Skocz do zawartości

Łowienie w Irlandii potrzebna pomoc.

Wojtek Walkowski

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Na wiosnę spędzę kilka dni w Irlandii w okolicy miasta Ennis.

Będę miał trzy lub cztery dni na łowienie. Najbliżej rzeka Fergus i Shannon oraz Mulkear.

Jeżeli ktoś może podpowiedzieć coś na temat: technik, sprzętu a przede wszystkim zwyczajów będę bardzo wdzięczny.

Proszę również o info jak wygląda kwestia opłat (C&R)

pzdr WoW

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Cześć. Tak się składa że byłem krótko w Ennis jakieś 10 lat temu :)  Ryb nie łowiłem, ale przechadzałem się wzdłuż rzeki Fergus, bardzo ładnej zresztą. Na rzece (wtedy) można było łowić bez żadnej licencji i bezpłatnie (z małymi wyjątkami) :) Rybę tam czuć i jest jej dużo. Potok, tęczak i łosoś. Łowiących (w obrębie miasteczka) było niewielu. Obowiązywały okresy i wym.ochronne. Wszyscy łowiący to muszkarze. Irlandia to wędkarski raj- masa rzek potoków i jezior, nikt nikomu nie wchodzi na głowę. Raz widziałem z mostu lokalnego muszkarza łowiącego na streamera. Miał ładne wyjście tłustego tęczaka do muchy. Ogólnie słyszałem opowieści, tylko od ludzi traktujących wędkarstwo po "Januszowemu", że pstrągi (duże) najlepiej biorą na ..ser żółty... . . Rzeka uchodzi  do zlewiska Shannon. A sama rzeka Shannon to już kawał wody. Widziałem odcinek w Limerick. Robi wrażenie :) Ogólnie trzeba sprawdzić wszystko dobrze na miejscu. Popytać w lokalnym sklepie wędkarskim. Tamtejsza policja (Garda) jest bardzo miła i uczynna, ale dla łamiących prawo jest bezwzględna :)  a kary, zwłaszcza finansowe w Hrabstwie Clare - straszne :D  Ogólnie co roku tam się wybieram z żoną, tylko że z braku czasu odkładamy ten wypad na za rok :( Może na wiosnę?

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Fergus zamknieta rzeka na polòw łososia, takze tylko pstrągi pojedynczy hak bezzadziorowy, rzeka suchej muchy wieczorami wczesną wiosną połapiesz, natomiast latem rzeka zarasta i jest trudno.Kilka klubów wedkarskich i nie wszedzie mozna lapac za frajer generalnie okilice ennis sa dosc fajne i rybne.