Skocz do zawartości
  • 0

PETYCJA DO ZG PZW

Zdzisław Czekała

Pytanie

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pojedynczy haczyk to tylko logiczne następstwo zakazu zabierania ryb. Trudno czasem mieć nadzieję, uwalniając potoczka kt?łry przednią za?źarł a tylnią ma w skrzelach, oku etc.

Ale, skoro muszkarze moga łowić na dwie muchy, sądzę ?źe fair byłoby, gdyby i spinningiści mogli w dwa pojedyncze bezzadziorowe zbroić wobki. Ryzyko poranienia ryby podczas holu drugim hakiem, jeśli jest pojedynczy a nie jest kotwiczką jest znacząco mniejsze.

Problemem tej inicjatywy, jest jak często bywa, wyskoczenie niczym Filip z konopi. Bez pomyślenia jak to sformułować, jak przeprowadzić, by osiągnąć sukces, bez uzgodnienia to z wieloma zainteresowanymi grupami. A celem jest wszak nie łowienie na jeden haczyk a zakaz zabierania pstrąga i lipienia. Inicjatorzy jakby zapomnieli, ze nie samą muchą ludzie zyją i dogadanie się z wielokroć liczniejszą grupą spinningist?łw by petycja była bardziej strawna mo?źe przynieść większy sukces.

Znam wielu, kt?łrych taka forma - zawodnicy w swej mądrości ustalili, na mistrzostwach podpisali i w ramach łaski zwykłym pozwolą się przyłączyć po prostu odrzuca. A nie sądzę, by w tej sytuacji mo?źna było sobie pozwolić na a co nas to... i jak się nie podoba to na drzewo.

Jak mawia jeden znajomy - chcesz coś osiągnąć czy coś udowodnić?

Tutaj ju?ź się zgadzam. Jednak wędkarstwo z definicji wią?źe się z ranieniem ryb i na to nic się nie poradzi. Zawsze mo?źna zbierać znaczki. Oczywiście- zdarzy się, ?źe przez kotwiczki padnie mały potok, ale wtedy to jego ze?źre wydra, kormoran, czy nawet głowatka i mo?źe nie upoluje zdrowej ryby. Z drugiej strony będę przez 5 minut focił potoka złowionego na jeden bezzadziorowy hak w lipcu a potem go wypuszczę. Niewiele to da.

Więcej edukacji, kontroli, a mniej nakaz?łw i zakaz?łw.

• 0

Pewnie tak

Co jednak, jak w ciągu dnia złowisz takich drobiazg?łw naście?

A prze?źywalność przy zadziorowych kotwicach u tak małych ryb masz ok 50%? Myślę, ze jeśli zakłada się ustawowo łowienie i zakaz zabierania, to włąsnie pojedyncze haki bezzadziorowe. Tak jest w wielu miejscach i nie słychać, by ktoś z prawem dyskutował, tylko się do niego stosują.

Sądzę ?źe w tym przypadku jest trochę tak, ?źe cel uświęca środki.

• 0

Ryzyko poranienia ryby podczas holu drugim hakiem, jeśli jest pojedynczy a nie jest kotwiczką jest znacząco mniejsze.

Kuba jeśli to mają być dwa pojedyncze haki to z mojego doświadczenia nie ma o co kopi kruszyć, bo jeśli uzbroisz wobler z przodu w pojedynczy haczyk odwr?łcony w d?łł to wszystkie ewentualne zawady twoje, jeśli ustawisz go w g?łrę to praktycznie nic się nie wepnie bo haczyk będzie przylegał do wobka (ja tak zbroję i jest ok). Wracając do zagadnienia i dyskusji moim zdaniem obecne opłaty (członkowska i okręgowa na zagospodarowanie i ochronę) powinna być opłatą tylko na zarybienie i uprawniać tylko do wędkowania dodatkowo ka?źdy opłacający (zrzeszony i niezrzeszony) opłatę za wędkowanie powinien wnosić opłatę na ochronę w wysokości 150,00 zł rocznie przeznaczoną w całości na stra?źnik?łw uczciwie opłacanych. Ponadto dla os?łb chcący zabierać ryby (zabijać) opłata w wysokości podw?łjnej opłaty na zarybienie. Ups ale mi się zaraz oberwie.

post-1079-1348915931,3456_thumb.jpg

• 0

Kiedyś słyszało się o dziadkach, kt?łrym składka musi się zwr?łcić.

I słusznie, tylko....dziadk?łw jakby coraz mniej a nic się nie zmienia.....

Jakoś braku dziadk?łw kt?łrym musi się zwr?łcić nie zauwa?źyłem, są siedzą biorą wszystko, jest wymiar czy te?ź nie ma wszystko do wora, choćby i starego wyłowionego gumowca.

• 0

\ Wracając do zagadnienia i dyskusji moim zdaniem obecne opłaty (członkowska i okręgowa na zagospodarowanie i ochronę) powinna być opłatą tylko na zarybienie i uprawniać tylko do wędkowania dodatkowo ka?źdy opłacający (zrzeszony i niezrzeszony) opłatę za wędkowanie powinien wnosić opłatę na ochronę w wysokości 150,00 zł rocznie przeznaczoną w całości na stra?źnik?łw uczciwie opłacanych. Ponadto dla os?łb chcący zabierać ryby (zabijać) opłat w wysokości podw?łjnej opłaty na zarybienie. Ups ale mi się zaraz oberwie.[/color]

Bardzo dobrze napisane

• 0

..........Tutaj są ju?ź braki na podstawowym etapie, człowiek zdający na kartę wędkarską powinien mieć po trzykroć wbijane gwoździem do głowy szacunek dla ryby, ?źe to sport a nie pr?łba napełnienia sobie i sąsiadom zamra?źarki..............

A kto ma wbijać? Komisja egzaminacyjna? Szkoła? Bo przecie?ź my bezstresowo wychowujemy.

Moda taka ;)

A mo?źe to w domu nale?źy kształtować postawy wobec innych, wobec środowiska i otaczającego świata. Mo?źe warto nie czekać na to, co szkoła, co wychowawca...?

Mo?źe warto czasem spojrzeć w lusterko?

Kiedyś słyszało się o dziadkach, kt?łrym składka musi się zwr?łcić.

I słusznie, tylko....dziadk?łw jakby coraz mniej a nic się nie zmienia.....

To przecie?ź nie dziadki w Holandii teraz dbają o nasze dobre wędkarskie imię ;)

Egzaminy na kartę zdaje się na poziomie koła.!!

I tu jest ju?ź pole dla chcących coś zmieniać w SWOIM związku.

Przejmować władzę młodzie?źy przejmować i szkolić od początku.

Nie pozwalać na dawanie karty za nic to komisje egzaminacyjne w kołach są od tego aby zweryfikować wiedzę przyszłego wędkarza.

No ale kto to zrobi ? jak się nikomu pracować nie chce.

PS. Naczytałem się w kilku postach o OGROMIE dziadk?łw nad wodami ... stwierdzam, ?źe to kolejny stereotyp powtarzany jak mantra pozwalający odsunąć od siebie problemy swojego związku.

Nie twierdzę, ?źe nie ma starszych os?łb nad wodami bo są i łowią ale przyjrzyjcie się ILE ? oni łowią ....

a w temacie tego wątku dodam, ze nie są ?źadnym zagro?źeniem dla pstrąg?łw w wodach g?łrskich bo najczęściej to emerytura nawet nie pozwala na dokonanie opłat ... a i wiek nie pozwala hasać po krzaczorach ...

EWIDENTNY BRAK KONTROLI I NIEUCHRONNOŚĆ KARY !! A nie zabrana jedna ryba rocznie przez wędkarza ......tą petycją dostaną po tyłku kolejny raz etyczni wędkarze a nie ci co mają prawo w tyłku i jak brali nie wymiary i nad komplety tak będą to robić DALEJ ....

• 0

EWIDENTNY BRAK KONTROLI I NIEUCHRONNOŚĆ KARY !! A nie zabrana jedna ryba rocznie przez wędkarza ......tą petycją dostaną po tyłku kolejny raz etyczni wędkarze a nie ci co mają prawo w tyłku i jak brali nie wymiary i nad komplety tak będą to robić DALEJ ....

Dokładnie tak!!!

• 0

Zwierzu

Pytasz się - co masz robić.

Wierz mi, ze w wielu przyjaciołach jest takich jak ty, cię?źko pracujących, nie mających czasu na ogolenie się. Nie zmienia to faktu, ze znajdują KILKA DNI W ROKU by swoją wodą się zająć. Wszyscy się znają, bo to małe grupy na og?łł jest pełne zrozumienie.

Ja akurat, jak zauwa?źyłeś, mam sporo czasu w stosunku do etatowc?łw, nie zmienia to faktu, ?źe jedni z najskuteczniejszych stra?źnik?łw jakich znam pracują często po za pl i na łowy ruszają będąc w pl :mellow:

Co masz robić?

U?źyć netu, znaleźć kilku znajomych z okolicy i zacząć działać dla wody. Jedni mają czas, inni pomysły, jeszcze inni mo?źliwości, środki, mo?źliwość dojścia do sponsor?łw. Najr?ł?źniejsi ludzie mają swoje talenty i mo?źliwości, a wierz mi, pracy dla wody jest tyle, ?źe ka?źdy znajdzie sobie coś do roboty. Nawet największy zarobas potrafi znaleźć kilka dni w roku ;)

• 0

Skoro przynęty spinningowe mają posiadać jeden hak i być bez zadziora , czyli tak jak muchowe to spodziewam się, ?źe będzie kolejna petycja wystosowana przez Naszych muszkarzy. Mianowicie, poproszą ZG o likwidację sztucznego podziału na wodach g?łrskich i spinningiści będą mogli łowić na odcinkach rzek obecnie dostępnych tylko dla muszkarzy ! ;) Chętnie połowiłbym na Białce Tatrzańskiej na spina. Po za tym dobrowolnie zadeklarują o 1/3 wy?źszą składkę i opłatę na zarybianie do kasy PZW. Następnie doprowadzą do podziału na rzeki 100% lipieniowe i 100% pstrągowe. Tak byłoby chyba uczciwiej. Nie chyba. Z pewnością !!!

• 0

Odpowiadając w kwesti kursu SSR, jestem stra?źnikiem. Powiedzmy ?źe teraz bardzo biernym. Lewe lusterko z wkładem do mojego BMW kosztowało 220zł. Wszystko za zwr?łcenie uwagi dwojgu mo?źe 15nasto latkom ?źe łowienie na podrywkę jest zabronione, wtedy jeszcze było. Chłopaki dodatkowo łowili na wędki, kart te?ź nie mieli. Sytuacja miała miejsce na Rzeczycach. Jak dla mnie cała instytucja SSR to bezsens.

• 0

Zgadzam sie z kolegą @darekchowaniec.Wydaje mi się ze kontrole powinno sprawować PSR.Tylko musi być nieuchronność kary,wy?źsze mandaty i tak jak w USA przepadek sprzętu oraz łodzi z kt?łrej się łapie i samochodu kt?łrym przyjechało się na łowisko. A z ewentualnej licytacji zarekwirowanego sprzętu np.50% przeznaczyć na dofinansowanie PSR.Myślę ?źę wtedy taki pseudo wędkarz nie zabrał by niewymiarka oraz nadkompletu.

• 0

My tu sratu tatu gadki na temat złego pzw jakim jest podstawnie i nie będe smiał podwa?źać teorii na temat bezsensownośći istnienia czegoś takiego.

Człowiek kt?łry nawet chciałby się udzielać w kole będzie zawsze pokrzywdzony przez ludzi z doświadczeniem, wiedzą itd.. Takie środowiska nie mają zamiaru dopuścić jakiej kolwiek innej ideei nie związanej z polityką pzw jaką teraz przedstawia. Chciałem się udzielać i wpajać do łb?łw ludzi ?źe nie tędy droga ale to się kończy śmiechem i krytyką z strony działaczy kt?łrzy często działają na granicy prawa np. zarybianie jezior rybami kt?łre wcześniej tam nie występowały tego przykładem jest zarybianie sumem, karpiem itd..

Dlatego uwa?źam ?źe po pierwsze te chore struktury pzw muszą paść ?źeby było mo?źna tworzyć coś od początku. Du?źo nie potrzeba ?źeby zmienić sytuacje w rybostanie prosty przykład częstego nawoływania i odwiedziń przez forumowicz?łw łowiska piaseczno... A z resztą g?łwno mnie to obchodzi. Kończe studia i wyje?źdzam z tego toksycznego kraju...

• 0

- bezwzględnie ograniczyć liczbę społecznych pseudo działaczy w okręgach.

- bezwzględnie ograniczyć liczbę okręg?łw przynajmniej o 33szt.

Taką petycję podpiszę z miłą chęcią, bo to zaoszczędziłoby sporo naszej kasy,kt?łrą mo?źna by wydać na ochronę naszych w?łd,czy to na zarybienia czy te?ź na dodatkowe etaty stra?źnik?łw kt?łrych wszyscy stwierdzają,?źe jest za mało.

