Tomek Wielgus Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Witam wszystkich , rodbuildingiem zajmuję się od 5 a nawet 6 lat , z małą przerwą która trwała ostatnie półtora roku.Dawno temu chyba nawet pokazywałem tu jakieś swoje patyki.Obecnie wróciłem do tego przecudnego zajęcia jakim jest tworzenie własnych patyków.Przedstawię fotki kilku:Pierwszym patykiem zbudowanym przezemnie była muchówka Batsona , z Rx6 , 2.75 #4 , dwuskład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 7 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Jeszcze fotka przezbrojonej muchówki Ron Thompson 2.6#6 , obecnie po raz kolejny na warsztacie W najbliższych dniach dodam kolejne fotki patyków , niestety wykonałem ich trochę , ale bardzo dużo fotek straciłem po awarii poprzedniego komputera Postaram się też w najbliższym czasie o jakieś relacje step by step - bo kluje się kilka ciekawych projektów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 W oczekiwaniu na zamówione blanki MHX które powinny dotrzeć w środę , postanowiłem zabrać się za przebudowę wędki mojego brata - starego Byrona Grey shadow .Wędka po przejściach , kiedyś miała złamane około 14-15 cm szczytówki , także z kija 3m powstała krótsza wersja.Wędka jest to przedziwna , taksamo fajnie łowi się nią 3 cm woblerkiem jak i 7 cm wobkiem boleniowym , posiada paraboliczne , pełne ugięcie , i naprawdę spory zapas mocy.Na pierwszy ogień poszły przelotki, po ich zdjęciu, oraz rozebraniu rękojeści , dolnik został od dołu przycięty , tak by wyrównać długość jego i szczytówki - wędka ma teraz równiutko 275 cm .Po zdjęciu przelotek blank został oskrobany z lakieru.Idea przebudowy jest taka , by bez większych wydatków przywrócić kijek do życia , więc wymyśliłem rękojeść dzieloną z pianki , aby jednak uatrakcyjnić jej wygląd postanowiłem w miejscu gdzie będzie goły blank wkleić rurę z innego starego połamańca z charakterystycznym wzorkiem kratki.Tu wyszły pewne schody , bo rura bardzo grubościenna nie do końca fajnie pasowała - godzina zabawy papierem ściernym , i udało się dopasować średnicę.Jutro szlifowanie blanku drobnymi papierkami i wcieranie żywicy...C.D.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Bardzo przyjemne patyki i foteczki. Jednak sie potwierdzilo ze choroba nie uleczalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Bardzo dobry silnik ... Sam takiego używam Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Gugcio , to już parę lat trwa i ni jak się wyleczyć nie da , czasem tylko vhoroba przechodzi w stan uśpienia z powodu braku czasu , ale teraz dużo roboty przedemną ,właśnie dwa MHX - y dla znajomych , mają nadejść z Fishingrod , potem jeszcze dwa lub trzy kijki - także będzie się czym pochwalić mam nadzieję .No a potem może w końcu zrobię sobie patyk na bolki - już drugi rok się zbieram i zebrać nie mogę Fatso - silnik ,zaiste dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Prac nad Szarym cieniem ciąg dalszy - blank został oszlifowany wodnymi papierami , po czym miałem wetrzeć żywicę, jednak tak mi się spodobał taki golas że nic już nie wcierałem - zostanie taki.Dziś dotarła przesyłka z Fishingrod - więz zrobiłem rękojeść. C.D.N. - pewnie już jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Hej Tomku, fajne fotostory - oby więcej takich na forum wątek wędruje do Galerii Użytkowników Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Friko - dzięki , jutro część dalsza , rękojeści już poklejone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Jak wykończyłeś lub zamierzasz wykończyć dolny element(jaka końcówka, gałka?) w tych 2 piankowych rękojeściach przy kijach MHX? Może jakieś fotoJak na razie bardzo ładne:) lubię takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Osiak - właśnie czekam na przesyłkę z Fishingrod z materiałem na zakończenie , będzie tam plasterek korkogumy ,dotoczony tak by tworzył ładną całość z piankowym gripem. Myślę że taki dodatek to będzie fajny akcent w dość ascetycznej całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 rozumiem, czekam z niecierpliwością na efekt finalny. Może podpowiesz jakiś ciekawy patent przyklejenia takie plastra do już wytoczonej pianki?rozumiem, że blank jest teraz na równo z pianką a do pianki przykleisz żywica plaster z korka bez jakiś specjalnych nawierceń, mocowań itp. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Nie , blank , nie jest na równo z pianką , wystaje 11 mm , poprostu nawiercę pierścień z korkogumy i odrobiną żywicy przykleję do pianki , oczywiście ścisnę odpowiednim ściskiem.Uprzednio wytoczę korek by jak najdokładniej pasował ,potem jeszcze drobniutkim papierkiem szlifnę połączenie.Otwór w korkogumie zostanie uzupełniony o zaślepkę.Dziś wiązałem część omotek na MHX -ach , użyłem nici ProWrap olive , nie najlepiej mi się z nią pracuje, jednak stary dobry Gudebrod jest the best.Wykonałem też praktycznie wszystkie omotki na przebudowywanej wędce i polakierowałem je na elemencie szczytowym.Tu użyłem nici Gude w kolorze Garnet.Fotki wrzucę jutro bo dziś idę już spać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Jak widać szczytówka już w lakierze , użyłem Flex Coat lite high build. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Gude Garnet - klasyka dzięki za cieszące oko fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Gude Garnet - klasyka dzięki za cieszące oko fotki Też lubię ten kolorek Kilka fotek prawie gotowej wędeczki : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 I jeszcze jedna foteczka : Nici to Gude Garnet , srebrne to ProWrap , lakier Flex coat , przelotki Fuji Al oxyd , w klasycznym układzie dla dziewięcio stopowego kija , od 25 do 6 , szczytowa Sic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 ... a na tym split-gripie to co jest, że zapytam z ciekawości - tuba jakać czy może dolnik blanku w fabrycznym wovenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 To kawałek dolnika z jakiegoś połamanego Jaxona , nałożona na oryginalny dolnik Byrona.Myślę że nawet fajnie to wyszło. A nazwa kijka - Willow hunter , to takie oczko w stronę mojego brata, do którego wędka należy , swego czasu zwaliśmy go właśnie łowcą wierzb , nie było takiej wierzby na naszych łowiskach na której by nie był po nieopatrznie rzuconą przynętę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Tak się zastanawiam, czy ja oślepłem czy fotki gdzieś wcieło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 nic nie wcieło, wszystko widac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tench77 Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 (edytowane) .... Edytowane 22 Grudnia 2013 przez tench77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 nic nie wcieło, wszystko widac Na chromie ciemność, za to IE rzeczywiście widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Kilka fotek gotowych bliźniaków ze stajni MHX.Blanki St1081 , uchwyty fuji DPS18 , przelotki Fuji Al. oxid plus szczytowa Fuji sic, nici Prowrap Olive , lakier Flex coat. Split grip , jak widać pianka EVA , plus wstawka z korka burl burnt. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Żeby nie te dzielone rękojeści ... Poza tym tak sympatycznie, spokojnie wyglądają Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi