Skocz do zawartości

Wodery, śpiochy - ile luzu, jaki rozmiar?

Grubas

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mianowicie chciałem się dowiedzieć jak dużo luzu powinienem mieć w zapasie przy kupnie śpiochów ? Chodzi bardziej o nogawki wymiar stopa - krok...nie mam możliwości i czasu jechać mierzyć więc będę zamawiał przez Internet ...u mnie owy wymiar wynosi 80 cm...upatrzyłem sobie gacie które mają 87 cm do jajec i teraz zachodzi pytanie czy te 7 cm spokojnie wystarczy do swobodnego klękania ,siadania w aucie???

Edytowane przez Grubas

Witam.

Może być mało.

Też sobie mierzyłem ( :P ) i wedle tabelki rozmiarowej gaci Vision (mają to fajnie rozpisane) 10 cm luzu dla mnie to takie niezbędne minimum, a do gaci zimowych, gdzie polecą jeszcze grubsze ciuchy pod spodem dużo wygodniej mi jest z luzem jeszcze około 5 cm większym.

Pozdrawiam.

Śmiało więcej luzu możesz brać zima, dresy polary zamałe zaraz porwiesz szwy pójdą i będą ciekły. Nie patrz na dopasowanie to nie rewia mody ma być komfortowo dla łowiącego ka pierwsze orvisy załatwiłem kupiłem sobie rozmiar m bo ładnien leżały wspinałem się na skarpe i w kroku ciekną.

Jakie chcesz kupić? Firma? Model?

Podaj swoje wymiary: waga, wzrost, długość nogawki od "jajec" do podłogi, obwód "klaty", rozmiar buta. Łatwiej będzie podpowiedzieć na gotowo.

Najlepiej mieć dwie sztuki. Na zimę (większe i grubszą skarpetę neoprenową) i letnie (krótkie lub dopasowane).

wzrost - 188 cm

Waga - 110 kg

Klata - 127 cm

Podłoga-jajca = 80cm

Rozmiar buta 45.5

Interesują mnie jakieś do tysiaka ..

Jakieś rady sugestie?..czytałem że skarpety neoprenowe się lubią szybko przecierać

Po dobrych pieniądzach kupiłem zimowe z neoprenu scierra tundra seal..teraz pasuje jakieś na lato co posłużą przynajmniej z 2 sezony+

Może chłop ma krótkie nogi i długo korpus:D albo długie nogi i długie...

A tak serio to właśnie wiele osób myśli że jak 'do jajek' to właśnie do jajek a nie do pachwiny i sprawdzają jak bardzo im wór dynda względem podłoża zapominając że można balast umiejscowić w nogawce i mieć lepiej spasowane śpiochy:D

Edytowane przez bezi
  • Like 2

Nie wiem jak w pl, ale na swiecie większość śpiochów występuje w wersji short, regular i Long.

Więc każdy rozmiar ma 3 opcje w zależności od długości nóg. Jeżeli lubimy hip hopowy zwis w kroku kupujemy wersję danego rozmiaru long i po sprawie.

Wysłane z mojego HUAWEI MLA-L03 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

"Sorry do jajek mierzyłem do samego końca jest 86 hehe , obecnie jestem poza granicami kraju..co tam ma pan fajnego?"

A wzrost (188) się zgadza? Jeżeli tak to Regular L powinieneś obskoczyć. Choć nie wiem czy Stout "L" nie byłby lepszy ze względu na to twoje "niskie zawieszenie". :) ;)

• 5 miesięcy temu...

To ja do pytań o wielkość buta. Jeżeli normalnie noszę 42 to jaki rozmiar powinny mieć spodniobuty i same buty, przy założeniu, że zawsze będę miał gruba skarpetę?

Zależy od firmy. W vision but nr tak jak normalnie nosisz.

Miałem też Visiony buty, były rozmiar większe i było na styk. Wszystkie buty jakie przerzuciłem (Hodgman, Vision, Scierra, Simms) były numer lub dwa większe. Dwa numery gdy zakładam drugą neoprenową skarpetę dla ochrony właścowej slarpety przed piachem i drpobnym żwirkiem - takie moje upodobanie i tak robię od jakiegoś czasu. Ale generalnie nr większe będą okej.Zawsze buty lepsze ciut za luźne niż ciut za ciasne.....

Edytowane przez OloPe

Witam.

Druga skarpeta neoprenowa to świetna rzecz. Raz że ciepło w stopy, dwa - po dwóch sezonach w moich śpiochach właściwa skarpeta wygląda jak bym wczoraj je ze sklepu wziął. Tylko właśnie trzeba buty o dwa numery większe kupować.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura
  • Like 1

Miałem też Visiony buty, były rozmiar większe i było na styk. Wszystkie buty jakie przerzuciłem (Hodgman, Vision, Scierra, Simms) były numer lub dwa większe. Dwa numery gdy zakładam drugą neoprenową skarpetę dla ochrony właścowej slarpety przed piachem i drpobnym żwirkiem - takie moje upodobanie i tak robię od jakiegoś czasu. Ale generalnie nr większe będą okej.Zawsze buty lepsze ciut za luźne niż ciut za ciasne.....

Ja brałem swój numer w każdej parze i byly ok, nie zakładam drugiej skarpety na tą z woderów.

Ja osobiście nie brałbym woderów bez mierzenia, jeden lubi pantalony drugi jak mu nie wiszą wodery z każdej strony. Lepiej przymierzyć nawet, cudze ale to nie wszędzie możliwe.

Witajcie , 

Chcialem swojemu ojcu zrobic prezent na imieniny, i kupic mu wodery oddychajace plus buty, szukam czegos aby zamknac sie w kwocie 1300 zl za spodnie i buty ,czesc tych ktore widzialem nie posiadaja zadnych rozmiarowek... I teraz prosba, moze ktos tutaj pomoze, rozmiar buta ojca 41 a wzrost 176 cm , ojciec z malym brzuszkiem wkoncu tuz przed 60 :P Moze ma ktos jakies typy, aby byly w miare dobre, zdaje sobie sprawe ze kwota dosc niska, ale moze cos sie uda dobrac z czego bedzie zadowolony, pstragi kwietniowe na OSie czekaja :)

Edytowane przez tondromski