Skocz do zawartości

Moje Patyki

Tomek Wielgus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich , rodbuildingiem zajmuję się od 5 a nawet 6 lat , z małą przerwą która trwała ostatnie półtora roku.
Dawno temu chyba nawet pokazywałem tu jakieś swoje patyki.
Obecnie wróciłem do tego przecudnego zajęcia jakim jest tworzenie własnych patyków.
Przedstawię fotki kilku:
Pierwszym patykiem zbudowanym przezemnie była muchówka Batsona , z Rx6 , 2.75 #4 , dwuskład

post-218-1348915916,8246_thumb.jpg

post-218-1348915917,1973_thumb.jpg

post-218-1348915917,3558_thumb.jpg

post-218-1348915917,6486_thumb.jpg

post-218-1348915917,7682_thumb.jpg

Jeszcze fotka przezbrojonej muchówki Ron Thompson 2.6#6 , obecnie po raz kolejny na warsztacie

W najbliższych dniach dodam kolejne fotki patyków , niestety wykonałem ich trochę , ale bardzo dużo fotek straciłem po awarii poprzedniego komputera :(

Postaram się też w najbliższym czasie o jakieś relacje step by step - bo kluje się kilka ciekawych projektów

post-218-1348915917,8686_thumb.jpg

• 3 miesiące temu...

W oczekiwaniu na zamówione blanki MHX które powinny dotrzeć w środę , postanowiłem zabrać się za przebudowę wędki mojego brata - starego Byrona Grey shadow .

Wędka po przejściach , kiedyś miała złamane około 14-15 cm szczytówki , także z kija 3m powstała krótsza wersja.

Wędka jest to przedziwna , taksamo fajnie łowi się nią 3 cm woblerkiem jak i 7 cm wobkiem boleniowym , posiada paraboliczne , pełne ugięcie , i naprawdę spory zapas mocy.

Na pierwszy ogień poszły przelotki, po ich zdjęciu, oraz rozebraniu rękojeści , dolnik został od dołu przycięty , tak by wyrównać długość jego i szczytówki - wędka ma teraz równiutko 275 cm .

Po zdjęciu przelotek blank został oskrobany z lakieru.

Idea przebudowy jest taka , by bez większych wydatków przywrócić kijek do życia , więc wymyśliłem rękojeść dzieloną z pianki , aby jednak uatrakcyjnić jej wygląd postanowiłem w miejscu gdzie będzie goły blank wkleić rurę z innego starego połamańca z charakterystycznym wzorkiem kratki.

Tu wyszły pewne schody , bo rura bardzo grubościenna nie do końca fajnie pasowała - godzina zabawy papierem ściernym , i udało się dopasować średnicę.

Jutro szlifowanie blanku drobnymi papierkami i wcieranie żywicy...

C.D.N.

post-218-1348916321,4606_thumb.jpg

post-218-1348916321,5906_thumb.jpg

post-218-1348916321,7127_thumb.jpg

Gugcio , to już parę lat trwa i ni jak się wyleczyć nie da , czasem tylko vhoroba przechodzi w stan uśpienia z powodu braku czasu , ale teraz dużo roboty przedemną ,właśnie dwa MHX - y dla znajomych , mają nadejść z Fishingrod , potem jeszcze dwa lub trzy kijki - także będzie się czym pochwalić mam nadzieję .

No a potem może w końcu zrobię sobie patyk na bolki - już drugi rok się zbieram i zebrać nie mogę

Fatso - silnik ,zaiste dobry

Prac nad Szarym cieniem ciąg dalszy - blank został oszlifowany wodnymi papierami , po czym miałem wetrzeć żywicę, jednak tak mi się spodobał taki golas że nic już nie wcierałem - zostanie taki.

Dziś dotarła przesyłka z Fishingrod - więz zrobiłem rękojeść.

C.D.N. - pewnie już jutro

post-218-1348916335,4635_thumb.jpg

post-218-1348916335,6859_thumb.jpg

post-218-1348916335,8792_thumb.jpg

post-218-1348916336,0168_thumb.jpg

post-218-1348916336,0941_thumb.jpg

Osiak - właśnie czekam na przesyłkę z Fishingrod z materiałem na zakończenie , będzie tam plasterek korkogumy ,dotoczony tak by tworzył ładną całość z piankowym gripem.

Myślę że taki dodatek to będzie fajny akcent w dość ascetycznej całości

rozumiem, czekam z niecierpliwością na efekt finalny. Może podpowiesz jakiś ciekawy patent przyklejenia takie plastra do już wytoczonej pianki?rozumiem, że blank jest teraz na równo z pianką a do pianki przykleisz żywica plaster z korka bez jakiś specjalnych nawierceń, mocowań itp. ??

Nie , blank , nie jest na równo z pianką , wystaje 11 mm , poprostu nawiercę pierścień z korkogumy i odrobiną żywicy przykleję do pianki , oczywiście ścisnę odpowiednim ściskiem.

Uprzednio wytoczę korek by jak najdokładniej pasował ,potem jeszcze drobniutkim papierkiem szlifnę połączenie.

Otwór w korkogumie zostanie uzupełniony o zaślepkę.

Dziś wiązałem część omotek na MHX -ach , użyłem nici ProWrap olive , nie najlepiej mi się z nią pracuje, jednak stary dobry Gudebrod jest the best.

Wykonałem też praktycznie wszystkie omotki na przebudowywanej wędce i polakierowałem je na elemencie szczytowym.

Tu użyłem nici Gude w kolorze Garnet.

Fotki wrzucę jutro bo dziś idę już spać

• 3 tygodnie później...

To kawałek dolnika z jakiegoś połamanego Jaxona , nałożona na oryginalny dolnik Byrona.

Myślę że nawet fajnie to wyszło.

A nazwa kijka - Willow hunter , to takie oczko w stronę mojego brata, do którego wędka należy , swego czasu zwaliśmy go właśnie łowcą wierzb , nie było takiej wierzby na naszych łowiskach na której by nie był po nieopatrznie rzuconą przynętę