Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

Piotrek, sprawdzałeś wcześniej jak pływa Twoja przynęta czy premiera będzie dopiero na łowisku?

Bez względu na pierwsze efekty, czy to w postaci brań ryb, czy samej nautyki, sam pomysł uzyskania noszenia za pomocą skrzydeł, wart jest rozwijania. 

Edytowane przez guciolucky
  • Like 1

Kuba pomysł chodził za mną od dawna, przyznaję że wobek przeszedł jedynie test wannowy co przy tej konstrukcji niewiele mówi.Tak jak wspomniałeś, temat wart rozwijania i jeśli czas pozwoli jakieś eksperymenty będą. Jutro duża woda i wielkie nadzieje ????

post-51351-0-67459600-1717734154_thumb.jpg

post-51351-0-64066800-1717734163_thumb.jpg

• Like 14

Zacznę od tego, że dawno bolenie nie upokorzyły mnie tak jak podczas ubiegłego weekendu ????. Do wody leciało wszystko jednak kończyło się na nie trafionym uderzeniu lub tylko pokazaniu się dyskretnie obok przynęty.

Nowa konstrukcja nie do końca spełnia moje oczekiwania, co prawda odchodzi nieregularnie na boki tak jak chciałem ale wjeżdża zbyt często pod powierzchnię i to mi przeszkadza. Chyba wiem co zmienić i jak znajdę czas to spróbuję to zmodyfikować, na pewno będę w miarę możliwości będę szukał właściwego rozwiązania, pozdrawiam.

• Like 1

Zacznę od tego, że dawno bolenie nie upokorzyły mnie tak jak podczas ubiegłego weekendu . Do wody leciało wszystko jednak kończyło się na nie trafionym uderzeniu lub tylko pokazaniu się dyskretnie obok przynęty.

Nowa konstrukcja nie do końca spełnia moje oczekiwania, co prawda odchodzi nieregularnie na boki tak jak chciałem ale wjeżdża zbyt często pod powierzchnię i to mi przeszkadza. Chyba wiem co zmienić i jak znajdę czas to spróbuję to zmodyfikować, na pewno będę w miarę możliwości będę szukał właściwego rozwiązania, pozdrawiam.

Możesz nie na całej długości wkleić boczne skrzydełka w taki sposób, aby część nie wklejona była od strony głowy woblera i podgiąć coś na wzór steru w woblerach sterowych. Tylko nie wiem czy z jakąś inną dodatkową koncepcją to nie będzie kłóciło się, np. z pracą woblera albo podczas opadania.

Można przesunąć także obciążenie do przodu.

• Like 1

Sławku właśnie drugą wersją ma być wobler z wklejonymi "skrzydełkami" niemal na całej długości. Widzę już po pierwszych testach, że nie będzie to łatwa rzecz, ale na pewno metodą prób i błędów można uzyskać niebanalną pracę przynęty . Przy tym profilu wersja odwrócona może okazać się równie lub bardziej atrakcyjna dla boleni, no ale to wyjdzie w "praniu" ????.

Dzięki za sugestie ????

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Trochę żałuję,że podczas takiego łowienia nie zakładam jakiejś kamery bo niby obrazy zostają w głowie jednak to nie to samo. Poprawianie po kilka razy, cmokanie, strzały na "krótkim dyszlu" a później dynamiczna walka stawiają bolenia na podium w kategorii "podnoszenie tętna" ????. Zawsze mówię kolegom że wolę złowić jednego bolenia na przynętę powierzchniową niż kilka na te prowadzone w toni.

Tak jak Kuba napisałeś, najlepszy czas przed nami i już mi się gęba cieszy ????.

• Like 2

Masz 100%-ą rację, kamera w przypadku łowienia boleni na TW jest zdecydowanie, uzasadniona. Głównym powodem jest tempo w jakim następuje atak, czasem jest tak szybki, że niewiele z całego aktu, jesteśmy w stanie zapisać w głowie. Obejrzenie scen, zatrzymanych w klatkach, pozwała zobaczyć dużo więcej szczegółów i przywołać wspomnienia, jakże dużej wartości emocjonalnej...

Czasem się zastanawiam czy większe emocje dają pudła czy trafienia ;)

Edytowane przez guciolucky
  • Like 2