• 0

@zamki, ja uwa?źam ?źe pzw sam się rozpadnie, mo?źe nie teraz ale napewno za kilka kilkanaście lat gdy wędkarze zaczną zchodzić na emerytury i przez co będą płacić ni?źsz składki kt?łrych suma nie będzie wystaraczała na opłate nale?źności dla RZGW.

Tym bardziej ?źe młodych wędkarzy nie ma... Na zawodach przyjdzie czasmi kilku młodych co samo z siebie jest straszne ?źe tak mało ludzi lubi aktywną formę wypoczynku. Część z nich pewnie wyjedzie część zapomni o hobby itd.. Więc nie będzie komu płacić i tak ju?ź ogromnych składek... Dlatego uwa?źam ?źe przyszłości pzw nie ma...

• 0

Przy tym majątku kt?łry posiadają to pociągną parę lat bez wędkarzy <_<

A no własnie do tego wszystkiego dochodzi jeszcze ogrom nieruchomości jak i ruchomosci kt?łre mozna przez jakiś czas spienię?źać.

• 0

Parafrazując znanego klasyka PZPR Jerzego Urbana Rząd się sam wy?źywi.To samo dotyczy PZW

Dlatego ?źeby było lepiej i związek był nasz wędkarzy nale?źy go poprostu go przejąć zaczynając od dołu bo g?łra się zaczyna w kołach skąd są wysyłani delegaci na walny zjazd a z tego zjazdu wybierani sa delegaci na zjazd krajowy. Na krajowym sa wybierane władze ... no ale je?źeli zostawiamy wybieranie władzy wysłanym z koła dziadkom to chyba nie ma co liczyć ?źe wybiorą inaczej ni?ź dotychczas.....

Jest jeszcze odrobina czasu bo walny za dwa lata ale w kołach ju?ź czas najwy?źszy ?źeby władzę przejmować od dzadk?łw i wstawiać tam ludzi młodych.

Utopia ? Kto zna struktury związku ten tak nie stwierdzi ale krzykacze będa jęczeć dalej .......

ps. Się rozma?źyłem ...... :lol: :lol:

• 0

Nie popieram wprowadzenia tylko pojedynczych hak?łw.

A jak ju?ź chcecie chronić wody g?łrskie zakazami,to mo?źe zakazać docią?źania much? Wszystkim:ołowiem,wolframem,miedzią,srebrem,mosiądzem...

Wtedy wyjdzie ilu jest muszkarzy z prawdziwego zdarzenia :D

Rzeka sama sie obroni brakiem umiejętności tych wędkarzy :D

• 0

Co jest złego w docią?źaniu co niekt?łrych przynęt muchowych cały świat łowi na cię?źkie nimfy jedyna r?ł?źnica polega na tym, ?źe prawie wszyscy u?źywają do tego linki muchowej, a tylko kilka nacji na świecie plus zawodnicy (z całego świata) robią to praktycznie bez wykorzystania linki muchowej. Kr?łtko rzecz ujmując łowienie na sztuczną muchę powinno odbywać się przy wykorzystaniu linki muchowej do podania przynęty, a sama linka podczas łowienia, poza czynnością podawania przynęt i holu, powinna mieć kontakt z wodą. Czyli matoł?łwa (tak zwana kr?łtka nimfa) i metoda ?źyłkowa powinny być zakazane jako, w/g mnie, niemuchowe.

Zdzisław Czekała

• 0

Trudno się z Panem nie zgodzić.

Wszystko jest dla ludzi, problem jest chyba raczej w tym, ze coraz więcej ludzi zapomina, ?źe po za nimfą świat istnieje, ?źe da się rzucić dalej ni?ź 5-10m i nimfa to nie tylko na kr?łtko lub ?źyłką.

Szkoda ?źe tak bogata w mo?źliwości metoda, zostaje zredukowana, chęcią dobrania się do ostatnich niedobitk?łw do naparzania wody na babę jagę.

• 0

Trudno się z Panem nie zgodzić.

Wszystko jest dla ludzi, problem jest chyba raczej w tym, ze coraz więcej ludzi zapomina, ?źe po za nimfą świat istnieje, ?źe da się rzucić dalej ni?ź 5-10m i nimfa to nie tylko na kr?łtko lub ?źyłką.

Szkoda ?źe tak bogata w mo?źliwości metoda, zostaje zredukowana, chęcią dobrania się do ostatnich niedobitk?łw do naparzania wody na babę jagę.

A no do tego to wszystko p?łźniej jeszcze odbija się na innych .... jeden haczyk w 9 cm woblerze ..... :lol: