woblery z Bielska Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 Może ktoś pamięta.Kiedyś prezentowany był wobler z otworem w sterze, przez który przechodziła linka i ta mocowana była w okolicy kotwicy brzusznej.Nie kojarzę czy to było tu na jerku czy na innym forum.Ciekawy jestem czy coś z tego wyszło...Trochę porzuciłem temat Prezentowałem tutaj pomysł, który wykonałem, zainspirowany opowieściami o woblerze stworzonym przez Kubę @guciolucky. Właściwie jedynym problemem, za to sporym, jest wymiana woblera. Albo otwór w sterze będzie duży, na tyle duży, by swobodnie przechodziła przezeń agrafka, albo każdorazowo przy zmianie będzie wiązany na nowo. Jestem wygodnicki, wolę zapinki, otwór zrobiłem niewielki, więc... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 12 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 "... Jestem wygodnicki, wolę zapinki, otwór zrobiłem niewielki, więc... :rolleyes:"Jestem ciekaw tego jak to się skończyło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 Skończyło się tak, że noszę woblera w pudełku, zakładam na wędkę jakieś dwa razy w roku, "zaliczył" klenia i kilka skubów.I tyle.Za mało, by wyciągnąć jakieś wnioski poza jednym - pomysł mało praktyczny. Tak jak wspomniałem wcześniej, gdyby otwór był większy i umożliwiał przeciągnięcie agrafki, to kto wie.. Ale woblerek jest naprawdę niewielki, otwór w sterze zrobiony wiertłem 1 mm, więcej pomysłu nie eksploatowałem. Choć absolutnie nie uważam, bym wyczerpał potencjał tego rozwiązania. Po prostu brakło mi zapału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 A jakby tak do oczka w woblerze zamocować plećkę (linkę) z agrafką, przeciągnąć przez otwór w sterze i zakończyć pętelką, do której mocowana będzie agrafka z właściwą linką? Wymiana woblera byłaby szybka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 13 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Pomysł fajny, choć niepotrzebnie komplikujesz - przymocować do woblera można poprzez zwykły węzeł, tu agrafka jest zbędna. Z drugiej strony można przypon zakończyć tak, jak proponujesz, pętelką, choć ja skłaniałbym się ku mikro krętlikowi. Pomysł jest nadal rozwojowy W wykonanym prze zemnie woblerku w sterze są dwa otworki, co miało dawać nad wodą większą "plastyczność" przynęty, lepsze dostosowanie do warunków na łowisku. W realu jednak jest to zbędne, przynajmniej w tak małym woblerku. Praktycznie wykorzystywałem tylko jeden otwór i Twój patent z przyponem jest jakimś rozwiązaniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 13 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 To tylko taka idea była. Można oba końce linki zakończyć jak będzie wygodnie twórcy . Zatem czekam na wieści o reanimacji pomysłu i efektów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 25 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Witam Nie dość, że gryzą go szczupaki, to i okazało się, że smakuje on także boleniom. Okoń 16,5 cm, bez nakładki na sterze Prowadzony po stoku na głębokości ok. 3 m. https://www.youtube.com/watch?v=Q_UA-ExFcTY&feature=youtu.be 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi