Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw do łowienia z opadu na gumki

TOBO1988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych koleg?łw!!! Mam problem z dobraniem mojego pierwszego zestawu spinningowego. W temacie spinningu jestem całkowicie zielony wiec licze na wasza pomoc!!!dodam ze interesuje mnie łowienie z opadu gł?łwnie na gumki o rozmiarze do 12cm do max 20 gram oraz lzejsze woblerki do 7 cm obrot?łwki w rozmiarach 1 do 2. Licze na dobranie sprzetu podstawowego czyli wędki kołowrotka plecionki(podobno lepiej sprawdza sie przy połowie sandaczy)cel połow?łw to przede wszystkim sandacz ale r?łwniez szcupak okon klen na akwenach gł?łwnie dunajec(okolice tarnowa)komor?łw,niwka,stawy radłowskie,bobrowniki,wisła(okolice dąbrowy Tarnowskiej)generalnie wszelkie akweny w okolicach Tarnowa.Kwota kt?łrą dysponuje to 1600zł.Z g?łry dziękuje za pomoc.

• 4 tygodnie później...

Kołowrotek mogę ci polecić Spro Red Arc 10300, kosztuje około 300zł, plecionka PowerPro 0,19mm około 100zł z wysyłka na Allegro są. Zostaje ci 1200zł na kijek i przynęty :D Kijek najlepiej zam?łw sobie z pracowni to ci dobiorą pod ciebie....

Kijek z pracowni to ostatni etap kolego @cru5h.Jak mu nie podpasuje to straci pare st?łwek i co??Zniechęci sie chłopak do ryb.

Z tego co piszesz potrzebujesz uniwersału kt?łry jak wiadomo nie istnieje.Mo?źna jakos tam pogodzic szczupaka,sandacza i okonia ale klenie :unsure: mo?źe byc cię?źko chyba,ze masz w łowisku kluchy co na 7cm kopyto walą jak złe.

Uniwersalna dł to 2,75-2,9 c.w 25g.W sklepach jest du?źo patyk?łw więc cięzko wskazac jeden podstawowy.Plecka dobra na zębate,na klenie odpada.Moc 10-14lb w zupełnoiści Ci wsytarczy.

Młynek wielkości 3000 powinien obskoczyc te gumki do 20g.

Poszperaj po forum bo to temat rzeka i kazdy ma swoje poglądy i doświadczenia na ten temat.

Kijek z pracowni to ostatni etap

W pełni się zgadzam z @Mariano.

@TOBO, za 300 zł kup sobie kijek i kołowrotek, i co tam jeszcze trzeba, a resztę zainwestuj mądrze na rok.

Połowiwszy trochę, po p?łł roku pogonisz stary sprzęt za 1/3 ceny, doło?źysz 300 z zachomikowanych i kupisz coś trochę innego, mo?źe i lepszego.

Po następnym p?łłroczu pogonisz i to, i będziesz w stanie dość rozsądnie wydać ponad tysiaka na zestaw w miarę odpowiadający Twoim potrzebom. Mo?źe i coś z pracowni sobie zafasujesz wtedy, jeśli uznasz za stosowne...

To i tak będzie jakieś szaleńcze tempo...

Złudne myslenie ludzi,?źe kij z pracowni będzie lepiej łowił ryby niz seryjne produkty.Ja do kija z pracowni potrzebowałem ok 5-6 lat intesywnego spinningowania ?źeby byc pewnym co i jak a i tak pierwszy okazał sie spalony :mellow:

@Tobo1988

szybkie,zbie?źne,dobrze uzbrojone badyle ma w swojej ofercie Robinson.Mi te patyczki podeszły ale Ty musisz podjąc decyzje.pozdrawiam

Złudne myslenie ludzi,?źe kij z pracowni będzie lepiej łowił ryby niz seryjne produkty.Ja do kija z pracowni potrzebowałem ok 5-6 lat intesywnego spinningowania ?źeby byc pewnym co i jak a i tak pierwszy okazał sie spalony :mellow:

Pełne zgoda.

Nie ma co iść od razu w pracownię. To ju?ź lepiej jakiś seryjny patyk zza wody - Lami albo StC.

M?łj pierwszy był ATC z x-rods :unsure:. Fajny był - tylko zupełnie nieprzydatny, biorąc pod uwagę warunki w kt?łrych łowiłem w tamtym czasie :lol: :lol:

W temacie spinningu jestem całkowicie zielony wiec licze na wasza pomoc!!!dodam ze interesuje mnie łowienie z opadu gł?łwnie na gumki o rozmiarze do 12cm do max 20 gram oraz lzejsze woblerki do 7 cm obrot?łwki w rozmiarach 1 do 2

Jak na wędkarza zupełnie zielonego w spiningu, całkiem precyzyjnie określiłeś jakiej wielkości i wagi przynętami zamierzasz łowić. I ?źe będą z opadu sandacze walić! Gdzie i kiedy, m?łw, to przyjadę! ;) Posłuchaj dobrej rady koleg?łw, zwłaszcza Chub Norris obrazowo podpowiedział co zrobić, ?źeby się nie wpakować.

Masz na celowniku r?ł?źne gatunki, w skrajnie r?ł?źnych łowiskach, więc siłą rzeczy, choćby najlepsza na świecie wędka będzie godzić to wszystko co najwy?źej średnio (a gdzie tu jeszcze w poradniku uwzględnić Twoje preferencje, kt?łre dopiero nabędziesz...). Wybierz sobie seryjny zestaw, taki średni na je?źa. Kołowrotk?łw poszukaj przez wyszukiwarkę na Form, temat?łw przewinęło się spro. Sporo. Wędka: ani super szybka, niby sandaczowa szpada, ani kluskowata kleni?łwka, ani uniwersał 3,05m ani modny kr?łciak 1,80m. Jak ju?ź muszę doradzić, to ok. 2,50m do ok. 30g, średnio szybki, ale nie pracujący a?ź do rękojeści. Warto przeszukać sklepy i pomacać, najlepiej z przykręconym docelowym kołowrotkiem, powymachiwać trochę. Temat?łw plecionkowych na Forum są... kilometry! :D

Jak nieco połowisz, będziesz wiedział czego i gdzie brakuje w zestawie w konkretnych sytuacjach. Mo?źe zakochasz się w jednym gatunku, mo?źe w swojej rzece na nowo, mo?źe zapragniesz łowić tylko z łodzi na jeziorze? Wtedy dobierzesz wędkę do rzeczywistych potrzeb, a nie do wyobra?źenia o nich. C?ł?ź mamy radzić? Jak jakiś kij wpadnie Ci w oko, będzie le?źał, mo?źesz spytać czy jakościowo daje radę, czy nie, ale niewiele poza tym. Aha, zakoleguj się z jakimś bardziej doświadczonym spiningistą w Twojej lokalizacji, będzie raźniej.

Pozdrawiam

Grzesiek

Jak ju?ź wy?źej napisano, a i ja się do tego dopisuję twoje preferencje kwalifikują się na 2-a zestawy:

gdybym miał wybierać:

Pierwszy zestaw coś w granicach 7-28g/10-35g poszukaj w ofertach Shimano, Konger, Dragon a na pewno coś znajdziesz odpowiedniego dla siebie.

Drugi zestaw 2-10g/12g poszukaj co ma do zaoferowania Mikado, Dragon, Konger, Robinson.

Kręcioły : Penn, Spro Red Arc (3-setke), Shimano Technium, Daiwa Exceler X, (z tych podanych brałbym Spro a do lekkiego zestawu hmmm Daiwe)

Pletka : Power Pro ?ź?łłta/zielona fluo 0,15mm a do lekkiego zestawu ?źyłka zawierająca fluorocarbon 0,14-0,16mm.

Jak sobie policzyłem (w wersji econo) to starczyłoby na dwa zestawy + trochę przynęt.

Połowisz i po jakimś czasie będziesz ju?ź z grubsza wiedział co cię boli i na co się zdecydować, odsprzedajesz (ze stratą) kupujesz nowe i lepsiejsze itd to się toczy

Jest to oczywiście moje widzi mi się i dostosowanie się do wymog?łw 1600zł , poglądy innych niekoniecznie mogą być zbie?źne z powy?źszym.

Dwa zestawy to absolutne minimum zaczynając przygodę ze spinningiem. I nie ma mo?źliwości, ?źeby pogodzić w nich wszystko.

Przykładowo bez problemu dobierzesz sprzęt okoniowo-kleniojaziowy ale kiedy kolega zaprosi Cię na pstrągi bądź bedziesz pr?łbował sił z boleniami mogą zaistnieć sytuacje, ?źe nie dasz rady. Biorąc na to poprawkę kupisz powiedzmy sprzęt trochę mocniejszy. Wybierzesz się na klenie i oka?źe się, ?źe nie jesteś w stanie miotać małym kleniowym woblerkiem bo kij się nie ładuje.

W drugą stronę. Wędka na sandacze nie da rady kiedy będziesz chciał się przyczaić na suma :D Jak wsiąkniesz to bedziesz miał całą szafę wędek <_< A i tak znajdą się sytuacje, ?źe będziesz się drapał po głowie jaki kij zabrać.

Przemyśl sobie dobrze długość kij?łw na podstawie łowisk jakie masz. Na rzeki raczej poleca się długie ale jeśli twoje kleniowe mety to zakrzaczone rzeczki-lepsze 2,4m. To chyba minimalna długość. Maksymalna to moim zdaniem 2.9m. To nie jest tak, ?źe im dłu?źszy kij tym dalej leci przynęta.

Ja bym wybrał do lekkiego łowienia coś max o cię?źarze wyrzutu 12gr tylko absolutnie nie wklejankę. Do gumek z opadu to fajny wynalazek ale do wobler?łw i błystek absolutnie. Sam u?źywam Daiwa Exceller UL 2-10gr. Bardzo delikatnie ale tak lubię. Do tego mam spro Red Arc.

Co do rzecznego uniwersału to mam z pracowni a to na razie tak jak koledzy odradzam. Generalnie kij taki 10-30(35gr) 2,7-2,9m bym brał. Te co są w sklepach sam zobaczysz. Jedyne co mi przychodzi na myśl i co znam z bardziej powiedzmy wypaśnych wędek to seryjne ST Croix z serii Avid. Czasem mo?źna tu na forum fajnego trafić za 300-400zł. Sledź dział sprzedam. W zimie ludziom się nudzi najwięcej kupują to i du?źo sprzedają.

I jeszcze jedna rzecz bo to wa?źne. Powiedzmy, ?źe wybierasz się na klenie potrzebujesz więc: ze trzy blaszki w r?ł?źnych kolorach. Kilka no powiedzmy 4-5 woblerk?łw, ileś tam gum i gł?łwek. Wszystko w pudełku bo przecie?ź nie będziesz nosił w reklam?łwce. To pudełko bez problemu obsłu?źy te?ź okonie i jazie. Ale jego koszt to tak luźno strzelam 100zł. Mało kto zaczynając przygodę ze spinningiem bierze pod uwagę fakt, ?źe posiadanie wystarczającej ilości przynęt daje większy komfort łowienia.

Koledzy bardzo trafnie argumentują bo jedna wędka nie wystarczy.

Jednak gdybym wybierał sprzęt dla początkującego brałbym nowy kołowrotek lub u?źywany z pewnego źr?łdła (proponowany red arc 10300 jest spoko - mam taki jako zapas). Jeśli znalazłbyś u?źywaną nawet stareńką stellę po przeglądzie lub certatkę w dobrym stanie z małym przebiegiem, albo twinpowera. Jest te?ź tani i świetny penn slammer 260.

Co do wędek to teraz u?źywane kije z pracowni i firmowe wędki na świetnych blankach ludzie sprzedają za 1/3 ceny. Zdecydowanie brałbym u?źywana dobra wędkę, niewiele więcej zapłacisz ni?ź za nowego Robinsona, Kongera, Dragona a kijek na pewno będzie lepszy. Sprzedać firmową wędkę jest zdecydowanie łatwiej i mniej stracisz na wymianie na inny model, jeśli kupisz ją w dobrej cenie. Mo?źe sprzedasz nawet za taka sama cenę. Alternatywnie kup u?źywaną wędkę z poplarnych serii ekono - tez przy sprzeda?źy stracisz niewiele kasy.

Przykładowy zestaw z wędek dostępnych na forum:

130zł = Konger WCH IRI Lucky 275cm 3-10 gram (Kleń Jaź)

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=23215&am p;start=0&

Tym połowisz nawet na malutkie smu?źaki, minnowy a nie wydasz du?źo kasy

Jak

Konger World Champion Impulse 2.40m c.w 5-18g

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=23418&am p;start=0&

Pewnie uda się ja kupić za 130-140 zł, bo na razie nie ma chetnych.

Pod gumy na gł?łwkach 20g na sandacza z ł?łdki:

Lamiglas XS 842M Długość 2,15 cw.7-28gr moc linki 20 lb

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=23386&am p;start=0&

teraz cena jest 800 ale za 550-600zł powinieneś kupić podobny u?źywany kijek

W kasie kt?łrą podałeś kupisz trzy u?źywane wędki (dwie tańsze i jedną naprawdę porządną i nowego slammera lub red arca (ja bym tak zrobił) , alternatywnie u?źywany fajny kręciołek.

• 3 lata później...

Witam. Mam pytanie do kolegów którzy praktykują technikę  z opadu. Wiadomo, że może się chwycić sandacz, okoń jak i również szczupak. Czy stosujecie jakiś przypon typu wolfram, stalka czy bezpośrednio wiążecie plecionkę do przynęty? CZy taki przypon nie popsuje pracy przynęty?

• Like 1

Witam. Mam pytanie do kolegów którzy praktykują technikę  z opadu. Wiadomo, że może się chwycić sandacz, okoń jak i również szczupak. Czy stosujecie jakiś przypon typu wolfram, stalka czy bezpośrednio wiążecie plecionkę do przynęty? CZy taki przypon nie popsuje pracy przynęty?

Pracy nie popsuje. Ilość brań się nie zmniejszy. Jeśli nie będziesz używał przyponów to prędzej czy później szczupak odpłynie z gumką. Dbaj o zdrowie rybek i używaj przyponów.