Skocz do zawartości

Rzeczny sum z brzegu - jaki blank?

Patryk1125

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze trzeba jakoś tą silnikowo-pontonową graciarnię nad wodę zatargać,poza tym ten kij z linka kosztuje połowę,czyli 500 ojro :). Można nim też pajki łowić,w sumie taki uniwersał. Jakbym miał hajs wolny,to bym się mocno nad nim zastanowił.

...albo tak mała kosmetyczna zmiana na pojemniejszy samochodzik.. ;)  :lol: 

Nie spodziewałbym się zbytniego komfortu (w całodziennym łowieniu z ręki) sprzętem dedykowanym na suma i to na rzece. I nie ważne czy będzie to miało nalepkę XZOGA, Lamiglas, Adrenaline czy cokolwiek innego. Podobne tematy były już podejmowane wielokrotnie... Jak chcesz być w miarę pewny, że sprzęt (cały sprzęt) nie zawiedzie to niestety, ale zestaw w łapie będzie trochę ważył. Jak dodasz do tego rzucanie i prowadzenie kilkudziesięcio gramowych przynęt (na odpowiednio grubej i mocnej lince) to "komfort" odczujesz już po godzinie czy dwóch. Niestety... to spinning sumowy, a nie odpoczynek z wykałaczką na okonki.

Wiadomo, że im krótszy kij tym wygodniej, jednak przy połowie z brzegu warto aby im krótszy patyk (oprócz mocy) miał też sporo amortyzacji. 

Dla przykładu wędka na blanku Taka-G 75/12kg będzie ważyć 250-300gr (w zależności jak grubo zostanie uzbrojona), do tego kręcioł w okolicach 0,5kg i komfort całodziennego przyjemnego machania zostaje tylko w wyobraźni. Pozostaje kombinować z techniką operowania żeby jak najmniej męczyła. No ale coś za coś. Jak Ci strzeli ładny "misio" to możesz dzielnie powalczyć, a przede wszystkim zaznać przyjemności z ciężkiego holu, która będzie uwieńczeniem "bolesnego" spinningu sumowego.

I jeszcze jedno... Spinning sumowy nie wymaga sprzętu z górnej półki, który dostarcza tajemnych wrażeń typu "prąd w łokciu" albo kosztuje 1000 "ojro" (nie wiem jakim cudem). Spokojnie można z powodzeniem łowić na wędki seryjne ze średniej półki. Trzeba tylko wiedzieć na które i nie przejmować się "tandetnym logo" ;)  

Wracając do blanków to dla mnie osobiście najbardziej uniwersalnym, takim zarówno do gumy i do woblera (a i nawet do trolla) jest właśnie Taka-G 75/12kg. Zwłaszcza jak się samemu wystruga według swoich upodobań (i w całości na Fuji SIC) :D

post-48678-0-00335100-1451991251_thumb.jpg post-48678-0-14508900-1451991262_thumb.jpg post-48678-0-19825100-1451991306_thumb.jpg

• Like 2

SHITENNO Genbu GB-S 80H2 lub lemax 2,40 lb + spinfisher 4500 i jest gitara.  W nocy tak właśnie łowiłem i było super. Gdyby nie meczące całodzienne łowienie w trolu to można by się bawić - bo to super "zabawa", adrenalina jest...  :)    Zestaw który podałem, waży tyle, co nie jeden zestaw boleniowy. Łowiąc, specjalnie nie odczułem żadnego zmęczenia a łowiłem tymi samymi wobkami co w trolu -bo takie miałem, a przecież można gumę uczepić - będzie lżej pedałować. Co do samego łowienia, wiadomo - nikt nie będzie "rzucał" całą noc.. kanapecza...- jest odpoczynek.. ;) te łowienie ma swój urok oby łowcy cierpliwości starczyło ..  :)

Edytowane przez tibhar
  • Like 2

Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić aby kijem 9 stopowym o mocy 40lb dało się komfortowo operować choćby pół letniego dnia i kawałek nocy. Jakie są plusy tak długiego kija ? To, że wędka ma być mocarna to wiadomo ale czy 40lb przy 7-8 stopach nie byłoby poręczniejsze?

Tą wędką pomimo 230g wagi da się spokojnie łowić całą noc, ja przynajmniej nie mam z tym problemów mimo podeszłego wieku  :D  ;) Kołowrotek 570g doskonale ją wyważa  :)  ;)

Większa długość daje mi lepszą prezentację powierzchniowych przynęt na które łowię nocą i lepsze niz przy krótkim kiju możliwości manewrowania pomiędzy przeszkodami głazy, dłuższa wędka a dokładniej jej amortyzacja też mocniej oddziaływuje na rybę tzn męczy ją szybciej niż krótki kij, choć ta dźwignia działa w obie strony... Jak porównasz dwie wędki z tego samego materiału o mocy 40lb z której jedna będzie miała 7-8" a druga 9" to szybko zauważysz, że tą dłuższą będzie się znacznie lepiej rzucało przynętami o stosunkowo niewielkiej wadze do tej mocy.

Nocne sumowe woblery oprócz barył o skupionym ciężarze, tóre nie zawsze są skuteczne wymagają trochę "finezji" w szczytówce  ;)

Prawdę mówiąc jestem już niemal zdecydowany na SHITENNO Genbu GB-S 80H2. Mimo, że początkowo sam brałem pod uwagę kije dłuższe. Obawiam się tylko, że ta Xzoga może być ciut za delikatna jak już to zostało napisane. Co do ceny to jestem gotów zapłacić sporo za sprzęt ale w zamian mam dostać jak najlepszą relację mocy i sprężystości do wagi wędki. Sumiarzem jestem żadnym ale zdaję sobie sprawę, że większość czasu nad wodą zajmą rzuty i prowadzenie przynęt, a nie hole. Dlatego zależy mi przede wszystkim na komforcie łowienia i jeśli to możliwe poczuciu pewności co do sprzętu. Całkiem możliwe, że z czasem pojawi się jakieś pływadło i wtedy ten delikatniejszy sprzęt okaże się w zupełności wystarczający. Wszak Marek Szymański tym SHITENNO Genbu GB-S 80H2 całkiem sprawnie holował 2 metrówki.

Od czegoś trzeba zacząć  ;) najlepsze nawet porady nie zastąpią własnego, oczywiście dobrego samopoczucia z wędką i zdobywania doświadczeń, również sprzętowych. Jak zamierzasz poświęcić sezon sumowi to pewnie nie będziesz w pośpiechu sprzedawał kija a faktycznie na łódkę będzie on nie najgorszym wyborem :)

Nie opierał bym się na tym z czym widzisz Marka w ręku  ;) ale z drugiej strony wiem, że nie wziął by na sumy jakiegoś badziewia którym można tylko okaleczyć rybę :)

Nie opierał bym się na tym z czym widzisz Marka w ręku  ;) ale z drugiej strony wiem, że nie wziął by na sumy jakiegoś badziewia którym można tylko okaleczyć rybę :)

Czyżby lokowanie produktu ? ;)  Na filmiku ten kij wzbudził moje zaufanie. Widać, że trzeba się trochę napracować żeby go porządnie wygiąć.

• 1 rok później...

Witam..jakie polecacie blanki na Warte pod suma i sandacza a częściej sum się trafia..lowie gumami ok 12cm i glowkami ok 25gr..znalazłem dwa blanki jeden to lamiglas certifield pro graphite 2.75m 10-50gr i drugi to St.Croix avid lub elite 2.75gr 14-56gr..dodam że lowie z brzegu..coś polecacie może innego?

To w takim razie , oba kijki wymienione powinny dać radę, ale mowa o przyłowach  a nie o celowym nastawieniu sie na sumy. 

Bo jeśli wędkowanie za sumem to szukaj 30lb.

PS: choć przypomniał mi się kompromis   ;)  :D  X-ZOGA JA-S 90" MH     10-30lb / 275cm / 100gr. Super kijek !!!

Edytowane przez miramar69

Takie dylematy prędzej czy później kończą się zakupem typowej sumówki i nastawieniem się tylko na wąsy.  Łowiąc kijem Lamiglasa Certiefied Pro opisanym do 20lb trochę sumów wyciągnąłem - największy chyba 158cm, ale ile razy brakowało mocy, a ile ryb wjechało w zaczepy niepotrzebnie to tylko sobie mogę wypominać. Na Warcie używam ostatnio kija Mikado Cat territory spin & troll 270 do 180g, wszelkie kompromisy sprzętowe niestety sprawiają, że albo sumy wygrywają walkę, a jeśli nie wygrywają to hole trwają bardzo długo, a nie powinno o to chodzić, żeby wyciągnąć umęczoną rybę.

Poniżej ostatni sumek - hol siłowy, bardzo krótki taki jaki powinien być, by ryba wróciła bez wątpliwości, że przeżyje.

pozdrawiam ON

post-53762-0-97281500-1502797492_thumb.jpg

• Like 5

Jeden i drugi da radę, do 150cm bez problemu...dwójki nie trafiają się codziennie, a chcesz przecież móc jeszcze łowić Sandacze :)  2 m też podoła tylko trochę trza będzie wąsa zmęczyć...ale nie ma cudów, nie ma kija do wszystkiego...

Nie czasem coś z serii G1000 ?

Teraz jest zresztą spory wybór lamiglasów o konkretnej mocy, no oczywiście w Stanach.

Tylko kij tej mocy do sandacza nada się tak sobie. Osobiście na jesień, gdy ryzyko sumowe spada już drastycznie schodzę do 15-20lb.