anpart Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Według Falkowskiego biorą same metrówki, ( mniejszych nie ma, bo wyjadły je zimorodki ) też jadę jak mnie zabierzesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Napiszcie jak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Całkiem udany wypad, okonie brały wyśmienicie, szczupak był przyłowem, trochę tylko za ciepło było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David72 Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Całkiem udany wypad, okonie brały wyśmienicie, szczupak był przyłowem, trochę tylko za ciepło było.Też wybieram się tam pod koniec sierpnia, może doradzisz jakieś miejscówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Proponuję łapanie szczupaki - twister żółty, perła, okonie - cykada w malowaniu na okonia, miejsca to wypłycenia z roślinnością. Musi być dużo drobicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Cykada "amazonka" polecam na okonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 To jest specyficzna woda szczupłe mają tam jedną ulubioną przynętę, z początku nie wierzyłem ale po całym dniu kombinowania różnymi przynętami zaliczyłem kilka sztuk a koledzy po kilkadziesiąt. I to mnie zastanowiło. Postaram się nie robić długiego wywodu, ale nie wiem co mi wyjdzie.Jeżdżę na podobne jeziorko od 16 lat. Czasami siedzę tydzień bo cisza spokój, gospodarz myśliwy, na polowanko można wieczorem skoczyć- sam miód.Do rzeczy ryby- średni tygodniowy wynik jak biorą żle albo średnio to 30-40 szczupaków na łeb. Większość 45-60 jakaś 70tka, osiemdziesiąt też się trafi.Ryby łowiłem tam na wszystko i po tylu latach mam wyrobioną metodę. Presja(jeziorko jest mniejsze i dużo płytsze niż Boksze więc do obłowienia banalne) sprawiła, że ryby są tam mega tresowane. Biorą na gumy w dwóch kolorach motor oil i perłowy z czarnym grzbietem. To nie jest żart. Nie chodzi o to, że nie da się złowić na inny kolor, da się ale te dwa skutecznością biją resztę na łeb. 50% brań jest prawie niewyczuwalnych-efekt przekłucia dlatego zawsze daję dozbrojke z podwójnej kotwicy na brzuchu bo nawet jak nie poczuję to się uwiesi. Metoda polega na pływaniu z echem które jest potrzebne tylko do rozeznania głębokości. Guma prowadzona w opadzie 5cm nad dywanami zielska, wyżej nie biorą, chyba, że żrą co się zdarza rzadko. Po tylu latach tam spędzonych znam jeziorko na pamięć i w sumie echo mógłbym odpuścić no ale i tak zabieram.Czasem wpadają inne ekipy, lecą do wody jerki, wielkie gumy, woby itd. Jezioro jest tak małe, że gdyby coś wyciągali to bym widział Czasem rozmawiam z konkurencją. Jak ja mam powiedzmy 5 sztuk na wypłynięcie to przeważnie są na 0, jak mam 10 to konkurencja 1-2 ryby.Anegdotka- dwa lata temu byłem na tydzień. Zacząłem w poniedziałek, do czwartku łowiłem po 1-2 szczupłe dziennie. W piątek się ruszyły złowiłem coś ponad 20, w sobotę złowiłem 42szt z czego kilka ładnych(pamiętam dobrze bo to mój ilościowy rekord) w tym samym czasie(w sobotę) druga łódka z mojego kempingu z ludźmi mającymi pojęcie o łowieni zanotowała wynik 0! Anegdotka2- W zeszłym roku zaprosiłem kolegę że niby super jezioro, wygłupiłem sie totalnie. Przez 4 dni nie złowiliśmy absolutnie nic totalne dno. Wyłowili ryby? Nie bo takie dno przerabiałem tam wiele razy, tylko do tego potrzeba 16 lat doświadczeń z danej wody.Do czego zmierzam, w tego typu płatnych burdlach o wysokiej presji można połowić jak się trafi na moment albo posiedzieć trochę i znając sposób uciułać wynik nawet jak ryby słabo żerują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 I to mnie zastanowiło. Postaram się nie robić długiego wywodu, ale nie wiem co mi wyjdzie.Jeżdżę na podobne jeziorko od 16 lat. Czasami siedzę tydzień bo cisza spokój, gospodarz myśliwy, na polowanko można wieczorem skoczyć- sam miód.Do rzeczy ryby- średni tygodniowy wynik jak biorą żle albo średnio to 30-40 szczupaków na łeb. Większość 45-60 jakaś 70tka, osiemdziesiąt też się trafi.Ryby łowiłem tam na wszystko i po tylu latach mam wyrobioną metodę. Presja(jeziorko jest mniejsze i dużo płytsze niż Boksze więc do obłowienia banalne) sprawiła, że ryby są tam mega tresowane. Biorą na gumy w dwóch kolorach motor oil i perłowy z czarnym grzbietem. To nie jest żart. Nie chodzi o to, że nie da się złowić na inny kolor, da się ale te dwa skutecznością biją resztę na łeb. 50% brań jest prawie niewyczuwalnych-efekt przekłucia dlatego zawsze daję dozbrojke z podwójnej kotwicy na brzuchu bo nawet jak nie poczuję to się uwiesi. Metoda polega na pływaniu z echem które jest potrzebne tylko do rozeznania głębokości. Guma prowadzona w opadzie 5cm nad dywanami zielska, wyżej nie biorą, chyba, że żrą co się zdarza rzadko. Po tylu latach tam spędzonych znam jeziorko na pamięć i w sumie echo mógłbym odpuścić no ale i tak zabieram.Czasem wpadają inne ekipy, lecą do wody jerki, wielkie gumy, woby itd. Jezioro jest tak małe, że gdyby coś wyciągali to bym widział Czasem rozmawiam z konkurencją. Jak ja mam powiedzmy 5 sztuk na wypłynięcie to przeważnie są na 0, jak mam 10 to konkurencja 1-2 ryby.Anegdotka- dwa lata temu byłem na tydzień. Zacząłem w poniedziałek, do czwartku łowiłem po 1-2 szczupłe dziennie. W piątek się ruszyły złowiłem coś ponad 20, w sobotę złowiłem 42szt z czego kilka ładnych(pamiętam dobrze bo to mój ilościowy rekord) w tym samym czasie(w sobotę) druga łódka z mojego kempingu z ludźmi mającymi pojęcie o łowieni zanotowała wynik 0! Anegdotka2- W zeszłym roku zaprosiłem kolegę że niby super jezioro, wygłupiłem sie totalnie. Przez 4 dni nie złowiliśmy absolutnie nic totalne dno. Wyłowili ryby? Nie bo takie dno przerabiałem tam wiele razy, tylko do tego potrzeba 16 lat doświadczeń z danej wody.Do czego zmierzam, w tego typu płatnych burdlach o wysokiej presji można połowić jak się trafi na moment albo posiedzieć trochę i znając sposób uciułać wynik nawet jak ryby słabo żerują.Tak też poławiamy na Bokszach (14 lat praktyki), tylko konkretne przynęty, pory dnia i dobry humor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 (edytowane) Ciekawe jest to, że dwa kolory gum o których napisałem nigdy nie są dobre jednocześnie. Jak jest klarowna woda(październik) sprawdza się motor a na perłę brania są sporadyczne. W maju i w wakacje kiedy woda jest bardziej mętna motor nie robi za to perła daje radę. Nigdy na tym akwenie nawet nie zbliżyłem się do granicy metrówki, gospodarz ma na koncie kilka i tłumaczę to sobie tak, że jestem powiedzmy raz w roku a dużych ryb jak to w normalnej populacji jest najmniej i żerują najrzadziej, szansa trafienia jest niewielka. Żeby nie było, że nie stosuję selektywnych przynęt i stąd to wynika- wszystkie duże ryby gospodarza czyli powiedzmy 90+ siadają na te same gumy które ja stosuję. Poza tym w typowym zaszczupaczonym małym jeziorku zawsze będzie przeważał szczupak 1-3kg bo konkurencja pokarmowa jest duża. W Wersminii jest na przykład inaczej. Są okazy ale one były wpuszczane z odłowów. Edytowane 1 Sierpnia 2014 przez Krisu23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 W najbliższą niedzielę będę nad Bokszem, może ktoś był ostatnio, szczupak się ruszył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David72 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 (edytowane) Byłem, wróciłem w czwartek. Ze szczupakiem słabo. W sumie miałem tylko półtora dnia łowienia, eldorada nie było, ale byłem tam pierwszy raz, jak Ty jeździsz tam 14 lat to na pewno znasz to łowisko o wiele lepiej (miejscówki, pora dnia, itp.). Dla mnie sprawdziły się wahadła w kolorze złota, na perłowego twistera miałem sporego okonia. Na cykadę Amazonkę miałem przyłów w postaci niewymiarowego szczupaka, przy prawym pomoście na plaży. Tak naprawdę liczyłem na lepsze połowy, ale generalnie miejsce uważam za fajne, warte rozpracowania, planuje częściej tam gościć (dobry standard, w porządku właściciel). Abstrahując od spiningu mój syn na spławikówkę naczesał sporo wzdręg. Edytowane 15 Sierpnia 2014 przez David72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Ostatni wypad nie był najlepszy, zmienna pogoda, zmienna pogoda, jeden ładny szczupak i kilka dużych okoni (kolegi 37 cm), białorybów sporo ale nie za wielkie sztuki. Poprawka jesienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Ostatni wypad nie był najlepszy, zmienna pogoda, zmienna pogoda, jeden ładny szczupak i kilka dużych okoni (kolegi 37 cm), białorybów sporo ale nie za wielkie sztuki. Poprawka jesienią.Zapomniałeś o ch..ju na pomoście ciekawe czy będzie jesienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zapomniałeś o ch..ju na pomoście ciekawe czy będzie jesienią.A co ten c..j na pomoście robił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Stał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Ryby skrobał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Planuję weekand na Bokszami, ktoś był ostatnio, jakieś sukcesy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 1 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) Byłem ostatnio obok na białym i............. Edytowane 1 Października 2014 przez anpart 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Andrzej jesteś pominięty w dyskusji, masz stronnicze podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Bo pytania są tendencyjne .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 2 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 (edytowane) Andrzej jesteś pominięty w dyskusji, masz stronnicze podejście.Podyskutujemy jak będziemy jechać jutro, pogoda ma się zmienić....ale ma być stabilnie. Edytowane 2 Października 2014 przez anpart 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasielewskis Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 ktoś się wybiera na majówkę 2015? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Jedziemy w 8 osób 7 - 9 maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasielewskis Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 A to się miniemy, ja będę 1-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Czy Andrzej pozwala pływać na spalinie? Z tego co pamiętam to strefa ciszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi