Skocz do zawartości

Który kołowrotek ??

Rybka*lubi*pływać*

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) .

Panowie potrzebuję pomocy a właściwie fachowej porady w kwestii doboru kołowrotka .

Z uwagi ,że ja jestem zupełnym laikiem który w świecie wędkarstwa dopiero raczkuje za poleceniem kolegi pozwoliłam sobie wpaśc tu do Was po  pomoc ( oczywiście - jeśli zechcecie ) .

Chcę kupić kołowrotek ( prezent dla mojego chłopaka :P ) . Opcje są dwie :  Penn Class 2500 i 3000 .

Będzie przytulony do wędki Xzoga Taka G66 1,98 m moc 7 kg jedno skład .

Wędka pod jerków pod tradycyjny kołowrotek . Jerki ważą w przedziale  70 - 90 gram ...

Tyle udało mi się zakodować z wydobywanych pokątnie informacji ... i tu właśnie mam problem :wacko: .

Chciałabym by wszystko pasowało do siebie idealnie .

Pomożecie ? :rolleyes:

• Like 1

Napisałaś, że wybierasz kołowrotek do konkretnego kija. Tutaj większa waga może mieć znaczenie na + bo lepiej wyważy zestaw. Kija nie znam w spinie więc nie opiniuję. Ale pozostaje kwestia rozmiaru a wiec pojemności szpuli kołowrotka. Do przynęt o wadze przez ciebie podanej, linka musi mieć odpowiednia moc (co często oznacza grubość... choć niekoniecznie) Obawiam się że na 2500 nie wejdzie odpowiednia ilość linki.

To ogólne zasady. Liczę że "spinnigści:" znający ten sprzęt podadzą konkrety :)

(ale ten Twój gościu ma fart :D )

Tez tak myślę ;) - w kwestii farta oczywiście :P .

Bardzo dziękuję , że zechciałeś podzielić się ze mną swoją wiedzą . To miłe .

Już myślałam , że nikt się nie odezwie albo , że coś pomerdałam ;)).

Czuję się tu jak w kokpicie  samolotu :blink:  - tyle guziczków i nie wiadomo który przycisnąć ;)

• Like 1

Aniu, kup mu 3000, nie będzie narzekał. Jeśli rzeczywiście łowi jerkami około stówki gram, to potrzebuje dość mocnej linki. Jak napisał Robert, pojemność szpuli ma znaczenie w tym przypadku. Nie kombinuj, daj mu ..................... 3000 :P

Miło, że niektóre dziewczyny interesują się hobby i marzeniami swoich chłopców, to budujące.

Wytrzymaj w tej konwencji, a będziesz miała wiernego i kochającego chłopa na wiele lat. ;) 

• Like 3

Bartek  , jeśli 3000 jest tym jedynym to taki dostanie.... :P . Moja dociekliwość wynika z faktu iż wole by mnie ucałował niż "zabił" jak będzie pudło ;) . Przyszły właściciel jest na maxa zafiksowany (pewnie i  jak  Wy wszyscy ) na punkcie wędkarstwa i sprzętu .

Musi być symbioza :) .  Stąd  determinacja ;).

A tak już w torach to masz rację - co do hobby ,  mój facet potrafi zarazić człowieka tymi klimatami :) .

Bartek  , jeśli 3000 jest tym jedynym to taki dostanie.... :P . Moja dociekliwość wynika z faktu iż wole by mnie ucałował niż "zabił" jak będzie pudło ;) . Przyszły właściciel jest na maxa zafiksowany (pewnie i  jak  Wy wszyscy ) na punkcie wędkarstwa i sprzętu .

Musi być symbioza :) .  Stąd  determinacja ;).

A tak już w torach to masz rację - co do hobby ,  mój facet potrafi zarazić człowieka tymi klimatami :) .

Na punkcie wędkarstwa... taaaak, na punkcie sprzętu... niekoniecznie :) .

Choć dobry sprzęt nie przeszkadza, raczej pomaga.

Rozumiesz i akceptujesz pasję partnera, to dobra droga ku przyszłości :D .

• Like 1

Na punkcie wędkarstwa... taaaak, na punkcie sprzętu... niekoniecznie :) .

Choć dobry sprzęt nie przeszkadza, raczej pomaga.

Rozumiesz i akceptujesz pasję partnera, to dobra droga ku przyszłości :D .

No i proszę jakich cennych porad  , i uwag mogę tu nazbierać :P .