Skocz do zawartości

Tłumy w Zakroczymiu

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Może mi ktoś wytłumaczyć co się dzieje na opasce pod mostem, że takie tłumy od kilku tygodni tam są?

Nie to żebym tam chciał łowić, bo zdecydowanie wolę dzicz w dole rzeki, ale zastanawia mnie co się tam dzieje?

Zimowisko? Jeśli tak to może wypadałoby to miejsce zgłosić do oznaczenia?

Siemanko,

Hlehle spoko nic nie łapią :D

Jestem tam od dwóch weekendów jako jedyny ze spinningiem, większość wędkarzy łapię na grunt drobnicę, w zeszły weekend z soboty na niedziele padł sum ok. 18 kilo na grunt w nurcie wisły nie w klatce.

Tłumy są, w zeszłą niedziele od wodowskazu przy byłej oczyszczlni do końca głowko-opaski i w klatce było 62 wędkrzy :huh:

w tą niedziele około 40 osób, więc tendencja malejąca :D

Ja niestety jestem skazany na tłum, pływadła jeszcze nie mam a to jedyne głębsze miejsce na moim odcinku między mostami na Narwii i Wiśle.

Siemanko,

Jestem tam od dwóch weekendów jako jedyny ze spinningiem, większość wędkarzy łapię na grunt drobnicę, w zeszły weekend z soboty na niedziele padł sum ok. 18 kilo na grunt w nurcie wisły nie w klatce.

Tłumy są, w zeszłą niedziele od wodowskazu przy byłej oczyszczlni do końca głowko-opaski i w klatce było 62 wędkrzy :huh:

Ja niestety jestem skazany na tłum, pływadła jeszcze nie mam a to jedyne głębsze miejsce na moim odcinku między mostami na Narwii i Wiśle.

Ostre klimaty. Wolalbym isc na piwo :(

Siemanko,

Sam nie wiem czy cieszyć się, że nic nie łowią czy nie cieszyć.

Skoro nie łowią, na jednym z głębszych miejsc w okolicy i to przy jesiennej niżówce, to znaczy że nie jest dobrze z rybą :(

To jest przy moście na trasie E7? Od strony prawego brzegu, tego co Silurus??

Jak kiedyś jeździłem z Płońska do Warszawy codziennie do pracy i w dół od mostu na lewym brzegu było gęsto, to jechałem na swoje miejsca na Narwi i zazwyczaj nie narzekałem na wyniki. Jak było pusto tam, można było odpuścić. Ot taki specyficzny kalendarz brań :D

eee no faktycznie puchy :mellow:

:unsure:

Guzu jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :D

W ta niedziele miałem tylko dla siebie ponad kilometr opaski, na kilka godzin łowienia to wystarczajaca ilość :D

@Anguiler - tak to ten odcinek.

Sam nie wiem czy cieszyć się, że nic nie łowią czy nie cieszyć.

Skoro nie łowią, na jednym z głębszych miejsc w okolicy i to przy jesiennej niżówce, to znaczy że nie jest dobrze z rybą :(

Daniel, ryba lubi różne dziwne miejsca.. Swego czasu sporo czasu na tamtych wodach spędzałem. Łodzią.. Ryba najczęściej bywała w rynnach i głęboczkach niedostępnych z brzegu, a często i nie zawsze można było do niej dopłynąć między ławicami piachu..

Daniel, ryba lubi różne dziwne miejsca.. Ryba najczęściej bywała w rynnach i głęboczkach niedostępnych z brzegu, a często i nie zawsze można było do niej dopłynąć między ławicami piachu..

Artur, znasz mnie, więc wiesz że ja tylko w takie miejsca się zapuszczam. Mało socjalny osobnik ze mnie i ludzi unikam :D

Mimo wszystko, taka gruba miejscówka o tej porze roku powinna darzyć rybami, a skoro tak nie jest to znak, że już niewiele zostało.

A ja uważam, że problemem jest to, iż ryby czytać nie potrafią... Bo inaczej to wiedziały by, gdzie przebywać...

Proces wygląda prosto - ryby zachowują się w jakiś tam sposób i na tej podstawie my wędkarze tworzymy teorie i strategie.

Fakt jest taki, że w obecnych czasach ludzie docierają wszędzie, poziom wiedzy na temat ryb też jest niewspółmiernie większy niż był wiele lat temu i ... sprowadza się to do tego, że tam gdzie duża presja tam i ryby.

A że nie są to grzyby to po jakimś czasie ryb ubywa, a to co zostaje jest wyjątkowo ostrożne.

Nie twierdzę, że nie da się znaleźć miejsc nieprzełowionych, ale jest to prawie niemożliwe.

Zresztą ryby z jakiś powodów trzymają się dużych miast - Warszawa, Płock, Toruń. Niby wielka presja, a mimo wszystko ryb więcej niż na dzikich odcinkach ...

Może na odludziu łatwiej kłusować? Może mniej budowli hydrotechnicznych? Mniej zrzutów ścieku, a co za tym idzie mniej drobnicy?

W Wawie jest proste wytłumaczenie - rzeka uregulowana, głeboka w stosunku do dzikiej Wisły. Ryba zawsze może pójść na środek przy niżówce. No i czynnik najważniejszy - gówno miliona ludzi w wodzie. Wyżerka po całosci.

Może podobnie jest w innych miastach.