r.t. Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 (edytowane) WitajcieJakiś paprak namotał z kablami przy silniku, poza tym są już stare i montując silnik do łodzi staram się wymienić, co mogę. Problem w tym, że akurat z elektryką jestem na bakier i za bardzo nie wiem co i jak. Wymienię, zamienię, podłączę jak było ale mam problem z pomiarami, sprawdzaniem kabli który od czego i podłączeniem od zera. Mam pytanie.. Od stacyjki w łódce idzie jedynie plus i minus a od silnika idzie 5kabelków i było podłączone pod stacyjkę 5pin, o tak: https://drive.google.com/open?id=1Q0aHQ95X3FPH_RPP9_kKfLEJjhKeZdLa4g Silnik posiada rozrusznik i ładowanie. Czy wystarczy podłączyć ten silnik pod ten plus i minus z łódki, żeby odpalać z kluczyka i ładować aku? CO da mi podłączenie dodatkowych 3kabli do stacyjki? I kolejne pytanie związane z przewożeniem silnika na łódce.Ponieważ mój silnik jest nieco za długi po powieszeniu w pozycji pionowej spodzina jest ok. 20cm nad ziemią więc będę się woził z podniesionym silnikiem. Co sugerujecie w takim przypadku i jak zabezpieczyć taki silnik oraz pawęż na czas podróży?https://drive.google.com/open?id=1N6tNoqzhgqdaEu4gfxoDuIA32ruQktXZFg dziękiArt Edytowane 17 Sierpnia 2017 przez r.t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 (edytowane) Nie rozbieralem nigdy ins. elektrycznej silnika do łodzi ale.... Jeśli jest odpalanie silnika ze stacyjki to powinne być co najmniej 3. Jeden kabel doprowadzający napięcie i dwa wyjściowe. Jeden podaje napięcie by silnik pracował drugi podaje napięcie na rozrusznik do momentu uruchomienia silnika. Edytowane 19 Sierpnia 2017 przez Andru77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi