Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki, model zazwyczaj powstaje z dobrej jakościowo plasteliny czy innej nie rozwarstwiającej się masy modelarskiej.

Następnie wykonuję formę gipsową, najczęściej co najmniej dwuelementową i z najmocniejszego gipsu dla protetyków odlewam pozytyw. Jeśli chcę powielać rzeźbę, wykonuję formę silikonową a do niej formę "matkę" z gipsu, w celu zabezpieczenia i by zapobiec przesuwaniu się formy silikonowej podczas wlewania właściwej masy, którą może być wspomniany wcześniej najmocniejszy gips protetyczny, dodatkowo po odlewie wzmacniany odpowiednim preparatem lub żywica, najlepiej akrylowa bo nie jest tak drażniąca i szkodliwa jak epoksydowa.

Maluję używając głównie farb na bazie wody, przeznaczonych do różnych technik. Używam głównie pędzli i różnych gąbek, aerograf póki co omijam ale to prawdopodobnie kwestia czasu, bo połączenie kilku technik malarskich bywa często ciekawe.

Na koniec warto rzeźbę zabezpieczyć jakimś lakierem i to chyba tyle ;)  

• Like 6

Tomek jest sporo "zabawy" :huh: , zwłaszcza kiedy jest więcej przestrzennych detali typu odstające płetwy itp. i jeśli nie podzielisz dobrze formy to ciężko później bez jej uszkodzenia rzeźbę wyjąć ze środka.

Dłubię teraz okonia i na każdym etapie robię zdjęcia, jak skończę wrzucę tutaj z jakimś drobnym opisem.

• Like 4

Wojtek od maja to będziesz ćwiczył na takie same dunajeckie bolki ;) , mam nadzieję, że chociaż raz wybierzemy się wspólnie.

A co do okonia, to bezsprzecznie będziesz mi się kojarzył z tym gatunkiem i z tą dedykacją niewątpliwie Masz rację. To co wyprawiasz przez ostatnie dwa sezony to gruube przegięcie :) ale jako że zostałeś współtwórcą mojego małego sukcesu w paski B) jestem w stanie Ci wybaczyć. 

• Like 2

Taki mały miszmasz z ostatnich dni :

Kolejne strzeble będą wyglądały mniej więcej tak, jeszcze kilka warstw lakieru :

post-51351-0-56741200-1512396695_thumb.jpg

Takie trzy centymetrowe "pizdryki" o drobnej pracy, sprawdzone na bolkach ze stojącej wody obżerających się sieczką :

post-51351-0-41516400-1512396746_thumb.jpg

Chrabąszcze :

post-51351-0-40334300-1512396876_thumb.jpg 

• Like 25

W przyszłym roku mam nadzieję w końcu zrobię sobie konkretne miejsce pod tego typu działania, połączone z mini pracownią ceramiczną.

Piec do wypalania "nudzi"się już od ponad dwóch lat i czas zacząć nowe tematy, o których myślę od dawna :wub:

A jak to wszystko odpali, drzwi dla kolegów(czyt. świrów :) ) "po fachu" będą otwarte.

• Like 3

Dziękuję bardzo ;)   Marcin talentu może nauczyć się nie da za to można wiele wypracować konsekwencją. Natomiast największy talent można zmarnować myśląc, że wszystko się już potrafi i nie musi nic zmieniać. Ja bawię się tym od nowa, a będąc w takim miejscu i przeglądając wiele wartościowych wątków motywacja i chęć działania wzrastają o 100% :)       

• Like 3