JayD Opublikowano 13 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Hektar ma chyba 100 na 100 m.Kotwiczysz łódź na środku i obławiasz bez przepływania.7 Łódek na 7ha wodzie i jeziorko obłowione .Do tego paru gruntowców na brzegu którym spinningiści będą przeszkadzać i niema gdzie pływać.Małe jeziorka mają swój klimat ale czy dobre na biznes? Ja bym to dobrze przemyślał .Zarybianie sandaczem ,słyszałem od znajomego rybaka nie jest ani tanie ,ani łatwe.Pozdrawiam i życzę powodzenia. Nie chodzi o zarobek bo od razu wiadomo ze go nie będzie,ale będzie fajnie gdy ta woda zarobi na siebie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Wydaje mi się, że na tak małej wodzie tylko no kill wchodzi w grę jeśli mają tam przyjeżdżać ludzie na przyszłość a nie tylko przez pierwsze 2 sezony póki się nie wyrybi. Wędkarze pasjonaci przyjadą nawet jak nie będzie zabierania a na mięsiarzach się nie dorobisz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JayD Opublikowano 13 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Wydaje mi się, że na tak małej wodzie tylko no kill wchodzi w grę jeśli mają tam przyjeżdżać ludzie na przyszłość a nie tylko przez pierwsze 2 sezony póki się nie wyrybi. Wędkarze pasjonaci przyjadą nawet jak nie będzie zabierania a na mięsiarzach się nie dorobisz. Swiete Slowa!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Regulamin z Werśmini i sprawa załatwiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Nie chodzi o zarobek bo od razu wiadomo ze go nie będzie,ale będzie fajnie gdy ta woda zarobi na siebie....Nie licz na to Takie łowisko tworzy się dla spełnienia własnych marzeń czyli czytaj dla własnego "zajoba" Nawet jak w pierwszym okresie będziesz się cieszył popularnością, to zbiornik jest zbyt mały i po przejściu kilku wędkarzy ryby będą pochowane i będzie "panie tu nie ma ryb" A co do no kill Aj zobaczysz sam te teksty"taka dniówka i ryb nie można zabierać?!A w .... mnie pocałujcie!" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Cześć, jak są możliwości, to zapuść ryby z "płetwą tłuszczową". Coś w rodzaju Piaseczna w Borach Tucholskich. (Proszę z góry spinningistów tylko o lekkie lanie ) Wydaje mi się, że łowisko Only Flyfishing było by bardziej finansowo do przodu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Cześć, jak są możliwości, to zapuść ryby z "płetwą tłuszczową". Coś w rodzaju Piaseczna w Borach Tucholskich. (Proszę z góry spinningistów tylko o lekkie lanie ) Wydaje mi się, że łowisko Only Flyfishing było by bardziej finansowo do przodu A ja bym mimo wszystko zszedł na ziemię, przeanalizował warunki hydrologiczne jeziora (wszak to tylko 7 ha), poczytał ustawę o rybactwie śródlądowym i policzył muszkarzy w kraju... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Czy to prawda ,że sandacz ze szczupakiem w jednym akwenie konkuruje o swoje rewiry ? Andrzej jesteś z Drawska ,Lubie pewnie znasz jak nic i na pewno kojarzysz ,że kilkanaście lat temu było tam od groma sandacza i to konkretnego . Szczupak i okoń też był . Teraz po sandaczu pozostało wspomnienie . Łowi się tylko szczupaka i okonia na spining i to też wielkich ilości i wielkości tam nie ma.Spółdzielnia stawia siaty na okrągło. Ciekawi mnie cały czas ten sandacz co się z nim stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Pumba, zapewne jest trochę racji w tym co piszesz. Jednak tak mała woda na łowisko szczupakowo - sandaczowe się nie nadaje moim zdaniem. Ustawa ustawą a życie życiem Muszkarzy wbrew pozorom nie jest mało, i wydają w przeliczeniu na złowienie ryby przez wędkarza o wiele więcej niż spinningiści. Ale każdy może mieć własne zdanie... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Paweł, zdaję sobie sprawę z tego że muszkarze mogą być bardziej dochodowi od przeciętnych spiningistów. Dobrze wiemy, że taki biznes trzeba oprzeć na tęczaku za którego w świetle obecnych przepisów grozi prokurator. Z potokowcem w tak małym akwenie nie wiązałbym nadziei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 Paweł, zdaję sobie sprawę z tego że muszkarze mogą być bardziej dochodowi od przeciętnych spiningistów. Dobrze wiemy, że taki biznes trzeba oprzeć na tęczaku za którego w świetle obecnych przepisów grozi prokurator. Z potokowcem w tak małym akwenie nie wiązałbym nadziei. Mógłbyś coś rozwinąć apropos tych konsekwencji prawnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichuGrudziadz Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 Jeżeli ludzie mają przyjeżdżać po łatwe emocje związane z holem ładnej ryby to o wiele bardziej skłaniał bym się ku szczupakom. Znacznie łatwiej je przechytrzyć, a przecież jadąc na płatne łowisko właśnie tego się oczekuje Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotwic Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 Istny koncert życzeń, co powinno pływać w wymarzonym łowisku. Może jednak warto podejść do tego spokojniej. Wszak to jezioro, a nie sztuczne bajoro z typie "k.rwidołek".Nie szkoda zasypać jeziora dziwnymi rybami, jeno ku uciesze wędkołowców? Nie szkoda jeziora?Najpierw trzeba sprawdzić warunki fizyko-chemiczne wody, a czyniąc to mieć dane z całego roku i najlepiej kilku lat (bo to różnie bywa), a jak widać akwen dość głęboki.Mając takie dane, warto zrobić badania struktury ichtiofauny, by dopasować się