Skocz do zawartości

kleniowanie

gawron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuję pomocy w kwestii dobrania sprzętu na Klenia i Jazia ..

1.Wędzisko minimum 3m do 250 PLN

2.Żyłka lub pleciona cena ?

3.Przynęty

a)woblery max za 200 PLN

b)obrot?łwki do 100 PLN

c)Wasze typy przynęt godne uwagi :D

młynek jaki będzie u?źywany to Penn Slammer 260

łowił będę nad Wisłą

z g?łry dzięki za pomoc !

Pozdrawiam Gawron !

kołowrotek strasznie cię?źki pod takie łowienie ;) Proponuję coś l?źejszego choćby Shimano Stradic rozmiar 1000 - 2500

co do kijka, na forum jest sporo łowc?łw okazałych kleni to oni wiedzą lepiej, ale ja bym doradzał Daiwę Powermesh 2,7m 3-18g ( stara seria) super kijek, a i przył?łw spokojnie wyciągniesz. Sam u?źywam dlatego polecam!

Żyłka między 0,16 - 0,18, Stroft albo Sufix

Co do przynęt - cała gama od 1 do 5cm :mellow:

Zacząłbym od woblerk?łw pokroju:

Salmo Tiny

Salmo Hornet

Salmo Bullhead

Gloog Hektor

Sieczki

Storki

Dorado Lake 3cm

Dorado Invader 4cm

dzięki za odpowiedź kolego :D

wiem ?źe Penn to cię?źki młyn ale jestem przyzwyczajony do niego

nie będę kombinował z innym ...skoro mam tego :D

co do wędziska ... tak małe przynęty dadzą się czuć na takim kiju ?

czekam na dalsze propozycje ...

ostatnio to namierzyłem i mogę z czystym sercem polecić, pod klenie. To znaczy na moim łowisku chyba nie ma kleni, ale ja jestem uparty i nie przyjmuje tego do wiadomości. Woblerki na tym ładnie pracują, wyciągnąłem kilka sandałk?łw pod wymiar. Ba nawet spory szczupły krzywdy jej nie zrobił - przegryzł plecionkę wprawdzie (4 lb ) Ale jakimś cudem Wisła wyrzuciła mi po minucie woblerka z całą agrafką. byłem lekko w szoku :lol:

http://p.alejka.pl/i2/p_new/05/34/agrafki-spinwal-nr-21-5kg-10-sztuk-mikro-klen-jaz_0_b.jpg

te są fajne, ale pod obrot?łwki musi być coś z krętlikiem

no wlasnie - zawsze mnie zastanawiało to stwierdzenie. ile w tym marketingu a ile prawdy. MOIM ZDANIEM opor toczenia w kretliku jest mimo wszystko dosc znaczny i na ogol efekt jest taki ze linka skreca sie tak samo (lub PRAWIE tak samo) niezaleznie od teg oczy kretlik jest czy go nie ma... No chyba ze mowa o lozyskowanych - ale przyznam szczerze ze jakos nimam wystarczajaco duzo zaparcia by testowac te drogie zabawki...

Moje doświadczenie jest takie, ?źe obrot?łwka bez krętlika jednak wyraźnie mocniej ?źyłkę skręca, ni?ź z krętlikiem.

Pzdr,

Fatso

Mam takie same obserwacje.

Co do tych zapinek, to fajna sprawa, ale przy małych wobkach (a do tego są) przy zapinaniu potrafi się oczko w woblerze odgiąć, bo dosyć twarda ta zapinka jest.

dzięki za rady i za zainteresowanie tematem :D

mifek a mo?źesz polecić jakieś dobre agrafki z krętlikami ło?źyskowanymi do kleniowania ?

pozdrawiam !

Mo?źe się mylę, ale nie da rady wsadzić ło?źyska do krętlika, kt?łry nadawałby się do kleniowania...

http://p.alejka.pl/i2/p_new/05/34/agrafki-spinwal-nr-21-5kg-10-sztuk-mikro-klen-jaz_0_b.jpg

te są fajne, ale pod obrot?łwki musi być coś z krętlikiem

no wlasnie - zawsze mnie zastanawiało to stwierdzenie. ile w tym marketingu a ile prawdy. MOIM ZDANIEM opor toczenia w kretliku jest mimo wszystko dosc znaczny i na ogol efekt jest taki ze linka skreca sie tak samo (lub PRAWIE tak samo) niezaleznie od teg oczy kretlik jest czy go nie ma... No chyba ze mowa o lozyskowanych - ale przyznam szczerze ze jakos nimam wystarczajaco duzo zaparcia by testowac te drogie zabawki...

Dlatego w niekt?łrych przypadkach zakładam dwa krętliki i po sprawie. Ma to oczywiście swoje minusy. Ja podw?łjnego krętlika u?źywam zazwyczaj gdy łowię na obrot?łwki kilku producent?łw, kręcą się nawet podczas swobodnego opadu, ale niestety niesamowicie skręcają ?źyłkę. Wolę rozwiązanie z dwoma krętlikami ni?ź co p?łł godziny obcinać kilka ostatnich metr?łw ?źyłki. Przy całodziennym łowieniu by dwie szpule nie wystarczyły.

• 1 miesiąc temu...