Skocz do zawartości

Stworzenie lowiska specjalnego pod drapiezniki.

JayD

Rekomendowane odpowiedzi

Hektar ma chyba 100 na 100 m.Kotwiczysz łódź na środku i obławiasz bez przepływania.7 Łódek na 7ha wodzie i jeziorko obłowione .Do tego paru gruntowców na brzegu którym spinningiści będą przeszkadzać i niema gdzie pływać.Małe jeziorka mają swój klimat ale czy dobre na biznes? Ja bym to dobrze przemyślał .Zarybianie sandaczem ,słyszałem od znajomego rybaka nie jest ani tanie ,ani łatwe.Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Nie chodzi o zarobek bo od razu wiadomo  ze go nie będzie,ale  będzie fajnie gdy ta woda zarobi na siebie....

Wydaje mi się, że na tak małej wodzie tylko no kill wchodzi w grę jeśli mają tam przyjeżdżać ludzie na przyszłość a nie tylko przez pierwsze 2 sezony póki się nie wyrybi. Wędkarze pasjonaci przyjadą nawet jak nie będzie zabierania a na mięsiarzach się nie dorobisz.

• Like 1

Wydaje mi się, że na tak małej wodzie tylko no kill wchodzi w grę jeśli mają tam przyjeżdżać ludzie na przyszłość a nie tylko przez pierwsze 2 sezony póki się nie wyrybi. Wędkarze pasjonaci przyjadą nawet jak nie będzie zabierania a na mięsiarzach się nie dorobisz.

Swiete Slowa!!

Nie chodzi o zarobek bo od razu wiadomo  ze go nie będzie,ale  będzie fajnie gdy ta woda zarobi na siebie....

Nie licz na to  :D  Takie łowisko tworzy się dla spełnienia własnych marzeń czyli czytaj dla własnego "zajoba" Nawet jak w pierwszym okresie będziesz się cieszył popularnością, to zbiornik jest zbyt mały i po przejściu kilku wędkarzy ryby będą pochowane i będzie "panie tu nie ma ryb"  :D 

A co do no kill  :D Aj zobaczysz sam te teksty"taka dniówka i ryb nie można zabierać?!A w .... mnie pocałujcie!"  :lol:  :lol:

• Like 1

Cześć, jak są możliwości, to zapuść ryby z "płetwą tłuszczową". Coś w rodzaju Piaseczna w Borach Tucholskich. (Proszę z góry spinningistów tylko o lekkie lanie :) ) Wydaje mi się, że łowisko Only Flyfishing było by bardziej finansowo do przodu :)

• Like 1

Cześć, jak są możliwości, to zapuść ryby z "płetwą tłuszczową". Coś w rodzaju Piaseczna w Borach Tucholskich. (Proszę z góry spinningistów tylko o lekkie lanie :) ) Wydaje mi się, że łowisko Only Flyfishing było by bardziej finansowo do przodu :)

A ja bym mimo wszystko zszedł na ziemię, przeanalizował warunki hydrologiczne jeziora (wszak to tylko 7 ha), poczytał ustawę o rybactwie śródlądowym i policzył muszkarzy w kraju...

• Like 2

Czy to prawda ,że sandacz ze szczupakiem w jednym akwenie konkuruje o swoje rewiry ? 

Andrzej jesteś z Drawska ,Lubie pewnie znasz jak nic  i na pewno kojarzysz ,że kilkanaście lat temu  było tam od groma sandacza i to konkretnego . Szczupak i okoń też był . Teraz po sandaczu pozostało wspomnienie . Łowi się tylko szczupaka i okonia na spining i to też wielkich ilości i wielkości tam nie ma.Spółdzielnia stawia siaty na okrągło. 

Ciekawi mnie cały czas ten sandacz co się z nim stało.

Pumba, zapewne jest trochę racji w tym co piszesz. Jednak tak mała woda na łowisko szczupakowo - sandaczowe się nie nadaje moim zdaniem. Ustawa ustawą a życie życiem ;) Muszkarzy wbrew pozorom nie jest mało, i wydają w przeliczeniu na złowienie ryby przez wędkarza o wiele więcej niż spinningiści. Ale każdy może mieć własne zdanie...

pozdrawiam

Paweł, zdaję sobie sprawę z tego że muszkarze mogą być bardziej dochodowi od przeciętnych spiningistów. Dobrze wiemy, że taki biznes trzeba oprzeć na tęczaku za którego w świetle obecnych przepisów grozi prokurator. Z potokowcem w tak małym akwenie nie wiązałbym nadziei.

Paweł, zdaję sobie sprawę z tego że muszkarze mogą być bardziej dochodowi od przeciętnych spiningistów. Dobrze wiemy, że taki biznes trzeba oprzeć na tęczaku za którego w świetle obecnych przepisów grozi prokurator. Z potokowcem w tak małym akwenie nie wiązałbym nadziei.

