Skocz do zawartości
  • 0

Najbardziej "WĘDKARSKI" region Polski - gdzie waszym zdaniem...?

robbertzam

Pytanie

Chciałem się dowiedzieć, który region Polski Waszym zdaniem jest najbliższy "wędkarskiemu rajowi". 

Pytam bo po kilkunastu już latach spędzonych na emigracji poważnie przymierzam się do powrotu do naszego pięknego kraju. Może niektórym wydawać się dziwne, że koleś wybiera miejsce do życia pod kątem swojego hobby ale nie będę ukrywał, że jest to dość ważny aspekt mojego życia i jest to jeden z czynników, który poważnie barny jest pod uwagę przez moją rodzinę, kiedy jeździmy palcem po mapie. Niekoniecznie muszę mieszkać tuż obok i mieć jezioro za oknem ale fajnie byłoby mieć z tyłu głowy że do takiego miejsca mam godzinę max dwie...

Nie proszę Was o nazwę jeziora, czy też podanie nazwy ulubionej miejscówki. Bardziej chodzi mi o region Polski, który ma potencjał, jest bogaty w łowiska, gdzie istnieje szansa na uderzenie więcej niż jednego szczupaka i paru okonków na weekend. Mam swoje typy ale chciałbym usłyszeć Wasze opinie.

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Gwoli sprostowania bo trochę się zagalopowałeś. Nie mamy najwyższych cen paliwa w Europie.

https://www.e-petrol.pl/notowania/rynki-zagraniczne/stacje-paliw-europa/pb95

Biorąc pod uwagę zarobki to chyba jednak mamy najwyższe.

• 0

Chciałem podziękować wszystkim za propozycje i sugestie, które pojawiły się w tym wątku. Nie będę ukrywał, że miały one duży wpływ na podjętą decyzję. 

Ostatecznie padło na....  ZACHODNIOPOMORSKIE, SZCZECIN.  :)

Także jakby ktoś chciał "przygarnąć kropka" i potrzebował kompana na wędkarskie eskapady, będę bardziej niż chętny :)

Słuszny wybór. Jest co łowić przez cały rok, więc na nudę nie będziesz narzekał. Fakt, że nasza Oderka kapryśna, jednak są miejsca i okresy gdzie można nałowić się do bólu :D

Gdybyś miał ochotę przyatakować coś w tygodniu wieczorową porą albo w weekend odezwij się ;)

• Like 1

• 0

Zgadzam się całkowicie z tym że zachodniopomorskie jest the best. Sam jestem z lubuskiego i do Szczecina mam nawet nie godzinę drogi. Ale pomijając już nawet sam Szczecin wraz z Odrą to jest w okolicy naprawdę sporo jezior. Czasami jeżdżę po zachodniopomorskim i opisuję/fotografuje nieruchomości dla kolegi. Zawsze gdzieś w pobliżu jest jakaś woda. Parę razy kupowałem pozwolenia i nawet miałem niezłe wyniki. Ale chyba warto wspomnieć o tym że jest to przede wszystkim region dla łowców troci. Jest Ina, Rega, Parsęta i pare innych. No o Bałtyku już nie wspominam. Jak ktoś lubi "moczyć" jajka w zimnym morzu to polecam morski spinning za trocią. Jak ktoś chce odpocząć od spinningu to fajną opcją jest surfcasting. Sam jeżdżę do Sianożęt przynajmniej raz w miesiącu. Nie ma jak to butla whiskey na pustej praktycznie plaży i dwie wędki surfcastingowe. No i poprawiająca się infrastruktura drogowa. Od Szczecina S3 w kierunku Gdańska już jest robiona i o ile wiem w 2019 ma być oddana do użytku na odcinku do Kołobrzegu.

ZACHODNIOPOMORSKIE THE BEST

• Like 3

• 0

Panowie, trochę odkopię temat.

Chciałbym na jesień pojechać na pare dni pogonić za szczupakiem na Kaszubach .

Czy jesteście w stanie polecić jakieś fajne jezioro z ośrodkiem obok gdzie można by było się zakwaterować ? Jako ze mam ponto i pływam na wiosłach wielkie jeziora niewskazane :P