do tego co jest lub wiedzieć co zmieniać.I dopiero po tym planować, jakie zarybienia zastosować. Sam fakt, że zbiornik jest niewielki i ma być nastawiony na drapieżniki, moim zdaniem wymaga wiele wysiłku a przyniesie niewielkie wpływy.Nie jest problemem kilkaset złotych wydanych na zarybienia, lecz czas i pieniądze wydane na kontrole, porządek i logistykę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JayD Opublikowano 14 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 Czy to prawda ,że sandacz ze szczupakiem w jednym akwenie konkuruje o swoje rewiry ? Andrzej jesteś z Drawska ,Lubie pewnie znasz jak nic i na pewno kojarzysz ,że kilkanaście lat temu było tam od groma sandacza i to konkretnego . Szczupak i okoń też był . Teraz po sandaczu pozostało wspomnienie . Łowi się tylko szczupaka i okonia na spining i to też wielkich ilości i wielkości tam nie ma.Spółdzielnia stawia siaty na okrągło. Ciekawi mnie cały czas ten sandacz co się z nim stało. Zgadza się,na Lubiu jeszcze 10 lat temu był ogromny sandacz ale skoro przez caly rok stoja siaty spoldzielni tzn. rybakow i klusoli to w końcu musieli go wylapac...Trzeba pamietac ze ci bandyci nie przestrzegają okresow ochronnych ani także nie zarybiają, pozatym odlawiaja rybe caly czas z tych samych czterech jezior to glowna przyczyna iż piękne szczupaki czy sandacze np.na Lubiu to już tylko wspomnienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JayD Opublikowano 14 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 Jakis czas temu ryboustwo za Zlocienca dalo zezwolenie na odlow w wodach skarbu panstwa prywatnej osobie i po dwóch miesiącach działalności tego podwykonawcy w 30ha jeziorku zostały tylko zaby...Tak wygląda gospodarka rybacka na naszym terenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 Ludzie co wy forum nie czytacie? Przecież rybak to nasz brat :-( 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 16 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Mógłbyś coś rozwinąć apropos tych konsekwencji prawnych?Pomyliłem, chodzi o ustawę o ochronie przyrody: http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp?id=WDU20040920880&type=U&name=D20040880Lj.pdf Art. 120. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 16 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Tak ogólnie, niekoniecznie ściśle na temat:warto rozróżniać pojęcia:- "gatunek obcy" ( w PL np. pstrąg tęczowy, pstrąg źródlany, głowacica, karp, amur, tołpyga, karaś srebrzysty i wiele innych)- "gatunek inwazyjny" (lista: http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp?id=WDU20112101260&type=O&name=D20111260.pdf ) Też warto przeczytać (mimo urzędniczej nowomowy) - jest kilka ciekawych informacji co do "rekreacyjnego połowu ryb" i kierunku w którym może będziemy zmierzali:http://www.gdos.gov.pl/files/artykuly/5050/Rec(2014)170E%20rekreacyjne%20lowienie%20ryb%20i%20IAS_PL_2017.08.28_icon.pdf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JayD Opublikowano 16 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Najpierw trzeba sprawdzić warunki fizyko-chemiczne wody, a czyniąc to mieć dane z całego roku i najlepiej kilku lat (bo to różnie bywa), a jak widać akwen dość głęboki.A gdzie mozna zdobyc takie dane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotwic Opublikowano 17 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 A gdzie mozna zdobyc takie dane?W przypadku tak małego zbiornika, nie liczyłbym na żadne dostępne dane. Po prostu, najczęściej takich badań nie było. Włóczę się po całej Polsce i mam orientację w tym temacie. Wielokrotnie sam muszę sobie wykonać niezbędne badania czy pomiary, by łatwiej było później pracować i ryby łowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JayD Opublikowano 18 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 W przypadku tak małego zbiornika, nie liczyłbym na żadne dostępne dane. Po prostu, najczęściej takich badań nie było. Włóczę się po całej Polsce i mam orientację w tym temacie. Wielokrotnie sam muszę sobie wykonać niezbędne badania czy pomiary, by łatwiej było później pracować i ryby łowić. No to blacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JayD Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Słowo stało się Ciałem https://www.facebook.com/Lowisko-Specjalne-Kapka-826543120856289/Dla wszytkich kolegow chętnych przetestowaniem mojego bajorka udostępniam jednodniowe darmowe pozwolenia P.S.Jak cos to pisać na priv.Jak cos to moja propozycja nadal aktualna :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Andrzej ,jeśli mógłbym coś zasugerować to zrób większe tablice informujące o łowisku . Ta na parkingu jest bardzo malutka . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JayD Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Andrzej ,jeśli mógłbym coś zasugerować to zrób większe tablice informujące o łowisku . Ta na parkingu jest bardzo malutka .Problem w tym iż już za te male czepia się nadleśnictwo P.S.Pomyśle jak to rozwiązać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 Cześć, przyszedł ten czas że mogę się do kolegi na jego jezioro wybrać. Póki co czekam na odzew właściciela , ale może ktoś był i coś może doradzić. Nie ma mnie na Facebooku więc nie śledzę jak sytuacja się rozwinęła Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi