Skocz do zawartości
  • 0

Ręczna wyciągarka do przyczepy podłodziowej.

nurek28

Pytanie

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Krzysiek polecam https://www.wyciagarki24.pl/wyciagarka-reczna-dragon-winch-dwk-o-26-v.html?gclid=EAIaIQobChMIt-yYheD_1QIVHYGyCh1FGwNMEAQYASABEgLiKPD_BwE montowałem już w trzech samochodach, co prawda do wciągania zwierzyny na pakę. U siebie w podłodziówce też zamontuję.

• 0

Zawsze korzystałem ze stalówek ,ale trzeba też o nią dbać. Rozwiń linkę ,rozkręć nawiń równo i zalej olejem,może być silnikowy. Strzykawka i nasączaj ,linka potrafi wciągnąć 250 ml oleju. Najlepiej zdjąć ją całkowicie i zanurzyć. Powinna lekko zmięknąć i będzie się lepiej nawijać i układać na bębnie wyciągarki.

• Like 1

• 0

Linka stalowa będzie bardziej giętka gdy będzie wykonana z większej ilości linek tzw. splot  Ale będzie bardziej narażona na ścieranie .Czyli coś za coś.

Mam pas i robi robotę. Ciężar mojej łodzi wraz ze szpejem :  silnik el. , aku x2 ,spalina ,paliwo i inne graty ,które też czasami wciągam na przyczepę to około 250kg

• 0

To sie zgadza, ale można zmienić na pas - linka w moim odczuciu jest gorsza.

Tez miałem w pierwszej przyczepce badziew - na 120 dni spędziłem 96 na rybach codziennie sie wodujac w słonej wodzie.

Oprócz zębatek poleciały łożyska w kołach, bo sie okazały nieszczelne...

Tapatalknięte z komórki

Edytowane przez Dano^

• 0

To sie zgadza, ale można zmienić na pas - linka w moim odczuciu jest gorsza.

Tez miałem w pierwszej przyczepce badziew - na 120 dni spędziłem 96 na rybach codziennie sie wodujac w słonej wodzie.

Oprócz zębatek poleciały łożyska w kołach, bo sie okazały nieszczelne...

Tapatalknięte z komórki

Z tymi łożyskami i słoną wodą nic nie zrobisz... Niestety sól to najgorsza zaraza i nawet z podwójnie zamkniętym łożyskiem coś musi się zepsuć :/

• 0

Z tymi łożyskami i słoną wodą nic nie zrobisz... Niestety sól to najgorsza zaraza i nawet z podwójnie zamkniętym łożyskiem coś musi się zepsuć :/

W każdym razie - słaba i tania przyczepka w moim odczuciu ma wszystko słabej jakości.

Wody Pomorza mnie nauczyły...

Teraz z ta wciągarka co mam w Branderupie nie jest najszczęśliwsza, ale trwałości jej nie odmówię;-) Jak linke szlag trafi i zestaw jeszcze będzie u mnie - zmienię na pas.

Tapatalknięte z komórki

• 0

Tu nie chodzi o pas.

Tylko o jakość zębatek i tulejek.

Tulejki się wyrabiają powstaje luz i zębatki się odsuwają od siebie i po ptakach. A i ta mała zębatka potrafi pęknąć.

Ten kto woduje 100 razy w sezonie ten wie o czym piszę.

W poprzedniej przyczepce miałem zamontowaną chińską wciągarkę kupioną na alledrogo za 70 PLN i 5 lat działała bez problemu (pewnie działa do tej pory u innego właściciela)

Trzeba spełnić tylko dwa warunki po zakupie.

1. Dokładnie całość przesmarować

2. Wymienić linkę na nierdzewną

Jeśli jest na tulejach z brązu wytrzyma Ci Kolego 20 lat spokojnie.

• 0

Moim zdaniem podstawą jest p zakupie przyczepy, czy wciągarki całe te ustrojstwo rozebrać. Końcówki wałków przeszlifować, a składając wszystko do kupy części obrotowe przesmarować.

Dobre pół godziny roboty, a zazdrość kolegów bezcenna. Mój Knott działa już w bardzo dobrej kondycji już 3 rok, gdzie Knotty kolegów rozsypały się po około pół roku użytkowania.

Wyżej wspomnianą markę można kupić z linką i pasem. Zdecydowanie kupujemy z pasem.

• 0

Wyciągarka zamówiona.

Knott do 900 kg z taśmą.

Tu nie chodzi o smarowanie porostu powstają luzy które powodują oddalenie się od siebie zębatek.

A luzy powstają bo jest tarcie i się wyciera materiał. 

Jak jest smar to nie ma tarcia, jest ślizg i nic się nie wyciera i nie powstają luzy oddalające przekładnie.

Nie smarujesz nie jedziesz.

Nie popieścisz nie zmieścisz.  :lol:

Edytowane przez Pietruk
  • Like 3