Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Garść cierniczków

attachicon.gif DSC02008.jpg

attachicon.gif DSC02027.jpg

A propo cirnika wczoraj oglądałem ciekawy filmik mojego znajomego. Warto obejrzeć wszystkie jego filmy, może być przydatne dla tych co chcą się wzorować na naturze naszych rodzimych gatunków.

https://youtu.be/B6vWKBA2jOs

• Like 2

Każda "ściąga" na pewno będzie wzbogacająca i nieco ułatwi nam malowanie. Kiedyś wspomniałem o zdjęciach Lubomira Hlaska, których sporo dawno temu wydrukowałem i są naprawdę pomocne. W cierniku podoba mi się niewyczerpana paleta barw, układów plam oraz odcieni, temat nie do wyczerpania  ;)  

Edytowane przez Piotr Gołąb

Uwielbiam Piotrze te Twoje "brudaski" , bez żadnych udziwnień, nienaturalnych akcentów! Kolorki dobrane ze smakiem...naturalne kształty-

Widać pasję w tym co robisz.

Jak to mój kolega powiedział " w naturze nie ma linii prostych", ale TY to chyba już wiesz!

Edytowane przez cyprys19
  • Like 3

Dzięki Paweł. Dla mnie to coś nowego, początki pisania w miejscu, które rządzi się własnymi prawami i wytycznymi do których trzeba się nieco "dopasować". Co z tego wyjdzie na dłuższą metę sam jestem ciekaw ;  w głowie siedzi spory rejestr ciekawych wspomnień, przygód z nad różnych wód i czasem warto takie rzeczy utrwalić, tutaj na coraz mniej modnym papierze  :) choć odnoszę wrażenie, że zapach świeżego druku jeszcze dość długo nie "odejdzie do lamusa".

• Like 6

Dzięki  ;)  Tak jak wspomniałem, być może niektórymi tekstami uda mi się oddać klimat i specyfikę miejsc w których mogłem oddawać się wędkarskiej pasji, być może sprawi to komuś choć odrobinę przyjemności.

A teraz aktualności, zaczynam odkurzać sprzęt muchowy i dłubię jakieś robactwo. Na początek kiełże, mucha którą wciągają wszystkie ryby i trzeba je mieć w pudełku.

Do tego zaległe jigi w gramaturach od 5 - 10 gr, na większe pasiaki.

post-51351-0-91355600-1551197190_thumb.jpg

post-51351-0-79309300-1551197231_thumb.jpg

• Like 18

Piotrek nie przestajesz mnie zaskakiwać. Pamiętam początek Twojego wątku (mojego ulubionego zresztą :)), super woblery na pstrąga i klenia, szkoda tylko, że nie da rady zobaczyć już zdjęć z pierwszych stron. Tak sobie kiedyś myślałem; oprócz tego "gość" rzeźbi, maluje - pamiętam ciekawe akwarele, robi kapitalne jigi, a przede wszystkim łowi. Mało tego, łowi między innymi świetne pstrągi, ryby, w których zakochałem się, gdy byłem kilkulatkiem, a to już około czterdziestu lat temu :D. Ostatnio słyszę, że jeszcze pisze i to ciekawie, no "człowiek orkiestra"!!! Dziś patrzę i nie wierzę :o , "gość" jeszcze "kręci" muchy. Łowię na muchę często, za to do kręcenia nie mam w ogóle drygu, widzę jednak, że takie kiełże z pewnością będą skuteczne, bardzo skuteczne. Z zasady nie "cukruję" innym, ale naprawdę, szacunek!

Edytowane przez marekn
  • Like 6

Dzięki Marku, napąsowiłem się  :P . Jakiś czas temu spinning odwiesiłem na "kołek" i długo latałem praktycznie tylko z muchą, z krótkimi przerwami na spinningowe bolenie czy sandacze. Też zakochałem się w pstrągach ; kręciłem sporo i w pewnym momencie niestety przestałem, no może za wyjątkiem czasu kiedy pojawiała się jętka majowa, bo jednak "suchar" to suchar  :) . Teraz uzupełniam pudełko głównie z myślą o jaziach i pstrągach, od maja mam nadzieję w końcu porządnie wezmę się za "muchowe " bolenie. Sporo tematów mnie prześladuje  :D  i chwilami jest to uciążliwe bo ciężko na wszystko znaleźć czas, ale co zrobić jak męczy  :) . Próbuję wszystkiego po trochu, z różnym skutkiem oczywiście  ;)

Pozdrawiam !

• Like 4

• 3 tygodnie później...