Skocz do zawartości

utwardzenie pianki...

artmio

Rekomendowane odpowiedzi

Ale ja i tak cały czas będę powtarzał jak mantrę że opisany przeze mnie sposób tyczy się tylko tej konkretnej pianki.Może i na inne też działa,nie wiem.Ale dodam jeszcze coś takiego.Mój kumpel odlewał sobie z niej kiedyś wobki.Na początku jak nie wiedział co i jak to był dość mocno rozczarowany.Korpusy miękkie,co to ma być.Odłożył to co ulał gdzieś w pudło i na strych.Tyle że po kilku miesiącach jak to wziął one były twarde na kamień.Potem zaczął drążyć temat i dowiedział się czegoś takiego,mowa o tym całym przepakowaniu.Wszystko właściwie rozbija się o dobór odpowiedniego materiału który od razu się utwardza i nie trzeba przy nim kombinować.Podam taki przykład.Odpowiednikiem pianki może być pływająca żywica.Twarda od razu bez jakiś tuningówNo tyle że cena :unsure: Ale jeśli ktoś chce tylko na własne potrzeby to nic się nie dzieje.

A ja powiem tak. Kupcie większą ilość pianki i technolog który sprzedaje piankę powie jak trzeba ją utwardzić. I myślę że zamykanie w hermetycznym pojemniku to akurat odwrotnie zadziała do procesów które powodują że pianka jest twardsza. Utwardzić to można podkładem twardym do szpachlowania samochodów. Ale jak się kupi jakąś piankę to jej twardość tylko przez szczelną formę można uzyskać wlewając odpowiednio więcej pianki i zamknięciu szczelnym formy.Pianka utwardzi się wtedy jak odda gazy a to można przyspieszyć tylko wygrzaniem pianki w niezawysokiej temperaturze przez dobę może dwie. A jak pianka sprężona i odgazowana jest za miękka to poprostu nie nadaje się do woblerów.