Skocz do zawartości

Jak to na Oravie bywalo

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka tygodni temu złowiłem z dna bolenia na rippera 16 cm z główka 28 g. Na przedostatnim wypadzie miałem bolenia na Kopyto 16 cm z główką 30g, hak 5/0 + ster. Tym razem było to kawał ryby. Niestety nie udało mi sie go wyholować ponieważ haczyk miał nie zakute oczko i linka wyskoczyła. To przykłady na to, że przy łowieniu z głębokiej wody przynęta ma niewielkie znaczenie.

post-158-1348913278,8615_thumb.jpg

@Krzysztof

Pływałem na Asunden poza wyznaczoną/opłaconą strefą razem z Tobą(też kłusowałeś) i to kilka razy, bo tam jest ten słynny podwodny próg, gdzie najwięcej ryb stało. Jakoś się nie mogłem oprzeć tej części jeziora, bo ta nasza strona mało atrakcyjna była. Czy to można zakwalifikować jako kłusownictwo......może i tak....ja mam na to inne spojrzenie, ale szanuję twoje zdanie.

Co do moich poglądów na rodaków, ich zachowania za granicą chciałbym zmienić negatywne zdanie, ale niestety nie mogę, każdy dzień przynosi nowe newsy na poparcie mojej opinii.....przez ostatnie 2tyg miałem sporo tłumaczeń spraw karnych w Londynie wytyczonych przeciwko Polakom, spraw wszelkiego kalibru. Z przykrością stwierdzam, że konsekwentnie psujemy sobie tam opinię. Ale ten portal nie jest miejscem na tego typu dyskusje, dlatego dziękuję adminowi za wyrozumiałość.

Trzymaj mocno @cezoratora na jeziorze Flaren jak zacznie dobrze dmuchać, a tam potrafi i to mocno B)..... i pamiętaj o jednym.......kask na głowę !!! :lol: :lol: :lol:

pozd.

Wizard, mieszkasz w Połańcu i mnie pytasz o bolenie z kanału? :D Wiesz zapewne, że w samym kanale jest ich mało. Po ostatnich upałach wymiotło je i na razie nie chcą wrócić. Nawet na ujściu pokazują się sporadycznie. Zdecydowanie lesze miejsca są powyżej elektrowni. W dole będzie ciekawie jak się oziębi, ale będzie tłoczno od gruntówek :angry:

Baloo, bolenie są oczywiście wiślane,bo innych w okolicy nie mam. Z dna biorą chętnie na prawie wszystko co jest w stanie dotrzeć tam w silnym nurcie. Właśnie w takich miejscach najlepiej się sprawdza technika łowienia boleni przy dnie. Nie jest to tak pasjonujące jak łowienie z powierzchni, ale za to okazy łowi się zdecydowanie częściej. Trzeba tylko znaleźć takie miejsca. Kiedyś już od wczesnej wiosny łowiłem bolenie z dna na rippery 12 cm, ale te ostanie bolki to lekko przesadziły :D Mam jeszcze rippery 21 cm :lol:

Jakoś się nie mogłem oprzeć tej części jeziora, bo ta nasza strona mało atrakcyjna była. Czy to można zakwalifikować jako kłusownictwo......może i tak....ja mam na to inne spojrzenie, ale szanuję twoje zdanie.

pozd.

Wystarczyło tylko wykupić pozwolenie (licencję) na tamtą część jeziora i było by OK.

panowie, jak rocky napisal

Gratuluję założycielom, redaktorom i forumowiczom!

Według mnie jest to w tej chwili najlepsze forum wędkarskie :blush::mellow: .

Nie tylko dzięki tematyce i propagowanym wartościom,ale też dzięki wysokiej kulturze użytkowników,ich etyce i otwartości.Ośmielę się stwierdzić że to forum nabrało patosu w dobrym tego słowa znaczeniu (tzn bez megalomanii :mellow: ).

Chciałbym żeby tak zostało i tego nam wszystkim życzę :D

my wszyscy chielibysmy ten poziom zachowac :D

ponadto chce przypomniec, ze remek juz raz prosil o zachowanie sie ... byle jakie, ale zachowanie sie ... i o wycieczki osobiste przez poczte prywatno-pantoflowa a nie na otwartym forum