Skocz do zawartości
  • 0

Łódź RF420 GPX Mercury30 jaka śruba

Tubylec1982

Pytanie

Witam kupiłem taki zestaw Riverfox 420 GPX z silnikiem Mercury 30EFI  .  

W zestawie mam dwie śruby 

9,9 x 13

i druga 

taki symbol 18 896892A40  9*5P

znalazłem takie oznaczenia w necie 

diameter 9 - 3/4

Pitch   9-1/2

Prędkość osiągana na pierwszej ok 35 , na drugiej   40  .   Czy Taka prędkość dla takiego zestawu jest dobra bo widziałem na stronie foxa że z 30 pływa to ok 50 km/h   

Jaką śrubę zastosować  ewentualnie .   

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

ja otrzymalem taka instrukcje z nowym mercurym 60km i docieram go tak jak wyzej zacytowalem z instrukcji , ten motor 30 km moca do alumy nie powala skok jest za duzy i chyba dla tego ma problem z wejsciem w slizg , nie slyszalem zeby mercury mial jakies blokady na czas pierwszych 10/20mth

Edytowane przez gammbler

• 0

Problemy generalnie może mieć dwa - za szybką śruba, za nisko wisi silnik. Przerabiam ten problem na własnej skórze.

Wcześniej miałem 30 km i zmieniłem na nowe 30 km, na starym plywalem 45 km/h na nowym pierwsze wyplyniecie 14 km/h, zjazd do garażu , Silnik w górę o 45 mm na wodę i 48 km/h. Doszły graty itd łódka ospale wychodziła w ślizg - zmiana śruby na 9 7/8x10 i wszystko jest ok.

• 0

Płyta jest około 4 cm poniżej dna,nie wkręcę na obroty na luzie bo mam biegi w manetce rumpla i wbijam od razu bieg. Jutro kupię śrubę ze skokiem 10 i zobaczymy, instrukcje obsługi i zasady docierania przeczytałem i tak wg tego pływam.

Oczywiście że możesz, po lewo na silniku poniżej czapy masz guzik, który po wciśnięciu zwalnia biegi i możesz sobie gazowac do woli jak chcesz i ile chcesz..

4 cm nie ma bidy ale ja bym go podniósł o jakieś 2-3 cm

Edytowane przez womaly23

• 0

Nawet jak będzie dobrze na nowej śrubie to i tak zrób test na podniesionym silniku, zapewne dużo łagodniej będzie Ci wychodziła do ślizgu a może i zyskasz 2/ 3 km/h.

Ja u siebie ustawiłem tak że po wytrymowaniu silnika w pełnym ślizgu płyta kawitacyjna jest 2 może 3 mm pod wodą i to dało mi najlepsze efekty

Edytowane przez womaly23

• 0

Kupując silnik sugerowałem się forami Us i Australii 25 jest uważana za wystarczającą https://fishtalkmag.com/blog/yamaha-f25-outboard-engine-test-and-review .Nie mam ciśnienia na zapierdzielanie (od tego jest skuter ) raczej swobodne i w miarę skuteczne przemieszczanie z miejscówki na miejscówkę. Skoro 25 powinno wystarczyć to 30 zrobi to swobodnie i taki zonk się wydarzył. Jak solo osiągnę okolice 40 no może ciut powyżej będę zadowolony, 90 % czasu pływam sam i na moich akwenach to wystarczy. W sumie może trzeba było brać 40.

Test alumy https://fishtalkmag.com/blog/alumacraft-escape-145

Edytowane przez Paweł J

• 0

25 to zablokowana 30 :) ja bardzo żałuję że nie wziąłem 40 KM było by idealnie.

Generalnie jestem bardzo zły bo było brać Mercury 40 która można odblokować jak dobrze pamiętam na 50 km, lub 50 na 60 można rozbeltac :) poza tym można fajna elektronikę podpiąć do Mercury od 40 KM wzwyż która się zwie Vessel View - fajne opcje to ma, drugim wyborem mogła być Yamaha 30 która można odblokować na 40 lub 40 na 50 już nie pamietam :/

Edytowane przez womaly23

• 0

No i problem razwiązany,zmieniłem śmigiełko na 9 3/4 na 9 1/2. Łódka wychodzi momentalnie z wody v max samemu 42 km/h ,dosiadka pasażera waga ok 65 kg i spadek prędkości o 2 km . Dobrałem trzeciego pasażera 80 kg i dalej się ślizgamy ,czuć już ciężar ale 38 km jest. Może jeszcze bym coś pokombinował z wysokością silnika ale to zostawiam na weekend majowy.

Dziękuję koledze Womaly23 za namiar mimo iż teraz nie skorzystałem i za bezinteresowną pomoc.

• Like 1

• 0

Zaskoczony jestem tylko tym, że we trzech na łódce, z całym szpejem i silnikiem 30 koni bez problemu wchodziliście w ślizg...

U nas na 40-stce był problem. Trzeba się było przesiadać. Ale niestety nie pamiętam co to była za śruba, a nie mam teraz możliwości sprawdzić... Fakt, na łodzi było trzech gości po dobre 90 kg, dziobówka, dwa kwasiaki i masę szpeju (grill, żeliwo, piwo i takie tam ????).