Skocz do zawartości

Moje Patyki

Tomek Wielgus

Rekomendowane odpowiedzi

Ten blank czekał długo na swoją kolej...Dostałem go w prezencie na 35 urodziny , prawie rok temu - i tak sobie czekał...czekał...

Z założenia miała to być lekka boleniówka, koncepcje wykończenia wędki zmieniały się jak w kalejdoskopie , a że czasu do maja było sporo...To też nie spieszyłem się bardzo , w końcu zwyciężyła koncepcja pierwotna - a niewiele brakło by skończyło się na Delcie i Delfinie...

Blank wykonany jest w wykończeniu bez szlifowania , dostał rękojeść dzieloną z tygrysa w dwóch kolorach , plus delikatne przekładki z korkogumy , uchwyt SKSS17  , insert drewniany made by Tomek Sudety.

Przelotki to S6 Zirconium  , omotki z nici Pro Wrap Nylon Midas Gold , pierścienie w kolorze gunsmoke.

A właśnie - blank to Fishing Art Blaas SLF9010 -2N :)

post-45769-0-34037700-1530279930_thumb.jpg

post-45769-0-65103100-1530279949_thumb.jpg

post-45769-0-29578200-1530279971_thumb.jpg

post-45769-0-59693000-1530280000_thumb.jpg

post-45769-0-76690800-1530280014_thumb.jpg

Edytowane przez Tomek Wielgus
  • Like 9

• 1 miesiąc temu...

Tym razem mała przeróbka wędki.

Jest to Team Dragon Voyager Trout , wędka przebudowana w sposób jaki prezentował kiedyś Mekamil.

Patyk został oskrobany z lakieru , lekko został przeszlifowany korek  , zniknęła ogromna gałka z korkogumy która zamykała rękojeść , doszła za to biżuteria w kolorze bronze :)

Przelotki zostały oryginalne.

Wędka bardzo straciła...na wadze , około 25 g , no i na długości - miała 245 , ma teraz 236,5 cm.

Straty na długości wyniknęły zusunięcia gałki z korkogumy , oraz konieczności podocinania składów w celu  dopasowania złącz , co było konieczne po usunieciu potwornej ilości lakieru.

IMG_2283_zpsdlvaa4yp.jpg

IMG_2276_zpsmltymbi7.jpg

IMG_2277_zps0nrwg9vk.jpg

• Like 8

Uwielbiam tak "wyprofilowane" omotki. :)

Samo cięcie złącz (myśle że tylko męskie???) załatwia sprawę dopasowania?

Dzięki Arku :)

Ciąłem i męskie i żeńskie - dosłownie po kilka mm odcinałem  , tak by składy wyszły w miarę równe , no i by wszystko dobrze leżało bez klikania.

Udało się , choć kilku milimetrowe różnice w długości składów są.

Szczytówka i kolejny skład od szczytu są o 5 mm krótsze od dolnych elementów.

W topowych markach (np. Sage, Loomis) nie takie różnice w długości składów sa wiec nie ma się z czego tłumaczyć. :)

Aaaaaa!!! A gdzie opis? :)

Yyyyyyyyyyyyyyyyyy... opis....ten , tego....

No wiesz , kaligrafem nie jestem , i pewnie nie będę...

Właściciel życzył sobie bez :)

Ja dzisiaj zmyliłem samiczkę (ok 45cm, nie mierzona). Trochę grubsza jak twój Pan, prawie jak karp.  :)

Jak zobaczyłem jak wypłynęła "spod deski" to bałem się jej ponownie rzucić. Jednak instynkt .... wiesz ..., nie pozwolił nie zaliczyć i pokonać. :)

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Tym razem coś na Dunajeckie bolenie - wędka wykonana na blanku z tych co to ostatnio o nich na forum sporo :)

Wędka długości 9  stóp  , mocy 10 lb , fajnie rzuca w zakresie 3-15 g , bardzo szybka , ale głęboko pracująca.

Blank został ubrany w przelotki Sea Guide LS  , w ramce stalowej , uchwyt kołowrotka AT Apex16 , insert grafitowy .

Rękojeść wykonana z korka Wave , z elementami z korkogumy. Butt cap to lakierowana korkoguma.

Nici pro wrap metallic .

1df18556-5b3f-4644-bf24-7af9f0b30b40-ori

03a6e32d-9244-46d2-bfb4-052c530a9c41-ori

016cc50e-8ddc-4829-85ed-79c063726f5a-ori

634e79b4-76e8-449a-b94f-c09b2a8084f0-ori

fa500b00-a77e-4f27-87a4-0da7e38f8681-ori

914ccf36-8bdc-449b-bf34-c5f2d56138cb-ori

• Like 10

Fajny patyk :) już kilka podobnych udziergalem o ile dobrze moje oczy widzą i pomijając wszelkie walory które są istotne to z każdym kolejnym gęba mi się cieszy jak patrzę na ugięcie, jest obłędnie perfekcyjne

Edytowane przez Profil_Nieaktywny

Fajny patyk :) już kilka podobnych udziergalem o ile dobrze moje oczy widzą i pomijając wszelkie walory które są istotne to z każdym kolejnym gęba mi się cieszy jak patrzę na ugięcie, jest obłędnie perfekcyjne

Dzięki :)

No muszę przyznać że ja też jestem pod wrażeniem tych blanków. :)

Te 8-12 lb krociaki w 2 kawałkach są fajne a w dodatku te w spiralnej fakturze o ile kojarzysz mają taką specyficzną zbieżność że nie widać złącza nawet :P codziennie się dorywam do jakiegoś

Te 8-12 lb krociaki w 2 kawałkach są fajne a w dodatku te w spiralnej fakturze o ile kojarzysz mają taką specyficzną zbieżność że nie widać złącza nawet :P codziennie się dorywam do jakiegoś

Kilka postów wyżej jest właśnie jeden z tych w spiralnym "oplocie" , z tym że ten ma 5 , może 6 lb.

Jako że to wędka dla mnie to czeka w kolejce na wolną chwilkę aby go skończyc :)