Skocz do zawartości
  • 0

Łódź RF420 GPX Mercury30 jaka śruba

Tubylec1982

Pytanie

Witam kupiłem taki zestaw Riverfox 420 GPX z silnikiem Mercury 30EFI  .  

W zestawie mam dwie śruby 

9,9 x 13

i druga 

taki symbol 18 896892A40  9*5P

znalazłem takie oznaczenia w necie 

diameter 9 - 3/4

Pitch   9-1/2

Prędkość osiągana na pierwszej ok 35 , na drugiej   40  .   Czy Taka prędkość dla takiego zestawu jest dobra bo widziałem na stronie foxa że z 30 pływa to ok 50 km/h   

Jaką śrubę zastosować  ewentualnie .   

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeszcze nie miałem czasu sprawdzić obrotów ale udało mi się pożyczyć śrubę  9 7/8 x 11 od merkurego . nie zauważyłem jakiejś poprawy . pretkość ta sama. obrotów nie sprawdziłem bo zalałem obrotomierz. Nauczka żeby sprawdzać czy korek spustowy jest na miejscu  hehe

• 0

Odświeżę

Sytuacja wygląda tak mercury 30 hp śruba 9,25x12,5 i łódź alumacraft escape 145 całość ze szpejem i mną trochę poniżej 500 kg . Obroty max dochodzą do 4850 i v max 41 km .bardzo długo wchodzi w ślizg ,trym przekładanie klamotów już przerobione,drugi załogant na pokładzie v max spadło o 4 km. Iść w skok 10 czy 11 ?

• 0

Paweł, jeśli chodzi o śrubę to nie podpowiem.

Napiszę tylko o swoim kilkudniowych doświadczeniach na prawie identycznej łódce (wersja 145 CS, czyli z konsolą).

Silnik 40 hp Suzuki, dziobówka, szpej, dwie osoby po ok. 90 kg prędkość maks. 45-46 km/h.

Wejście w ślizg bez problemu.

Przy trzeciej osobie na pokładzie pojawiał się problem wejścia w ślizg, trzeba było się przesiadać na tył.

Po wejściu w ślizg jedna osoba mogła wrócić na dziób, prędkość maks. 35-36 km/h, pogoda bardzo dobra, prawie bez wiatru.

Niestety nie jestem teraz w stanie sprawdzić jaka śruba była założona do tej suzy, ale z tego co pamiętam chyba fabryczna.

• Like 1

• 0

Odświeżę

Sytuacja wygląda tak mercury 30 hp śruba 9,25x12,5 i łódź alumacraft escape 145 całość ze szpejem i mną trochę poniżej 500 kg . Obroty max dochodzą do 4850 i v max 41 km .bardzo długo wchodzi w ślizg ,trym przekładanie klamotów już przerobione,drugi załogant na pokładzie v max spadło o 4 km. Iść w skok 10 czy 11 ?

Załóż 10 będzie ok

• Like 1

• 0

Z którego roku masz ten silnik?

Generalnie przy takiej masie to i tak dobry wynik, wydaje mi się że prędkości nie podniesiesz ale napewno w ślizg będzie dużo szybciej no i silnik nie będzie się tak męczył czyli spalanie spadnie o trochę...

Edytowane przez womaly23

• 0

2018 dopiero co dotarłem, śruba założona taka jak była w kartonie , jutro nagram film z pływania. Wejście w ślizg to tragedia, w poprzedniej łodzi trwało to o wiele szybciej. Tu silnik nie może się wkręcić na obroty do max brakuje co najmniej 1500 .

• 0

Czekaj pomału, może być jeszcze jedna rzecz...

Sprawdź czy silnik nie wisi Ci za nisko...

Ta śruba z linku nie będzie pasować do twojego silnika, ty potrzebujesz śruby na walku tohatsu z zawleczka... Mogę Ci podesłać nr do gościa u którego możesz kupić śrubę i zamontować nie zniszczyć i w razie co wymienić. Ale wiem że 10 to dużo poprawi, 11 możesz pominac

• Like 1

• 0

Może zmierz ile płyta kawitacyjna silnika jest pod dnem łódki, zwróć uwagę ile tej płyty w ślizgu jest pod wodą, może trochę go to hamuje oprócz sruby.... Generalnie nowe silniki są deko dłuższe - tzn w długiej stopie to wychodzi o 45 mm dłuższe co mega negatywnie wpływa na ogół...

Edytowane przez womaly23
  • Like 1

• 0

Może zmierz ile płyta kawitacyjna silnika jest pod dnem łódki, zwróć uwagę ile tej płyty w ślizgu jest pod wodą, może trochę go to hamuje oprócz sruby.... Generalnie nowe silniki są deko dłuższe - tzn w długiej stopie to wychodzi o 45 mm dłuższe co mega negatywnie wpływa na ogół...

Potwierdzam, u nas Merc F30 jest te kilka cm podniesiony względem pawęży...

• 0

Jakie zablokowane obroty, nie piszcie głupot... Generalnie nowe Mercury, Suzuki i inne na stopie L trzeba podnieść na pawezy o mniej więcej 45mm w górę. Dodatkowo silniki te są odchylone o 15 stopni w górę, warto założyć klina - ochraniacz pawezy żeby wyzerowac położenie kata silnika do pawezy - to się tyczy silników wyposażonych w power trim wtedy szybciej w ślizg pójdziemy, w silnikach bez PT nie ma to aż takiego znaczenia, chyba że dziub łódki strasznie wyje do góry w zerowym ustawieniu trymu silnika ...

Co do obrotów - kolega napisał że łapie max 4850 obrotów, skoro to wie to ma zapewne zegary, skoro ma zegary to niech na luzie manetke odkręci na naxa i pokaże mu max obroty i wtedy się okaże że nie ma żadnego ograniczenia bo takowych nie zakładali, czasami jedynie się spotkałem że na biegu jałowym nie można było wykręcić Maxa bo to niezdrowe dla silnika....

Edytowane przez womaly23

• 0

Jakie głupoty. Producent zblokowal żeby silnik przez pierwsze godziny pływał na małych obrotach a po wypływaniu zwiększyć obroty i tak do 20 godzin a potem przegląd

Kilka osób też miało podobne problemy.

Mam silnik z długą stopą i nic nie musiałem podnosić.

• 0

Jakie głupoty. Producent zblokowal żeby silnik przez pierwsze godziny pływał na małych obrotach a po wypływaniu zwiększyć obroty i tak do 20 godzin a potem przegląd

Kilka osób też miało podobne problemy.

Mam silnik z długą stopą i nic nie musiałem podnosić.

Znasz procedurę docierania silnika? Na jakich obrotach i przez jaki czas ma być docierany?

Z którego roku masz silnik? Czy mierzyles lub zwróciłes uwagę ile płyta kawitacyjna jest poniżej dna lub w slizgu jak plyniesz ile jest pod wodą?

Edytowane przez womaly23

• 0

Procedura docierania silnika Mercury

WAŻNE: Niezastosowanie się do procedur docierania może spowodować zmniejszenie wydajności pracy silnika oraz prowadzić do uszkodzeń silnika. Zawsze należy wypełniać procedury docierania silnika.

1. W czasie pierwszej godziny pracy silnika powinien on pracować przy różnych ustawieniach przepustnicy aż do 3500 obr./min. lub przy otwarciu przepustnicy mniej więcej do połowy.

2. W czasie drugiej godziny pracy silnika powinien on pracować przy różnych ustawieniach przepustnicy aż do 4500 obr./min. lub otwarciu przepustnicy do trzech czwartych, przy czym w całym tym czasie silnik powinien pracować przy całkowitym otwarciu przepustnicy przez około jedną minutę co dziesięć minut.

3. W czasie kolejnych ośmiu godzin pracy silnika należy unikać ciągłej pracy silnika przy całkowitym otwarciu przepustnicy każdorazowo przez więcej niż pięć minut.

z instr€kcji wynika ze zalecane sa interwaly i czasem nalezy odkrecic manetke na fuull 

• 0

Bravo, tak właśnie się dociera silnik który i tak jest dotarty praktycznie w 100 % przez producenta. Tu producenci maja różne teorie, niektórzy zalecają 10 inni 20 mth...

Napisze o Mercury bo tu jestem przekonany - ten silnik nie jest zablokowany...

Edytowane przez womaly23