chwilach.

Darekspin

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko :ph34r: Morskie Trocie tuż,tuż...z okazji na zbliżającą się okoliczność :) wyklepałem kilka morsików.

Taka dłubanka - klepanka domowym sposobem według przepisu dziadka :) Dziadek wiedział co robi :) tęgie ryby wyciągał - a niektóre urywały mu żyłki ;)

Blacha nierdzewna o gr. 2mm - poddana procesom cieplarnianym do czego posłużył palnik do cięcia tlenem. Ile ważą i jaką mają długość nie pamiętam :) moment zaraz wrócę - już jestem :) będzie z 26gr i 9cm.W morze daleko polecą - rzekę trociową każdą przelecą :) w wodzie ładnie się kolebią pokazując boczki - co z kolei daje refleksy świetlne o różnym natężeniu w zależności od kąta padającego światła - jak i jego natężenia.Dziadek bardzo wierzył w tego morsika przez co wielkie ryby łowił a wiedzę miał przeogromną :) nikt nie był w stanie go przegadać co do skuteczności tej przynęty :) miał niepodważające argumenty mówiące o wyższości tej przynęty nad innymi. Wiedział w jakie miejsce trzeba go rzucić i jak poprowadzić by złowić rybę.Nie uznawał innych przynęt i nawet nie chciał ich oglądać :) a wyniki miał nie gorsze od tych którzy łowili na cud przynęty z kraju i ze świata :) Dziadek kochał Polskie rzeki i ryby w nich mieszkające. Dziadka podpatrywali wszyscy :) W późniejszym czasie przypisując sobie zasługi które jemu zawdzięczali. Dziadek miał talent - a talentu nie nabywa się w trakcie życia - z talentem trzeba się urodzić. Zawsze mi powtarzał że nie pomorze fura sprzętu jak nie ma talentu :) Dziadek był nieugięty i stał przy swoich racjach twardo - nie był zmienny i przekupny - nie fruwał na prawo i lewo.Dlatego dziadka każdy darzy sympatią i wielkim szacunkiem.Mówił że najgorzej jest jak dużo mówią ci - którzy nie mają nic do powiedzenia. Dziadek nigdy nie zaistniał ani nie zajął miejsca które mu się należało - bo był uczciwy i nie ogarniał biznesu i całej machiny oszustów i kombinatorów :) Dziś na ryby już nie jeździ ale zawsze przypomina mi żebym zabrał morsika :) A morsik i nie tylko morsik w utalentowanych rękach i dziś łowi wielkie ryby.

Pozdrawiam serdecznie i trociowych sukcesów z morza życzę :) :) :)

obraz1918.jpg

Morsiki na wzór dziadka B)

obraz1880v.jpg

Dziadek oprócz pasji łowienia ryb był wiernym kibicem POGOŃ SZCZECIN

obraz1901.jpg

Edytowane przez Darekspin

Dwa woblery o dł.7cm i wadze 18gr. :) złowiły wszystkie ryby drapieżne zamieszkujące dużą rzekę nizinną z pominięciem klenia i jazia.Zrobione do penetracji tych najgłębszych miejsc w rzece.Pracują mocno i ciężko :)

obraz2353.png

i drugi

obraz2334.png

Kilka fotek zwierzaków spotkanych nad wodą :) Bo ciągle tylko te woblery i ryby :) Żyć w zgodzie z przyrodą rzecz ważna.Przyznam się że trochę się nudzę :)

Nie pojechałem na ryby i cierpię :)

obraz1000.png

modear.jpg

abdzie.jpg

ko2p.png

obraz1002.png

Ale najważniejsze uwolnić rybę :)

obraz2173.jpg

Pozdrawiam

Witam ,wobek wizualnie przeciętnej urody :) konstrukcje podobne,niekoniecznie takie same - kilka sandaczy namierzyły.Były i okazy. Na fotkach towarzysze moich wypraw - z którymi miałem przyjemność moczyć kija a nawet cyknąć fotkę :) :) :)

obraz2656.jpg

Adrian szybko się nauczył :)

94cm.jpg

Adaś stary traper :)

obraz1309.jpg

Pawcio profesor logistyki i strategi :) :) :)

antos347.jpg

Swoje sandacze pokaże innym razem :) :) :)

Pozdrawiam serdecznie z humorem wszystkich zaglądających - wędkarstwo ma być przyjemnością, luzować i łączyć ludzi oddanych pasji.Łowienie ryb i prace z tym związane to nie wojna :) Zdrowych klimatów wszystkim nie tylko na rybach życzy Daro M.

Oczywiście że mogę zdradzić :) wobler oklejony jest tkaniną w takim kolorze - który Ci się podoba :) - to nie farba. Jedynie grzbiet woblera i jego brzuszek pomalowany jest lakierem w sprayu. Grzbiet czarnym lakierem a brzuszek troszkę pomarańczowym.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Dokładnie jaki to materiał to nie wiem i Ci nie napiszę - bo się na materiałach nie znam.Poszedłem do sklepu z tkaninami - pomacałem, uznałem że się nada do oklejenia woblera i kawałek kupiłem. I tak stałem się szczęśliwym posiadaczem kawałka tej szmatki :) Pozdrawiam.

Witaj Darku ! Podoba mi się Twoje podejście do materiałów z których robimy swoje przynęty . Poszedłem - zobaczyłem - pomacałem - kupiłem . To jest to . Też nieraz chodzę po jakimś sklepie ze świecidełkami i zastanawiam się co do czego można by wykorzystać .

Witaj Guzu! Toś mnie zaskoczył tymi jaziami :) aż się zawstydziłem troszku :( Przyznam się że jaziowi tego roku odpuściłem :) na rzecz ich większych braci. Może nadrobię to w zbliżającym się nowym roku :o W tym sezonie ich nie łowiłem ,także powinny podrosnąć :) Nie to żebym nie złowił żadnego ( tu się tłumaczę) ;) ze trzy w sezonie były - ale straszne mizeroty :blink: no i nie na swój wobler złowione - co smuci :D może i dobrze że nie na swój - bo za małe :) :) :) Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.

jazik.png

A skąd - nie miał szans :) na pokładzie mojej łodzi bolszoj kije :) no i kołowroty z plećką kilkanaście lb :) Pierwszy odjazd na 40m w dół rzeki :) drugi raz odchodzi w górę na 20 - pompka - pompka i jest przy łodzi :) niecałe 30min i po walce :) :) :) Pozdrawiam.

Ile ten jazior mial mozna wiedziec i na jaki sprzet ;p ?

A kto to wie? O!!!!! razem ze sprzętem na jaki został złowiony i półtora litrową butelką wody miał szanse mieć ze 3kg :) :) :)

rafaelo1996 -tak serio to nie było ani co mierzyć ani co ważyć - rybka odpłynęła bez pomiarów.

Chciałem wkleić post ale taki komunikat mi wyskakuje przy wysłaniu do publikacji ?   - Nie możesz użyć grafiki o takim rozszerzeniu na tym forum -  Nie wiem o co chodzi?

Wystąpił błąd