Skocz do zawartości

Tunning Steeza

X.rut

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem Steeza 103 HL z myślą o lekkich zastosowaniach, do tej pory chodził z kijem Steez na przynętach min. 8g czeburaszka oraz smukła gumka i pięknie sobie radził. Dokupiłm do niego lżejszy kij castingowy i okazalo się że, 5g ołowiu i guma owszem lecą ale odlaegłości rozczarowują bądź tworzą się brody.

Do rzeczy: jakie części dokupić aby steez zaczął lepiej radzić sobie z niską wagą przynęt? czy ma to sens czy lepiej kupic Scorpiona albo Revo LT? w teorii do jakich przynęt jest szansa zejsć (przy założeniu, że rozpocząłem w tym sezonie przygodę z castem)?

Prawdopodobnie potrzebujesz lekkiej szpuli SV, która umożliwi Ci zejście niżej z wagą przynęt.

Z drugiej jednak strony jeśli na ciężkiej szpuli robisz brody to może zrywasz nadgarstkiem podczas rzutu? Przy jakim ustawieniu hamulca brodzisz?

• Like 2

Jeśli lubisz oryginały i wymienisz szpulkę na

http://www.hedgehog-studio.co.jp/product/1593

i łożyska szpuli na

http://www.hedgehog-studio.co.jp/product/513

Będziesz mógł porzucać od 3g jednak koszt ok 160 dolarów moim zdaniem nie adekwatny do rezultatów.

Możesz również wymienić szpulikę na

https://pl.aliexpress.com/item/DIY-DAIWA-STEEZ-SV-SS-SV-TD-Z-CUSTOM-HONEYCOMB-FISHING-REELSPOOL/32589574504.html?spm=a2g17.search0304.4.8.T81GYi

i będziesz mógł rzucać od 2,5-3 g bez dodatkowej wymiany łożysk. Powodzenia!

• Like 4

Nie jestem pewien czy łowienie powyżej 3g wymaga BFS'ów a z drugiej strony ograniczy Cie do łowienia do max 10-12g. Cięższe łowienie spali BFS'y.

Niżej oczywiście pomoże ich użycie ale mimo wszystko nie zrobisz ze Steeza XUL'a.

Wg mnie zwykła szpula SV rozwiąże Twoje rozterki X.rut 

• Like 2

Kupiłem Steeza 103 HL z myślą o lekkich zastosowaniach, do tej pory chodził z kijem Steez na przynętach min. 8g czeburaszka oraz smukła gumka i pięknie sobie radził. Dokupiłm do niego lżejszy kij castingowy i okazalo się że, 5g ołowiu i guma owszem lecą ale odlaegłości rozczarowują bądź tworzą się brody.

Do rzeczy: jakie części dokupić aby steez zaczął lepiej radzić sobie z niską wagą przynęt? czy ma to sens czy lepiej kupic Scorpiona albo Revo LT? w teorii do jakich przynęt jest szansa zejsć (przy założeniu, że rozpocząłem w tym sezonie przygodę z castem)?

Tak z ciekawości, to napisz proszę jakie odległości w przypadku 5 g + guma są dla Ciebie zadowalające? 

Myślę, że - tak jak pisze @sucks_one-  komponowanie uniwersalnego multiplikatora jest trochę na siłę. Ale gdybym miał iść tą drogą, to też bym postawił na szpulę SV. 

Edytowane przez Młody wędkarz