Skocz do zawartości
  • 0

Shimano Stradic FC vs RC

Jack__Daniels

Pytanie

Cześć.

Czy mo?źe mi ktoś wytłumaczyć skąd bierze sie tak kolosalna r?ł?źnica w cenie pomiędzy stradickiem FC a RC?

Dla przykładu ceny z dzisiaj 13-10-2011) z allegro:

Stradic 4000 FC - 775zł

Stradic GTM 4000 RC - 474zł

(por?łwnuje tu nowe kołowrotki z gwarancją - ustawiłem po cenie i wybrałem pierwsze czyli najtańsze z dzisiaj dostepnych)

Wychodzi, ?źe za 2xFC mogę mieć praktycznie 3xRC.

Czy one się r?ł?źnią bebechami?? Czy jednyną r?ł?źnicą jest umiejscowienie hamulca?

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...?

Tak mnie naszło bo zastanawiam się nad wymianą kołowrotk?łw na jedną firmę i ten sam model. Przy załozeniu, ?źe korzystam tylko z rozmiar?łw 3000 i 4000 i mam 8 kołowrotk?łw, z czego jednocześnie korzystam najwy?źej z dw?łch to by mi tych młynk?łw na kilkanaście lat starczyło :D.. bo części zamiennych miałbym tyle, ?źe ho ho i szpul te?ź tyle, ?źe miałbym ponawijane co tylko mi potrzeba. Jedyne co mi się nie podoba w RC to, ?źe trzeba mieć specjalny klucz serwisowy, zeby odkręcic taką złotą obejmę za pokrętłem hamulca.

Kurde :D wyszły trzy wątki :D R?ł?źnica między FC a RC, dywagacje nt wymiany sprzetu i wątek serwisowy :D.

Proszę sie skupić na pierwszym :D

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pierwsza r?ł?źnica pomiędzy FC a RC to taka ?źe FC ma część korpusu z metalu (ta część ze stopką,pokrywa korpusu jest z grafitu) a RC ma cały z grafitu,następnie to kabłąk,w FC jest jednoczęściowy a w RC dwu częściowy,kolejna r?ł?źnica to szpule,FC ma dwie aluminiowe a RC gł?łwną alu a zapasową z grafitu,ostatnie co przychodzi mi na myśl to to ?źe FC jest produkowany w Japonii (2500,3000,4000) a RC (wszystkie rozmiary) jest Malezyjski.

Generalnie są to dwa r?ł?źne kołowrotki,nie jest tak ?źe RC to tylno hamulcowa wersja FC.

Co do bebech?łw czyli przekładni to wydaje mi się ?źe jakościowo są podobne,pinion z mosiądzu a koło zębate odlewane ze stopu Alu z Cynkiem.

Od siebie mogę dodać ?źe miałem kiedyś 2500 RC,kupiłem go bardzo spontanicznie,sprzedałem po jednym wypadzie na ryby,og?łlnie kręcioł jest fajnie wykonany,dobrze spasowany jak za te pieniądze ale niestety zszokował mnie swoim brakiem mocy (wielkość 2500) po chwili łowienia strasznie bolała mnie ręka,dodatkowy minus to jego waga.

O proszę,nawet znalazłem fotki mojego egzemplarza:

http://img697.imageshack.us/img697/8459/dscn1431g.th.jpg http://img638.imageshack.us/img638/6144/dscn1448xn.th.jpg http://img175.imageshack.us/img175/1193/dscn1453.th.jpg

• 0

Je?źeli nie chcesz płacić więcej ni?ź 700-800 zł za młynek, zastan?łw się nad starszą Stellką, czy TP. Myślę, ?źe będziesz baaardzo zadowolony. Taki, nawet 10 letni młynek w dobrym stanie posłu?źy o wiele dłu?źej ni?ź ka?źdy Stradic. A i komfort łowienia będzie o wiele wy?źszy.

• 0

ad Wędkarz87, dzięki za info! Nie widziałem, ?źe a?ź takie r?ł?źnice.

ad tpe :D musiałbym sobie 8 stelli kupić, takich samych :D wiesz ile lat bym tego szukał :D? Poza tym najchętniej to nie chciałbym płacic wiecej jak 500zł za młynek :D, a nie 700 czy 800zł :D. Ostatnio zwiała mi okazja, Stradick 4000 FI za 499zł, trochę ubolewam, ze nie skorzystałem wcześniej, a jednego ju?ź mam.

• 0

Bo teraz mam 8 szt :D i wyszło mi, ?źe sztuka za sztukę :D. Żadnej innej ukrytej filozofii :D.

Z drugiej strony jakbym sie zastanowił to znowu nam wyjdzie temat na kolejną dyskusję :D.

Zastanawiam sie kiedy u?źywam jakiego młynka i ile jednocześnie. Absolutne minimum to 3 szt. bo 1 x 3000 do klenio/jazio/pstroągo/okonio/lekko szczupako/bolenowania + match, 2 x4000 do ł?łdki bo wtedy mam dwa kije. Do feedera te?ź wolę 4000. Jak siadam z odległościowką (ostatni raz ze dwa lata temu :mellow: )to jednak te?ź dwa i tu bez r?ł?źnicy czy 3000 czy 4000. Zastanawiam się czy o czymś nie zapomniałem :D

busz231 mo?źe masz rację, a mo?źe i nie :D... zale?źy z kt?łrej strony na to spojrzeć :D

• 0

Pierwsza r?ł?źnica pomiędzy FC a RC to taka ?źe FC ma część korpusu z metalu (ta część ze stopką,pokrywa korpusu jest z grafitu) a RC ma cały z grafitu

Grafit = XT7 czy coś w tym stylu ;p

Piszę a propos pierwszego posta właśnie. Mi się wydaję, ?źe FC nie jest metalowy.

• 0

Na jakiejś ruskiej stronie na kt?łrej rozbierają kołowrotki czytałem ?źe ta część ze stopką to alu,a pokrywa korpusu to grafit.

Nie potrafię tego teraz odnaleźć,to samo tyczy się Twin Powera FC.

Ja jakieś 7 lat myślałem ?źe w stradicu Fb 2500 ten panel jest metalowy. Myślałem tak do niedawna. A?ź się dowiedziałem organoleptyczni ?źe źle myślałem. :angry:

• 0

Miałem stradica fc i stopka tego kołowrotka jest metalowa :D Kiedyś podczas konserwacji fc dałem odrobine smaru w tulejke kt?łra nachodzi na worm shafta od strony plastikowej zębatki przez co kołowrotek cie?źko pracował i zacinał się. Og?łlnie nie polecam :D

• 0

Pierwsza r?ł?źnica pomiędzy FC a RC to taka ?źe FC ma część korpusu z metalu (ta część ze stopką,pokrywa korpusu jest z grafitu) a RC ma cały z grafitu

Grafit = XT7 czy coś w tym stylu ;p

Piszę a propos pierwszego posta właśnie. Mi się wydaję, ?źe FC nie jest metalowy.

Myliłem się a i owszem:) FC jako i następca jego FD są metalowe. Stradic GTM-RC jest z xt7. Przy okazji dokonałem absolutnie epokowego odkrycia, ?źe Super gtm i Stradic gtm to praktycznie to samo :mellow: