Skocz do zawartości

Problem z "uchodźcami" w...irlandzkich rzekach

robbertzam

Rekomendowane odpowiedzi

W irlandzkich rzekach pojawił się pink salmon gatunek łososia... pacyficznego :blink: . Od 27 czerwca złapano już 30 sztuk więc nie jest to odosobniony przypadek. Wszyscy zachodzą w głowę jak i dlaczego się tu pojawiły. Istnieje uzasadniona obawa, że może to mieć wpływ na populacje rodzimych łososiowatych.

http://fishinginireland.info/news/other-news/alert-heightened-around-non-native-fish-species-in-irish-river-systems/

Myślę że w Polsce akurat tacy uchodźcy byliby mile widziani  :D

Edytowane przez robbertzam

Rozmawiałem z kilkoma znajomymi zajmującymi sie tematem zawowodo. Prowadzone są badania identyfikacyjne, na podstawie materiału genetycznego. Wszystko wskazuje na to że pink salmon lowione w zasadzie w rzekach każdej prowincji Irlandii i pojawiające się ostatnio również w Szkocji pochodzą z Rosji.

Jest tutaj spory alarm wśród wędkarzy zwiazany z pojawieniem się tych ryb.

• Like 1

Rozmawiałem z kilkoma znajomymi zajmującymi sie tematem zawowodo. Prowadzone są badania identyfikacyjne, na podstawie materiału genetycznego. Wszystko wskazuje na to że pink salmon lowione w zasadzie w rzekach każdej prowincji Irlandii i pojawiające się ostatnio również w Szkocji pochodzą z Rosji.

Jest tutaj spory alarm wśród wędkarzy zwiazany z pojawieniem się tych ryb.

Jeżeli jest tak jak piszesz, to ciekawe, czy przyczynił się do tego jakiś rosyjski obywatel, czy też powód ich pojawienia się był zupełnie inny...bo żeby tak same z siebie to dziwne  :huh:

• Like 1