luk_80 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Wiedzieliście? http://www.infor.pl/akt-prawny/DZU.2017.153.0001510,rozporzadzenie-ministra-gospodarki-morskiej-i-zeglugisrodladowej-zmieniajace-rozporzadzenie-w-sprawie-polowu-ryb-oraz-warunkow-chowu-hodowli-i-polowu-innych-organizmow-zyjacych-w-wodzie.html Dwa miesiące zdjęte z Suma. Obowiązuje od 28.08.2017 czyli dotyczy de facto tego sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Fiu fiu to będą żniwa na zimowiskach. Przeciążone zestawy do opadu pójdą u mnie na Narwi w ruch przed wigilią. Groźny szkodnik zostanie wytępiony z naszych wód i będzie można w spokoju dokarmiać krzyżówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Na jakich wodach to obowiązuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Na jakich wodach to obowiązuje ?Na wszystkich wodach śródlądowych w Polsce. To rozporządzenie ministerialne. Oczywiście poszczególne okręgi PZW mogą wprowadzić swoje dodatkowe obostrzenia ale nie muszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Na wszystkich wodach śródlądowych w Polsce. To rozporządzenie ministerialne. Oczywiście poszczególne okręgi PZW mogą wprowadzić swoje dodatkowe obostrzenia ale nie muszą.Czyli tak jak myślałem, teraz użytkownicy wód mogą ( ale nie muszą) dostosować swoje regulaminy do nowych okresow ochronnych tych dwóch gatunków . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Na szczupaka za to wydłużyli okres ochronny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojny83 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Czyli jak to rozumieć?Wprowadzone rozporządzenie jest nad tym co teraz u mnie w PZW czy obowiązują mnie przepisy z mojego okręgu na ten rok?U mnie szczupak zawsze miał okres ochronny od 1 stycznia do 30 kwietnia więc to się nie zmienia.Inna sprawa z sumem, już widzę go na wigilijnych stołach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Czyli jak to rozumieć?Wprowadzone rozporządzenie jest nad tym co teraz u mnie w PZW czy obowiązują mnie przepisy z mojego okręgu na ten rok?U mnie szczupak zawsze miał okres ochronny od 1 stycznia do 30 kwietnia więc to się nie zmienia.Inna sprawa z sumem, już widzę go na wigilijnych stołach...Na pzw obowiązuje PZWMoże PZW zmienić swoje przepisy w ramach dozwolonych przez rozporządzenieAle Ciebie obowiązuje regulamin gospodarza wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Przepisy dotyczące wymiarów i okresów ochronnych można w dowolny sposób zaostrzać ale nie można ich łagodzić bo wówczas nie byłby zgodne z przepisami prawa. Dany gospodarz wody ma obowiązek tego przestrzegać i się stosować. W mazowieckim jest wymiar na Bolenia 45cm mimo, że w ustawie jest 40cm. Podobnych przykładów jest mnóstwo jak choćby wymiary widełkowe w ciechanowskim. Sprawa ze skróceniem okresu ochronnego dla Suma wynikała z tego co wiem (mogę się mylić) z ujednoliceniem okresów ochronnych na drapieżniki. W maju można zabierać Szczupaka ale nie Sandacza. W czerwcu można Sandacza i Szczupaka ale nie Suma. To samo dotyczyło grudnia. Pomijam kwestie czy to dobrze czy źle ale zdaje się taka była motywacja. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojny83 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 (edytowane) Może inaczej Jako wędkarz powinienem stosować się do regulaminu PZW czy rozporządzenia?Dla mnie to najpierw PZW powinno ogłosić zmianę w regulaminie, dobrze rozumiem?Ryb i tak nie zabieram ale miło jest czasem komuś uwagę zwrócić, a nie chciałbym gafy strzelić... Ps. Nie zauważyłem wpisu Guza czyli obecny regulamin. Edytowane 16 Sierpnia 2017 przez chojny83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Może inaczej Jako wędkarz powinienem stosować się do regulaminu PZW czy rozporządzenia?Dla mnie to najpierw PZW powinno ogłosić zmianę w regulaminie, dobrze rozumiem?Ryb i tak nie zabieram ale miło jest czasem komuś uwagę zwrócić, a nie chciałbym gafy strzelić... Ps. Nie zauważyłem wpisu Guza czyli obecny regulamin.Jako wędkarz powinieneś postępować zgodnie z przepisami (regulaminem) ustanowionym przez użytkownika wody. Przy czym ich zapisy nie mogą skracać okresów ochronnych lub zmniejszać wymiarów ochronnych określonych w rozporządzeniu. W przypadku braku przepisów (regulaminu) przez użytkownika wody lub połowów w wodach nie posiadających użytkownika powinieneś postępować stosować okresy ochronne oraz wymiary ochronne podane w rozporządzeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granvorka Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Na szczupaka za to wydłużyli okres ochronny.. Możesz rozszerzyć wypowiedź ? bo nie znalazłem nigdzie tych informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 (edytowane) Możesz rozszerzyć wypowiedź ? bo nie znalazłem nigdzie tych informacji Na wodach nie należących do PZW okres ochronny szczupaka był od 01.03 do 30.04 oprócz rzek i zaporówek. Mało kto o tym wiedział. Edytowane 16 Sierpnia 2017 przez godski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Na wodach nie należących do PZW okres ochronny szczupaka był od 01.03 do 31.05 oprócz rzek i zaporówek. Mało kto o tym wiedział.Gwoli ścisłości, to do 30 kwietnia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granvorka Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Na wodach nie należących do PZW okres ochronny szczupaka był od 01.03 do 30.04 oprócz rzek i zaporówek. Mało kto o tym wiedział. O proszę, to faktycznie nie wiedziałem dzięki za wyjaśnienie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Dodano: 2017-08-16 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI MORSKIEJ I ŻEGLUGI ŚRÓDLĄDOWEJz dnia 24 lipca 2017 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie Na podstawie art. 2 ust. 2 i art. 21 ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym (Dz. U. z 2015 r. poz. 652 oraz z 2017 r. poz. 60) zarządza się, co następuje: § 1. W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 listopada 2001 r. w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie (Dz. U. poz. 1559, z 2003 r. poz. 160, z 2009 r. poz. 780, z 2010 r. poz. 654 oraz z 2011 r. poz. 842) w § 7 w ust. 1: 1) pkt 11 i 12 otrzymują brzmienie: „11) suma (Silurus glanis L.) – od dnia 1 stycznia do dnia 31 maja, 12) szczupaka (Esox lucius L.) – od dnia 1 stycznia do dnia 30 kwietnia,”; 2) pkt 15a otrzymuje brzmienie: „15a) węgorza (Anguilla anguilla L.) – od dnia 1 grudnia do dnia 31 marca,”. § 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. § 2. Minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej: M. Gróbarczyk 1) Minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej kieruje działem administracji rządowej – rybołówstwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej (Dz. U. poz. 1909 i 2091). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 PZW dostosowało RAPR do nowego rozporządzenia mimo, że nie musiało tego robić bo ich wewnętrzny regulamin był ostrzejszy niż uchwalone prawo.. Tak więc w tym roku Suma można legalnie łowić bez obaw do końca roku. http://www.pzw.org.pl/home/wiadomosci/156882/60/zmiana_w_okresach_ochronnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Kwestia czy okręgi to potwierdzą, bo mają prawo zaostrzać przepisy. W Krakowie wolno łowić wg. Rozporządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 W tym roku sumy w Warcie na odcinku Sieraków - Wronki brały doskonale w czerwcu... w przyszłym będą brały już doskonale w maju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Adam - Ci "najwytrwalsi" łowią cały rok mając w du..... te rozporządzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Mariusz, owszem, tylko Warta robi się ciepła zwykle później od Wisły czy Odry. "Najwytrwalsi" będą mogli legalnie "łowić". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 1 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 Gorzej jeszcze będzie jak ci nasi ministrowie zabiorą się za inne gatunki ryb. I tak szczupak i boleń od kwietnia, a sandacz od maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 1 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI MORSKIEJ I ŻEGLUGI ŚRÓDLĄDOWEJz dnia 24 lipca 2017 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie Zaskoczyłem się tą informacją i zastanawiam się, czy Okręg PZW Wrocław w nawiązaniu do powyższego rozporządzenia zmieni przepis okresu dopuszczającego trolling na Odrze z: od 01.07 - do 31.10. na od 01 czerwca do 31 grudnia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 1 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 Panowie, a czy tak naprawdę to problemem jest przepis, czy to jak z niego skorzysta głodna mięsa tłuszcza? Przecież sami nie lubimy ograniczeń, zakazów. Tu nie wolno trollować, tam łowić z łodzi do czerwca, nie podoba się, prawda? Jest w RAPR zapis, który tak naprawdę załatwia wszystko - zakaz połowu i zabierania ryb w trakcie tarła, i dotyczy WSZYSTKICH gatunków. Dla cywilizowanych ludzi, już by nie trzeba nawet okresów ochronnych. Dlaczego motocyklista wyjeżdżając na drogę publiczną, ma podstawy wiedzy o mechanice, przepisach, i fizyce, a człowiek z wędką idąc nad wodę, w 90% nie ma pojecia o prawie z jakiego korzysta?Ano dlatego, że głupi motocyklista, szybko przestaje być żywym motocyklistą. A głupi wędkarz musi mieć pecha, żeby chociaż mandat zapłacić... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 2 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 Sławek.Jak sądzę po tym co napisałeś, myślę, że jesteś za C&R, jak ja. Dla mnie wędkarstwo to sport i jest gro wędkarzy, którzy tak postępują. No coż, jest prawo, są przepisy i one dopuszczają do tego, by wędkarz, gdy ma ochotę zabrał złowioną rybkę.Nie można tychy " 10% "innych, mięsiarzy" obrażać, twierdząc, że są idiotami,ludźmi na głodzie, nie mających co jeść !!!, a 90% wędkarzy to nieuki - nie zdający sobie sprawy co umożliwia im legalny połów ryb.Jak widzisz przepisy i regulacje do nich zmieniają się, logicznym jest dostosowanie ich tak, by były spójne ze sobą. Problemem nie są przepisy. Problemem jest ich nie przestrzeganie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi