SkiDivPL Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Jestem chyba jakoś wybitnie uzdolniony... Właśnie połamałem szczytówkę Major Crafta MSX i jest to już drugi cast który połamałem w przeciągu ostatnich kilku miesięcy. Niestety tym razem z mojej winy i tylko siebie mogę winić.Ale wracając do tematu, szukam jakiegoś godnego zastępstwa dla MSX-a. Kijek ma tym razem być w jednoskładzie i obsługiwać przynęty w zakresie 10-35gram. Akcja kija fast, długość ok 200cm.I tutaj pytanie czy szukać czegoś gotowego, czy może czegoś z pracowni.Za pracownią przemawiają pozostałości Major crafta które z pewnością można wykorzystać.Co byście polecili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Wszystko zależy od zasobności portfela, jak nie masz kasy szukaj gotowca lub używkę, jak masz kasę bierz kija z pracowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Kasa raczej nie stanowi problemu, tylko zupełnie nie znam się na tych wszystkich blankach itp.Pracowni tez jest kilka i nie mam pojęcia którą wybrać.Z drugiej strony patrząc po ilości ofert sprzedaży kijków z pracowni od chyba niezbyt zadowolonych użytkowników może lepiej wybrać coś seryjnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 podstawowa rada - nie spiesz siępoczytaj opinie na forum, zarówno o blankach jak i pracowniach.... zrób liste pasujacych Ci blanków... i z niej skreślaj:) jak kasa naprawde jest bez znaczenia zamów, jak nie popatrz na używki... to, ze są na giełdzie niekoniecznie znaczy, że są złe... sam sprzedałem kilka fajnych kijków - zwykle powodem jest brak kasy na inny blank lub brak miejsca w szafie na kolejny... jedyną poważną zaletą seryjnego jest to, że możesz nim pomachać przed zakupem... no i niższa cena oczywiście:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Witam Jak blank to moje zapytanie pod jakie ryby ma być czy tylko gramatura przynęt.Z mojego punktu to każdy blank się nadaje do łowienia ale nie do każdego gatunku ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Kijek ma być takim łódkowym uniwersałem który poradzi sobie ze szczupakiem i gumami max 12cm, wahadłami np alga 2. Idealnie byłoby gdyby pozwalał na poprawne poprowadzenie i rzut woblerami boleniowymi. Będzie spasowany z tatulą ct r.Na inne gatunki ryb mam inne wędki zarówno lżejsze jak i mocniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 http://jerkbait.pl/topic/96318-komplecik-castingowo-vertykalny/ Nie sugeruj się tymi 60gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xiaou Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Tatula i tak mocny kij. Siwo widzę rzuty tymi woblerami boleniowymi. Aczkolwiek nie upieram się że to niemożliwe. Zależy też od wobków. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 http://jerkbait.pl/topic/96318-komplecik-castingowo-vertykalny/Nie sugeruj się tymi 60gr To znaczy jakie jest jego realne CW?Tak jak pisałem szukam jakiegoś zastępstwa dla Major Crafta który był opisany 1/4 - 1oz i jego max to 35gram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) W komforcie pewnie do jakiś 40 gr Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Tatula i tak mocny kij. Siwo widzę rzuty tymi woblerami boleniowymi. Aczkolwiek nie upieram się że to niemożliwe. Zależy też od wobków. Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkKijek ma obsługiwać przynęty od 10 do 35 gr w komforcie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) Mam do 25g .198cm w jednym kawałku GAWAS.Był tu na giełdzie do 40 g chyba Skałek sprzedawał .Polecam blank dostępny w BRC.https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Blanki-GAWAS-JAPAN-CONQUER-GB120X-J/902 Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez woblerek48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Nigdy nie miałem kijka z pracowni. Czy duża jest różnica na plus w porównaniu z seryjnymi?Widziałem kilka kijków w jednoskładzie Major Crafta i Megabassa i mam poważny dylemat bo tak jak kolega wcześniej napisał kijem z pracowni wcześniej nie pomacham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Nigdy nie miałem kijka z pracowni. Czy duża jest różnica na plus w porównaniu z seryjnymi?Widziałem kilka kijków w jednoskładzie Major Crafta i Megabassa i mam poważny dylemat bo tak jak kolega wcześniej napisał kijem z pracowni wcześniej nie pomacham. Plus jest taki że sam sobie dopasowujesz wszystkie elementy, Długość dolnika, rodzaj rękojesci, foregrip, przelotki itd. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Nigdy nie miałem kijka z pracowni. Czy duża jest różnica na plus w porównaniu z seryjnymi?Widziałem kilka kijków w jednoskładzie Major Crafta i Megabassa i mam poważny dylemat bo tak jak kolega wcześniej napisał kijem z pracowni wcześniej nie pomacham. Powiem tak.Żeby zamówić kij z pracowni i być z niego zadowolonym, trzeba wiedzieć czego się chce.Jeśli nie wiesz lub nie jesteś pewien, kup seryjny lub używany z pracowni. W razie czego zawsze sprzedasz z niewielką stratą.A jak już będziesz wiedział czego naprawdę potrzebujesz, zamów sobie taki jak chcesz i ciesz się kijem zrobionym specjalnie dla Ciebie. Andrzej 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Odpowiedz sobie na pytanie jakie wady/zalety miały Twoje dotychczasowe wędziska -zastanów się co być pozmieniał w kijkach na które łowiłeś-jak sobie wyobrażasz swoją przyszłą wędkę Jeśli będziesz potrafił w miarę precyzyjnie to określić to być może zaczniesz szukać kijka w pracowni. Jednak być może stwierdzisz że seryjne nie są takie złe i kupisz coś w sklepie... Póki co jesteś na poziomie zakupu gotowca (co też nie jest złe) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Odpowiedz sobie na pytanie jakie wady/zalety miały Twoje dotychczasowe wędziska -zastanów się co być pozmieniał w kijkach na które łowiłeś-jak sobie wyobrażasz swoją przyszłą wędkę Jeśli będziesz potrafił w miarę precyzyjnie to określić to być może zaczniesz szukać kijka w pracowni. Jednak być może stwierdzisz że seryjne nie są takie złe i kupisz coś w sklepie... Póki co jesteś na poziomie zakupu gotowca (co też nie jest złe) Tak chyba w tym momencie bliżej mi do zakupu gotowca, ale jeszcze się waham.Czy w Warszawie lub okolicach jest jakaś dobra pracownia gdzie mógłbym komuś kompetentnemu pozawracać głowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Plus jest taki że sam sobie dopasowujesz wszystkie elementy, Długość dolnika, rodzaj rękojesci, foregrip, przelotki itd.Tak to jest duży plus, ale czym różnią się blanki Rodbuilderów od blanków w seryjnych wędkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Tak to jest duży plus, ale czym różnią się blanki Rodbuilderów od blanków w seryjnych wędkach? To źle zadane pytanie. Weź sobie do serca to co pisze @Durzy. W pracowni zwykle robi się wędki specjalne / o takiej charakterystyce której brak lub jest trudno dostępna w serii. Szukając rozwiązania w pracowni należy mieć sprecyzowane oczekiwania co do zachowania blanku w czasie łowienia taką techniką jak lubisz na wodzie takiej jak łowisz itd. Innymi słowy, trzeba precyzyjnie opisać wymagania i wtedy można szukać. Co do jakości dobrej wędki seryjnej i dobrej wędki z pracowni, kewstia subiektywnej oceny, tutaj nie ma pewników.Musisz też wiąć pod uwagę, że rodbuilder nie miał w ręku wszystkich blanków świata i prawdopodobnie nie łowi tak jak ty, na twoim łowisku więc jeśli nawet precyzyjnie opiszesz swoje preferencje, rodbuilder będzie szukał rozwiązania w znanych mu blankach i możliwie najbardziej zbliżonych do tego czego oczekujesz, co nie zawsze jest strzałem w 10. raczej to rzadkość Byłeś zadowolony z majora, kupuj majora. Brakowało Ci czegoś lub w jakiś sposób chciałbyś ją poprawić to opisz to i idź do rodubildera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Blanki z pracowni się łamią, jeśli w przypadkowy sposób uderzysz ciężką przynęta lub uderzysz o twardy przedmiot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Blanki z pracowni się łamią, jeśli w przypadkowy sposób uderzysz ciężką przynęta lub uderzysz o twardy przedmiot.A to seryjne się nie łamią ????????? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Pamiętaj też że łatwiej zawsze sprzedać seryjnego kija niż z pracowni/jakby zima przyszła i ten tego właśnie / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Blanki z pracowni się łamią, jeśli w przypadkowy sposób uderzysz ciężką przynęta lub uderzysz o twardy przedmiot.Ostatnio połamałem dwa seryjne taka uroda blanków z grafitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Jako że nie mogę się zdecydować kupię trochę mocniejszego Major Crafta w jednoskładzie a w tym samym czasie zlecę zrobienie lżejszego patyka w pracowni.Wilk syty i owca cała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Kolega na wstępie napisał, że połamał seryjniaka. Wędki z pracowni są tak samo podatne na przypadkowe uszkodzenie, a w przypadku niektórych konstrukcji blanków jeszcze bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi