Skocz do zawartości
  • 0

ECHOSONDY

bassy

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mój model to Trifinder 2 opisany przez @ Phalacrocorax.Jestto już moja trzecia sonda zaczynałem jakieś 10 lat wstecz od Fish ID.Obecnie robię przymiarkę do sondy z kolorowym wyświetlaczem i tu moje pytanie czy jest ktoś na forum kto ma taką sondę? Czy przy tych modelach jest większa możliwość rozpoznawania struktury dna ?Jeśli ktoś ma na ten temat jakąś wiadomość proszę o informacje.

POZD. Jans

• 0

Mam Eagle Fish Elite 480/480 i - szczerze mówiac - happy nie jestem.

Po pierwsze - mapy Navionics sa drogie i w sieci sie ich nie znajdzie, a inne nie pasuja. Garmin, Magellan - co innego, map skolko ugodno, ale porzadnych echosond nie chca robic.

Po drugie - lowienie na krajowych rzekach jest wqrwiajace o tyle, ze niosa duzo syfu i echo o duzej rozdzielczosci ma na ekranie tez duzo syfu. A Narew to niestety moja, no moze nie codziennosc ale najczestsze miejsce lowienia.

Podsumowujac, gdybym kupowal teraz, to wzialbym tylko echo 320x320 i reczniaka GPS, którego zreszta mam.

• 0

Hmm, czy porzadnych sond Garmin nie robi tego nie wiem. Teraz sa kombajny z szybkim procesorem i czytnikiem kart. Zreszta stary Garmin tez nie jest zly, owszem bez wodotryskow zgoda...

Poza tym, ze na Lowranca map nie ma to jeszcze jest sprawa obslugi...

W Garminie widac, ze jest to zrobione zdroworozsadkowo, w Lowransie zupelnie inny uklad, ktory wyraznie mi nie lezal. Wygladalo to tak, jakby ktos zaprojektowal sonde i na doczepke dolozyl gps...

Z tym syfem to moim zdaniem nie tak, jezeli sonda pokazuje za duzo to nie jest problem, gorzej jak pokazuje za malo...mozna zawsze w tym 1szym przyp. zmniejszyc z czuciem czulosc...

Uwazam, ze jezeli ktos duzo wedkuje na lowiskach typu zb. zaporowe, szkiery, d.jeziora to jednak najlepszym rozw. jest kombajn sonda/gps bo wszystko jest na 1nym ekranie.

Jezeli z jakichs przyczyn zdecydowac sie na reczniaka to zadbalbym, zeby byla mozliwosc podlaczenia zewnetrznego zasilania. Mozna wtedy go podlaczyc do tego samego akumulatora co sonda i uniezaleznic sie od ciaglej wymiany baterii (w zal. o modeli moze byc nawet co 2-3godz slyszalem)

W moim przyp. jednak reczniak bylby niewygodny, mogloby mi zabraknac rak... :lol:

Niestety nic nie wiadomo o tych nowych urzadzeniach Garmina, sa niepopularne u nas bo ich cena jest wysoka...

Dystrybutor na Polske nie umial mi wyjasnic, na ile zostala poprawiona sonda...

Gumo

p.s. Z tymi mapami na Garmina to tez roznie bywa, niby mozna tam skads posciagac...nie wiem, mnie sie nie udalo...a ceny tych map kupionych w sklepie powalaja. np. mapa bluechart na jeden region Baltyku kosztuje cos z 700zl... :wacko: