Skocz do zawartości

Problem z kołowrotkiem - Stradic zacina się...

sucks_one

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam problem z kołowrotkiem Stradic 1000fd ... otóż żeby go wprawić w ruch trzeba zdrowo przekręcić korbką. Na rozruchu jakby zacinał się, stawiał wielki opór po czym kręci się płynnie.

Jakie tam licho blokuje start młynka?

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Zdaje się, że czyściłem go na początku sezonu.

Prawdopodobne jest, że mógł mieć kontakt z wodą może nawet z piaskiem.

Pytam o przyczynę ponieważ nie wiem czy to kwestia wymiany jakiejś części czy może tylko przeczyszczenia. Jutro będę go miał w rekach to zobaczę co piszczy w środku.

są takie smary które zaczynają kleić pod wpływem wilgoci.produkty shimano malaysja kontakt z woda to tragedja po wysuszeniu jak nowy.ostatnio dostałem od kumpla jakieś fajne smarowidlo tyle że im chłodniej tym ciężej się kręci.pomogła oliwka nie wiem na jak długo po chłodne dni dopiero nastaną.

• 8 lat później...

witam!

mój stradic ma jakiś problem i za cholerę nie mogę dojść o co chodzi

jak kręcę ze szpula w dol kołowrotek pracuje pięknie,aksamitnie ,jak tylko wezmę go uniosę do góry to jakby piasek w przekładni

wie ktoś o co comon?dzięki za wszelkie porady!

witam!

mój stradic ma jakiś problem i za cholerę nie mogę dojść o co chodzi

jak kręcę ze szpula w dol kołowrotek pracuje pięknie,aksamitnie ,jak tylko wezmę go uniosę do góry to jakby piasek w przekładni

wie ktoś o co comon?dzięki za wszelkie porady!

Zrób jeszcze test butelki z wodą, kołowrotek z wędką i podpięta butelka z wodą.Jak będzie zgrzytać przy kręceniu to murowane łożysko podparcia piniona. Tą przypadłość ostatnio notują również droższe konstrukcje shimano :D  :D  :D .

Kupujesz butelkę ze smakowitą zawartością. Nie mniej niż 40% takiego popularnego związku chemicznego. Opróżniasz i nalewasz wody. Linkę z testowanego młynka przez przelotki a do niej podwieszasz magiczną butelkę i skręcasz linkę młynkiem. Można z okna, balkonu czy choćby ze stołu. Przy uszkodzonym łożysku piniona chrobocze jakby miał się rozlecieć młynek. Smacznych testów.

Też tak miałem i z pozoru łożysko było cacy, nowiuśkie, ciche.

• Like 2