Skocz do zawartości
  • 0

Łódź RF420 GPX Mercury30 jaka śruba

Tubylec1982

Pytanie

Witam kupiłem taki zestaw Riverfox 420 GPX z silnikiem Mercury 30EFI  .  

W zestawie mam dwie śruby 

9,9 x 13

i druga 

taki symbol 18 896892A40  9*5P

znalazłem takie oznaczenia w necie 

diameter 9 - 3/4

Pitch   9-1/2

Prędkość osiągana na pierwszej ok 35 , na drugiej   40  .   Czy Taka prędkość dla takiego zestawu jest dobra bo widziałem na stronie foxa że z 30 pływa to ok 50 km/h   

Jaką śrubę zastosować  ewentualnie .   

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Odpalanie iskry co obrót wynika z konstrukcji systemu zaplonowego. W wiekszosci silnikow zaburtowych wystepuje zaplon CDI. Takie silniki maja jedynie czujnik polozenia wału korbowego . Sterownik wie jedynie kiedy tłok jest w górnym położeniu, nie wie czy jest to suw sprężania czy wydechu dlatego musi odpalic co obrót. Nie ma to żadnego negatywanego wplywu na silnik po prostu jedna iska ( na suwie wydechu) jest zmarnowana. W nowoczesnych silnikach samochodowy jest dodatkowo czujnik położenia wałka rozrządu i w tym przypadku silnik już wie czy jest to kompresja czy wydech i iskra jest wytwarzana raz na dwa obroty.

W silnikach zaburtowych zwłaszcza małej mocy dominuje jednak pierwszy z systemów.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Piotrek84
  • Like 2

• 0

Odpalanie iskry co obrót wynika z konstrukcji systemu zaplonowego. W wiekszosci silnikow zaburtowych wystepuje zaplon CDI. Takie silniki maja jedynie czujnik polozenia wału korbowego . Sterownik wie jedynie kiedy tłok jest w górnym położeniu, nie wie czy jest to suw sprężania czy wydechu dlatego musi odpalic co obrót. Nie ma to żadnego negatywanego wplywu na silnik po prostu jedna iska ( na suwie wydechu) jest zmarnowana. W nowoczesnych silnikach samochodowy jest dodatkowo czujnik położenia wałka rozrządu i w tym przypadku silnik już wie czy jest to kompresja czy wydech i iskra jest wytwarzana raz na dwa obroty.

W silnikach zaburtowych zwłaszcza małej mocy dominuje jednak pierwszy z systemów.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Aaaaaa :) .

To takie buty, oszczędności w konstrukcji.

• 0

Ok dziś w końcu pływałem. Silnik ustawiony na 2 od dołu trymie bo tam najszybciej płynie.  Dwie osoby prędkość 40.7    obrotomierz pokazywał 4710  :blink:  Toż to się nawet nie wkręca w max obroty miedzy 5250a 6250. Ustawnienia obrotomierza 2x iskra na obrót . tylko tak pokazywał jakieś normalne rzeczy np. wolne obroty w okolicy 850 wg katalogu . 

• 0

Jeśli jest taka możliwość, a pewnie kilku użytkowników się znajdzie, warto porównać jskie kto osiąga obroty na jakiej srubie, w pewnym stopniu wykluczy to błąd pomiaru.

Nie potrafię odnieść się do jakości odczytu tego typu obrotomierzy, nigdy ich nie używałem.

• 0

Nie potrafię wróżyć, jestem zwolennikiem oryginalnych części.

Jeśli np twoje echo posiada możliwość połączenia się z silnikiem poprzez NMEA yo moze w tą stronę spróbuj, można też zakupić moduł Bluetooth i mieć komplet informacji chociażby w smartfonie, a warto według mnie znać bieżące parametry silnika, ostatecznie możesz kupić zegar smartcraft, który także ma wszystkie niezbędne funkcje.

• 0

Sądzę, że ten obrotomierz będzie do d..y do tego silnika. Z tego co pamiętam, to one są do parzystej liczby cylindrów. To są silniki rzędowe  trzycylindrowe, więc mają inną sekwencję zapłonu. Silnik o parzystej liczbie cylindrów ma tłoki przesunięte na korbowodzie o 180. W trzech garach cyindry są przesunięte na korbowodzie o 120 stopni i sekwencja zapłonu jest inna. Na dwa obroty wału silnik 3 cylindrowy musi dać iskrę trzy razy - po jednej dla każdego cylindra osobno. Silnik z parzystą liczbą cylindrów  - 2 razy. Ponieważ ten silnik ma trzy osobne cewki a nie jedną, to zapłon jest wzbudzany per cylinder. Zresztą nie może być grupowo, bo wtedy była by kolizja zapłonu dla cylindra który jest jeszcze w suwie sprężania lub  końcu suwu napełniania.

Edytowane przez psulek

• 0

Na motorowodnym podpowiedzieli że może być dalej za duża śruba .

Głupoty wypisują, czytałem :)

Na logikę. Silnik 30 hp to nie jest już popierdóła tylko jakąś moc reprezentuje, a w szczególności zespolony z RF 420. 

Śruby mniejsze niż 9,5 to już podchodzą pod śruby uciągowe, gdzie nie jest wymagana szybkość tylko siła, często nie jest brany pod uwagę nawet ślizg łodzi, ( odnoszę się głównie do twojej jednostki ) więc nie jest możliwe zwiększenie prędkości zmniejszając skok. 

Mindak 420 albo 430 ( już nie pamiętam ) z kierownicą, z podpiętą yamaha f30 na wtrysku pływa około 50 km/h we dwie osoby, romana 430 podobnie, @womaly ma większą i szerszą łódkę niż RF420 i płynie blisko 50, RF420 z f40 także robi coś ponad 50,  także nie szukaj przysłowiowej dziury w dupie tylko kup porządny obrotomierz :) 

• 0

Problem jest taki że w moim silniku nie widzę kabla szarego odpowiadającego za sygnał wszyskie schematy co znalazłem to do starszych roczników  . Dokupienie smartcrafta rozwiąże pewnie problem. podłączenia

Edytowane przez Tubylec1982