Mógłbyś coś rozwinąć apropos tych konsekwencji prawnych?

Jeżeli ludzie mają przyjeżdżać po łatwe emocje związane z holem ładnej ryby to o wiele bardziej skłaniał bym się ku szczupakom. Znacznie łatwiej je przechytrzyć, a przecież jadąc na płatne łowisko właśnie tego się oczekuje

Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka

Istny koncert życzeń, co powinno pływać w wymarzonym łowisku. :lol:

Może jednak warto podejść do tego spokojniej. Wszak to jezioro, a nie sztuczne bajoro z typie "k.rwidołek".
Nie szkoda zasypać jeziora dziwnymi rybami, jeno ku uciesze wędkołowców? Nie szkoda jeziora?

Najpierw trzeba sprawdzić warunki fizyko-chemiczne wody, a czyniąc to mieć dane z całego roku i najlepiej kilku lat (bo to różnie bywa), a jak widać akwen dość głęboki.
Mając takie dane, warto zrobić badania struktury ichtiofauny, by dopasować się do tego co jest lub wiedzieć co zmieniać.

I dopiero po tym planować, jakie zarybienia zastosować.

Sam fakt, że zbiornik jest niewielki i ma być nastawiony na drapieżniki, moim zdaniem wymaga wiele wysiłku a przyniesie niewielkie wpływy.
Nie jest problemem kilkaset złotych wydanych na zarybienia, lecz czas i pieniądze wydane na kontrole, porządek i logistykę.

• Like 2

Czy to prawda ,że sandacz ze szczupakiem w jednym akwenie konkuruje o swoje rewiry ? 

Andrzej jesteś z Drawska ,Lubie pewnie znasz jak nic  i na pewno kojarzysz ,że kilkanaście lat temu  było tam od groma sandacza i to konkretnego . Szczupak i okoń też był . Teraz po sandaczu pozostało wspomnienie . Łowi się tylko szczupaka i okonia na spining i to też wielkich ilości i wielkości tam nie ma.Spółdzielnia stawia siaty na okrągło. 

Ciekawi mnie cały czas ten sandacz co się z nim stało.

Zgadza się,na Lubiu jeszcze 10 lat temu był ogromny sandacz ale skoro przez caly rok stoja siaty spoldzielni tzn. rybakow i klusoli to w końcu musieli go wylapac...

Trzeba pamietac ze ci bandyci nie przestrzegają okresow ochronnych ani także nie zarybiają, pozatym odlawiaja rybe caly czas z tych samych czterech jezior to glowna przyczyna iż piękne szczupaki czy sandacze np.na Lubiu to już tylko wspomnienie...

Tak ogólnie, niekoniecznie ściśle na temat:

warto rozróżniać pojęcia:

- "gatunek obcy" ( w PL np. pstrąg tęczowy, pstrąg źródlany, głowacica, karp, amur, tołpyga, karaś srebrzysty i wiele innych)

- "gatunek inwazyjny" (lista:  http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp?id=WDU20112101260&type=O&name=D20111260.pdf )

Też warto przeczytać (mimo urzędniczej nowomowy) - jest kilka ciekawych informacji co do "rekreacyjnego połowu ryb" i kierunku w którym może będziemy zmierzali:

http://www.gdos.gov.pl/files/artykuly/5050/Rec(2014)170E%20rekreacyjne%20lowienie%20ryb%20i%20IAS_PL_2017.08.28_icon.pdf

• Like 1

A gdzie mozna zdobyc takie dane?

W przypadku tak małego zbiornika, nie liczyłbym na żadne dostępne dane. Po prostu, najczęściej takich badań nie było.

Włóczę się po całej Polsce i mam orientację w tym temacie. Wielokrotnie sam muszę sobie wykonać niezbędne badania czy pomiary, by łatwiej było później pracować i ryby łowić. :D

W przypadku tak małego zbiornika, nie liczyłbym na żadne dostępne dane. Po prostu, najczęściej takich badań nie było.

Włóczę się po całej Polsce i mam orientację w tym temacie. Wielokrotnie sam muszę sobie wykonać niezbędne badania czy pomiary, by łatwiej było później pracować i ryby łowić. :D

No to blacha :( 

• 5 miesięcy temu...

Słowo stało się Ciałem :)

https://www.facebook.com/Lowisko-Specjalne-Kapka-826543120856289/

Dla wszytkich kolegow chętnych przetestowaniem mojego bajorka udostępniam jednodniowe darmowe pozwolenia :)

P.S.Jak cos to pisać na priv.

Jak cos to moja propozycja nadal aktualna :) :)

• Like 1

• 2 miesiące temu...